Dopravné správy

SNCF falšovala účetnictví sítě TGV

Legenda mezi vysokorychlostními vlaky, francouzské TGV, má problémy s Nejvyšším kontrolním úřadem. Když se totiž úředníci začali zajímat o účetnictví této vlakové sítě, spadající pod francouzské státní dráhy (SNCF), zjistili, že na řadě tratí prodělává, a výdělky dokonce uměle nadhodnocuje, aby dosáhla na dotace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počas dušičiek budú posilnené aj vlaky v regiónoch

Počas Sviatku všetkých svätých Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posilní osobnú vlakovú dopravu spolu o dvanásť vlakov (dva IC vlaky, sedem rýchlikov, dva expresné vlaky a jeden regionálny expres). Všetky posilové vlaky sú zapracované v platnom cestovnom poriadku. Podľa technických možností (počet a kapacita vozňov) pridá ZSSK približne do 100 vozňov aj na niekoľko desiatok pravidelných vlakov rôznych kategórií, prioritne vlaky kategórii InterCity, Expres, Rýchlik. Na základe viacročných skúseností ZSSK očakáva zvýšený záujem cestujúcej verejnosti o cestovanie vlakmi aj na kratšie vzdialenosti v rámci regionálnej a prímestskej dopravy (vlaky kategórie Zrýchlený vlak, Regionálny Expres, Osobný vlak).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ambiciózní projekt metra v Rijádu

Šejkové chtějí ulehčit saúdskoarabské metropoli od kolabující dopravy. Spustili proto projekt velkolepé sítě podzemní dráhy za více než 20 miliard dolarů. Cestující mají vozit automatické elektrické soupravy řízené počítačem bez potřeby lidské obsluhy. Šestice navazujících linek pokryje celou rozlohu města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trnava má vynovené prvé nástupište

Nové lavičky, dlažba, strecha, osvetlenie. Kamerový systém, opravený výťah a zasklené schodište. Železnice prednedávnom dokončili prvé nástupište. Prerobilo sa úplne všetko, z pôvodného nezostalo takmer nič, zachovali iba jeho polohu. Náročná obnova vyšla na 6, 25 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke

 

Karlovarské horní nádraží přestaví SŽDC

Karlovarské horní nádraží se začne po letech odkladů přestavovat. Umožnil to převod budovy z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), která už připravuje tendr na zhotovitele nové nádražní haly. Její stavba by měla začít v únoru 2015 a dokončena má být v listopadu 2015, řekl ČTK mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 42. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni 2 smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou, oba prípady sa stali v Bratislave v pondelok (13.10.) vo večerných hodinách. Na zastávke Vinohrady zrazil osobný vlak ženu, ktorá bola prevezená do nemocnice, avšak tam ťažkým zraneniam podľahla. Na trati Odbočka Vinohrady – Bratislava Hlavná stanica sa odohrala druhá smrteľná zrážka. Vlak zrazil a usmrtil muža.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čína může být pyšná na svou železnici

Komunistická strana Číny každoročně vydává kalendáře na příští rok, které oslavují její úspěchy. Vedle čínských kosmonautů se v těchto kalendářích pravidelně objevují také rychlovlaky CRH, které patří k nejrychlejším na světě. Čína je v mnoha ohledech stále ještě zaostalou zemí, její železnice je však rozhodně chloubou, na kterou může být právem pyšná. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Integrovaná zastávka mätie Bratislavčanov

Z novej zastávky na Radlinského ulici, ktorá je určená pre električky aj autobusy, sú zmätení cestujúci aj vodiči áut. Cestujúci vyskakujú z električky rovno na cestu, ktorá na nich pôsobí ako chodník. Vodiči zasa strhávajú volant na koľajnice, keď ich zaskočí netradičná cesta vyvýšená na úroveň chodníka natretá načerveno.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky mezi Prahou a Vídní zrychlí o 30 minut

Vlaky z Prahy do Vídně začnou od poloviny prosince zastavovat na vídeňském hlavním nádraží, které Rakušané začali v metropoli stavět již před osmi lety. Cesta se díky přestavbě vídeňského uzlu zkrátí z Prahy o půl hodiny na čtyři hodiny a deset minut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD počas zmeny času

V noci z 25. na 26. októbra 2014 sa mení stredoeurópsky letný čas (SELČ) na stredoeurópsky zimný čas (SEČ) - o 03.00 SELČ si hodinky posunieme na 02.00 h SEČ, čím sa noc predĺži o hodinu. Nočné spoje tak vykonajú spoje navyše.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zavedou bussiness třídu

České dráhy nabídnou od poloviny prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, cestujícím poprvé tři třídy. Ve vlacích Railjet, které spojí každé dvě hodiny Prahu s Brnem, Vídní a Štýrským Hradcem, bude vedle první a druhé třídy k dispozici i business třída. Cena bude stejná jako do první třídy, cestující si však musí koupit ještě vnitrostátní, nebo mezinárodní místenku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kvôli cestovaniu zadarmo pôjde 103 vlakov navyše

