Dopravné správy

ČD půjčí „koženky“ Slovákům

České dráhy modernizují dalších třicet osobních vozů z minulého století a upraví je na vozy pro dálkové vlaky. Současně část starších vozů dočasně zmizí na Slovensko kvůli chystanému jízdnému zdarma pro seniory a studenty. Dráhy jednají o pronájmu dvaceti vozů řady B a dvaceti vagonů řady Bdt se Železniční společností Slovensko (ŽSSK). 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štátne vlaky zadarmo sú diskriminačné

Bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov a dôchodcov, ktoré spustí vláda Roberta Fica od 17. novembra, je podľa ostatných dopravcov diskriminačné. Štátne zľavy na cestovnom by totiž podľa kritikov mali platiť všade, či v autobuse, alebo v súkromnom vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD modernizují další vozy pro vlaky EC a IC

České dráhy uzavřely smlouvu se společností Pars nova, a.s. na komplexní modernizaci 31 osobních vozů řady Bp pro vlaky EuroCity a InterCity. Modernizované vozy nabídnou klimatizovaný interiér vybavený audiovizuálním informačním systémem a elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících. Rychlost vozů se zvýší až na 160 km/h. Kontrakt zahrnuje opci na modernizaci i dalších 31 vozů.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Bratislava dostane ďalších 15 nových električiek

Bratislavský dopravný podnik podpísal opciu na nákup ďalších električiek. Jej uplatnením získa vozidlový park bratislavského dopravného podniku ďalších 15 kusov jednosmerných električiek, ktoré poskytnú komfort európskeho štandardu cestujúcim v hlavnom meste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražský DP znovu v hledáčku policie

Protikorupční policie prověřuje i zakázky zadané za současného vedení pražského Dopravního podniku, informovala v neděli Česká televize. Policisty zajímá například vyplacení deseti milionů korun firmě Parles, pro kterou pracoval exšéf mezinárodního odboru Ministerstva financí Radek Šnábl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Archeológovia predĺžia výluku pro Púchove

Výluku vlakov na železničnej trati pri Púchove predĺžia, pri modernizácii trate objavili totiž archeologické nálezy. Obmedzenia na trati od Trenčína cez Púchov do Žiliny, ktoré mali platiť do 25. októbra tak ešte pokračujú a opatrenia v osobnej doprave platia až do 13. decembra 2014. Informovala o tom hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavlíková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nádraží v Havířově památkou nebude

Ministerstvo kultury neprohlásilo nádraží v Havířově kulturní památkou, není podle něj tak cenné. České dráhy chtějí budovu z 60. let zbourat a na jejím místě postavit nový dopravní terminál. Na případ upozornila Česká televize. Úřad se věcí zabýval z podnětu skupiny odborníků ze sdružení Důl architektury. Podle nich existuje řada argumentů pro zachování nádraží. Také Česká komora architektů rozhodnutí ministerstva kritizuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stret na priecestí ako medzinárodné cvičenie

Vedia naši záchranári správne reagovať pri hromadných nehodách a skoordinovať postupy napríklad s Rakúšanmi? Zistiť to mala víkendová simulovaná akcia. Tímy z oboch krajín mali zvoliť čo najsprávnejší a najrýchlejší postup pri zachraňovaní 70 zranených, z nich 10 ťažko a dvoch mŕtvych. To mal byť následok zrážky vlaku s autobusom na železničnom priecestí v bratislavskej Petržalke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražané snad budou mít levnější MHD

Roční kupon pro pražskou MHD by mohl od příštího roku zlevnit zhruba o 1000 korun, stál by tak 3650 korun, zatímco nyní za něj cestující platí 4750 korun. Domluvili se na tom zástupci ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). Návrh koaličním partnerům předložila Trojkoalice a podle jejího lídra Petra Štěpánka snížení ceny přiláká více cestujících a tržby budou vyšší než dosud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trnavský kraj zruší 196 autobusových spojov

Trnavský samosprávny kraj plánuje od polovice decembra zrušiť 196 autobusových spojov, čím by ušetril viac ako 300 tisíc kilometrov ročne. Zrušené budú spoje, ktorými cestuje v priemere menej ako osem ľudí. Rušenie spojov sa dotkne predovšetkým okresov Trnava, Piešťany, Senica a Hlohovec, ktoré obsluhuje dopravca SAD Trnava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha se vzdá kritizovaného projektu opencard

Dosluhující vedení Prahy plánuje zavést systém, který má během dvou let zcela nahradit kritizovanou kartu opencard. Systém vyjde zhruba na 40 milionů korun. Pokud se pro něj radní rozhodnou v úterý, první karty by si mohli cestující vyzvednout na začátku příštího roku. Uvedl to končící primátor Tomáš Hudeček.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rusi budú modernizovať srbské železnice

Predstavitelia Železníc Srbska (ŽS) a medzinárodnej divízie Ruských železničných dráh (RŽD International) podpísali vo štvrtok (16. 10.) kontrakt na dodávku ruskej železničnej techniky v hodnote 100 miliónov USD (77,98 milióna eur).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kokořínská lokálka vstane z mrtvých

Málokterá trať žaluje na státní správu železnic tak, jako proslulá trampská lokálka Mělník – Mšeno – Mladá Boleslav. Po dlouhé desítky let zanedbávaná trať zchátrala natolik, že Správa železniční dopravní cesty v polovině září snížila v některých úsecích maximální rychlost na deset kilometrů v hodině. To nevydržely České dráhy, vlaky zastavily a místo nich začaly vypravovat náhradní autobusy. Nad osudem trati visel hrozivý otazník.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Osudný rok 1944 v bratislavskej MHD

V júni a septembri ubehlo 70 rokov od bombardovania rafinérie Apollo, ktoré malo zničujúce dopady aj na jedinú vozovňu MHD, ktorá stála v jeho susedstve. O tom, ako sa na možné bombardovanie pripravoval dopravný podnik vtedy s názvom BEÚS, a čo sa dialo počas bombardovania, sa môžete dozvedieť v nasledujúcich riadkoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno musí vyhlásit referendum o nádraží

Brněnský magistrát měl na základě opraveného návrhu aktivistů vyhlásit referendum o poloze brněnského nádraží. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně, když se zabýval v pořadí třetí žalobou přípravného výboru. Soud uznal, že opravený návrh na konání referenda, který aktivisté dodali na magistrát 1. září, neměl vady. Pokud teď aktivisté svůj návrh nestáhnou, budou muset brněnští zastupitelé plebiscit vyhlásit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sťažnosti na hluk spomalili električky v tuneli

V decembri 2013 dopravný podnik pristúpil k zníženiu rýchlosti električiek v tuneli pri portáloch z 50 km/h na 15 km/h. Cestujúci po znížení rýchlosti v každom smere strácajú 26 sekúnd, pričom o tento čas boli v januári tohto roka predĺžené jazdné doby električiek v cestovných poriadkoch. Na základe kalkulačného vzorca DPB zvýšené náklady na pomalšie električky predstavujú 74-tisíc € ročne. Tie musí dopravnému podniku uhradiť mesto ako objednávateľ MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD zabezpečí železniční depo v turecké Ankaře

V tendru, které vyhlásily Turecké státní dráhy TCDD zvítězilo konsorcium tureckých firem GÜLERMAK-KOLİN GAR COMPLEX CONSTRUCTION JOINT VENTURE (GKJV), a právě s ním AŽD Praha podepsala uvedenou smlouvu jako hlavní subdodavatel zabezpečovacího zařízení. Projekt zahrnuje projekci, výrobu, dodávku, instalaci, testování a uvedení do provozu kompletního zabezpečovacího zařízení v uvedeném železničním depu.

Další informace nejdete v tiskové zprávě.

RŽD rušia priamy spoj z Moskvy do Budapešti

Ruská železničná spoločnosť RZD s platnosťou od 1. decembra zruší priamy pravidelný vlakový spoj z Moskvy do Budapešti. RZD zdôvodňuje tento krok výrazným prepadom počtu cestujúcich na tejto linke, pričom rovnaké rozhodnutie padlo aj v prípade spoja Moskvy s bulharskou Sofiou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bude dost vozů k zajištění NAD v roce 2015?

V roce 2015 čeká cestující rekordní množství vlakových výluk. Na železnici totiž proběhne velká modernizace za desítky miliard korun. České dráhy se ale obávají, že nenajdou dostatek autobusů na náhradní dopravu. Pro autobusové dopravce je to jen krátkodobý byznys, navíc se potýkají s nedostatkem řidičů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posilnenie dopravy na bratislavské cintoríny

Vzhľadom na nadchádzajúci Sviatok všetkých svätých bude upravená premávka MHD počas víkendu 1. a 2. novembra 2014 posilnením liniek premávajúcich k cintorínom:

- viď správa na tejto stránke.