Po železničných koľajniciach na Slovensku bude od 14. decembra tohto roku jazdiť o 103 vlakov viac. Tie za rok prejdú 1,5 milióna vlakových kilometrov. Podľa hovorcu rezortu dopravy Martina Kóňu ide o najvýraznejšie zvýšenie počtu vlakov za posledných desať rokov. Štát robí takéto opatrenie po tom, čo sa rozhodol pre zavedenie cestovania zadarmo pre študentov a dôchodcov. To má začať platiť od 17. novembra 2014.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Změna času ovlivní 13 vlaků ČD

V noci ze soboty 25. na neděli 26. října končí letní čas a hodinové ručičky se ve 3:00 hod. posunou o hodinu zpět. Kvůli této změně bude třináct nočních vlaků Českých drah uprostřed noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času (SEČ). Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Výjimkou bude noční vlak EN 444 Slovakia z Košic do Prahy, který na českém území zastavuje pouze pro výstup cestujících a po změně času pojede s náskokem. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože všechny vyjíždějí až po změně času.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Zmena času ovplyvní jazdu troch rýchlikov

V noci zo soboty 25. októbra na nedeľu 26. októbra 2014 sa mení letný čas (LČ) na stredoeurópsky čas (SEČ). O tretej hodine ráno sa čas posunie o jednu hodinu dozadu, teda na druhú hodinu. Táto zmena ovplyvní jazdu troch rýchlikov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktoré zostanú stáť vo vybraných železničných staniciach a v ceste budú po hodine pokračovať už v SEČ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nákup ČD railjetů „ocenil“ ÚOHS rekordní pokutou

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil rekordní pokutu pro České dráhy kvůli nákupu vlaků Railjet bez otevřeného výběrového řízení. V pátek o tom informoval sám Rafaj. ČD dostaly pokutu i za pronájem lokomotiv Taurus, které railjety tahají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničiarsky Mikuláš sa blíži

S radosťou Vám oznamujeme, že aj v tomto roku sa ku všetkým poslušným deťom (a ich rodičom) chystá sv. Mikuláš. Ako prvé navštívi deti na východe Slovenska. Pozývame Vás na stretnutie s Mikulášom, čertom a anjelmi už 30. novembra 2014 na historickej jazde Košice - Prešov - Košice. Rezervujte si svoje miesto už dnes na stránke www.khkv.sk, na tejto e-mailovej adrese, prípadne na khkv@khkv.sk.  Podrobnosti nájdete v priloženom liste a na plagáte.

Hrátky o brněnské nádraží pokračují

Občanská aliance Referendum 2014, jež se snažila vyvolat veřejné hlasování o budoucí poloze brněnského vlakového nádraží a která požaduje zachování nádraží v centru, uspěla u krajského soudu s třetí žalobou na brněnský magistrát. Soud označil návrh aktivistů za bezvadný. Kdy se bude referendum konat, závisí na rozhodnutí přípravného výboru, varianty jsou dvě ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzi nočné vlaky sa vráti federálny duch

Rýchlik Šírava nazývajú niektorí železniční fanúšikovia „kráľovnou noci“. Cestu z Košíc do Prahy prejde za deväť a pol hodiny, rýchlejšie než jeho kolegovia Excelsior a Slovakia. Od polovice decembra tento vlak pod súčasným názvom nehľadajte – namiesto neho budú na nástupiskách ohlasovať rýchlik Bohemia. Železničná spoločnosť Slovensko tým vyjde v ústrety Českým dráham, ktoré chceli mať na federálnej trati „vlastný“ vlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výsledky studie o veřejné dopravě v krajích ČR

Praha dopraví skoro polovinu všech přepravených osob v České republice a v roce 2012 vynaložila na dopravu takřka tolik, jako všechny ostatní kraje dohromady. Nároky na veřejnou dopravu zvyšují obyvatelé okolních obcí, kteří dojíždějí do hlavního města za prací či vzděláním. Vyplývá to z výsledků již 7. ročníku unikátní studie MasterCard česká centra rozvoje, kterou tradičně zpracoval tým odborníků z Vysoké školy ekonomické v Praze. Studie se letos zaměřila na hodnocení systémů veřejné dopravy ve všech 14 krajích a jejich krajských městech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Organizácia košickej MHD pri zmene času

V noci zo soboty 25. októbra na nedeľu 26. októbra 2014 o 03:00 dôjde k prechodu na zimný čas (o 03:00 letného času sa hodiny posúvajú na 02:00 zimného času, čím bude noc o hodinu dlhšia). Preto sa na nočných linkách vykonajú spoje navyše ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.