Dopravné správy

Nové vedení Brna hledá jednotu v otázce nádraží

V příštích čtyřech letech bude Brnu vládnout koalice hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Strany dnes odpoledne po svém jednání oznámily, že se dohodly na podmínkách spolupráce. Do křesla primátora usedne lídr vítězného ANO Petr Vokřál. Čtyřkoalice se už domluvila i na obsazení křesel v radě. Koaliční dohodu chtějí lídři stran podepsat do 31. října.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Potrebujeme okamžite vlakovú stanicu!

Chcem sa spýtať, kedy nám konečne postavíte stanicu v obci Horný Pial (okr.Levice). Keď prší musíme vonku moknúť, pretože sa nemáme kam schovat. A cez zimu keď bude padať sneh a budú mrazy tak to bude ešte horsie. Od nás cestuje dosť veľa ľudí vlakom a preto tu potrebujeme okamžite vlakovú stanicu.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Velká pražská tramvajová výluka

Neobvykle rozsáhlá podzimní tramvajová výluka začala na pražském Smíchově. Tramvaje nebudou dva měsíce jezdit mezi křižovatkou U Anděla a Újezdem. Omezení nastanou i na druhém břehu Vltavy, kde se kvůli náporu odkloněných tramvají pozmění trasy některých dalších linek. Omezení čeká také na řidiče, Štefánikova ulice bude během opravy neprůjezdná i pro auta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

NAD medzi Popradom a Starým Smokovcom

Z dôvodu traťovej výluky bude dňa 23. októbra 2014 (štvrtok) v čase od 8.20 do 13.20 vylúčená premávka Tatranských elektrických železníc v úseku medzi Popradom a Starým Smokovcom. Všetky vlaky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC přestaví tratě v Libereckém kraji

Železniční tratě v Libereckém kraji čekají v příštích dvou letech investice za několik miliard korun. Měly by přinést bezpečnější a komfortnější jízdu a především zrychlení vlaků. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce využít snahy o dočerpání evropských dotací ke zlepšení technického stavu tratí, do kterých se léta neinvestovalo a dělala se zde jen nejnutnější údržba.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Wien Hauptbahnhof v obrazoch

V rakúskej Viedni minulý týždeň otvorili novú hlavnú vlakovú stanicu. Prestavba Wien Hauptbahnhof trvala štyri roky a patrí k najväčším infraštrukturálnym projektom Rakúska. Od 14. decembra by mali cez túto stanicu jazdiť aj všetky linky, ktoré spájajú Viedeň so Slovenskom. Úplne by však stanica mala začať fungovať až budúci rok. Vtedy aj regionálne vlaky, ktoré končia na stanici Westbahnhof, presmerujú na novú stanicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlínem jezdí poslední trolejbus 14Tr

Po třiatřiceti letech končí ve Zlíně éra hranatých trolejbusů 14Tr. Nákup nových vozů znamená, že už v ulicích města jezdí poslední kus, který místní dopravní podnik brzy přesune do svých historických sbírek. Poprvé se Zlínem projel v roce 1981 a postupně vytlačil své zaoblené předchůdce. Od začátku října jezdí ale hranatý trolejbus 14Tr po městě poslední svého druhu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je efektívne dávať ľuďom zadarmo vlaky?

Vláda čelí kritike, že Slovenskej akadémii vied (SAV) v rozpočte na budúci rok vyčlenila asi o 10 miliónov eur menej ako na tento rok. Na druhej strane však vláda chce, aby boli vlaky pre študentov zadarmo. Opatrenie si má vyžiadať 13 miliónov eur. Minister financií Peter Kažimír to obhajuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strany v Praze našly shodu hlavně v oblasti MHD

ANO, ČSSD a Trojkoalice už hlásí první programové shody pro případnou budoucí spolupráci v pražském zastupitelstvu. Prioritou by mělo být více školek v metropoli, výstavba metra D z Písnice na náměstí Míru či levnější jízdné v městské dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovku na Hrebienok čaká mesačná odstávka

V termíne od 18. novembra do 18. decembra 2014 bude pozemná lanová dráha zo Starého Smokovca na Hrebienok mimo prevádzky z dôvodu pravidelnej jesennej revízie a údržby.

Krátku správu nájdete na tejto stránke.

Útok teroristů v pražském metru? Jen cvičení

Příští týden čeká Prahu masivní noční cvičení: hasiči, policisté i zdravotníci totiž budou nacvičovat záchranu lidí po teroristickém útoku v metru. Cvičení proběhne v noci na 22. řijna a zúčastní se ho přes 600 lidí. Záchranáři se při akci zaměří vedle záchrany lidí i na poskytnutí zdravotní péče všem zraněným, na identifikaci a likvidaci nebezpečné látky a na nakládání s případnými oběťmi útoku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

NAD v úseku Starý Smokovec - Tatranská Lomnica

V dňoch 20. - 22. októbra 2014 (pondelok - streda) denne v čase od 8.00 do 14.00 bude prebiehať traťová výluka na Tatranskej elektrickej železnici v úseku Starý Smokovec - Tatranská Lomnica. Električky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Polské dráhy chystají revoluci na železnici

Revoluce na železnici, tak označuje polská vláda zavedení rychlosouprav Pendolino, které radikálně zkrátí cestování mezi hlavními městy v zemi. Velkorysé státní investice z nich mají v očích veřejnosti udělat populární dopravní prostředky, a zároveň mají odradit zahraniční konkurenci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát zaplatí za objednané vlaky o 13 milionóv viac

Štát chce zvýšiť podporu pre objednávanú osobnú vlakovú dopravu vo verejnom záujme zo súčasných 205 mil. eur na 218 mil. eur v budúcom roku. Vyplýva to z nového návrhu zákona o rozpočte verejnej správy na roky 2015 až 2017, ktorý v stredu schválila vláda. Dôvodom plánovaného zvýšenia sumy na podporu osobnej železničnej dopravy o 13 mil. eur, resp. o 6,3 % je plánované zavedenie bezplatného cestovania vo vlakoch pre študentov a dôchodcov a zvýšenie zľavy na 50 % pre dochádzajúcich do práce po železnici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se chtějí nádraží zbavit ještě letos

České dráhy budou připraveny na podpis smlouvy o prodeji nádraží Správě železniční dopravní cesty letos v polovině listopadu. A podle představenstva firmy by bylo záhodno smlouvu podepsat. Podnikatelský plán drah totiž počítá ještě před koncem roku s první splátkou od SŽDC ve výši 1,5 miliardy korun. Od plnění plánu se bude příští rok na jaře odvíjet i hodnocení agentury Moody’s.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB predstavil prvý midibus Solaris Urbino 10

16. októbra 2014 predstavitelia Dopravného podniku Bratislava a mesta odprezentovali prvý midibus Solaris Urbino 10, ktorý bol dodaný 11. októbra. Autobus je nízkopodlažný, plne klimatizovaný a obsahuje prvky informačného a kamerového systému, aké je možné vidieť aj v novododaných trolejbusoch Škoda SOR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Praze pokračují opravy tramvajových tratí

Rekonstrukce tramvajové trati ve Štefánikově ulici zkomplikuje od příštího pondělí na dva měsíce provoz MHD na pražském Smíchově. Výluka potrvá až do 15. prosince, během ní budou v úseku Újezd - Na Knížecí přepravovat cestující autobusy. Linkové vedení se ale změní i jinde v Praze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tatranské lanovky čakajú jesenné odstávky

V termíne od 3. do 21. novembra 2014 budú všetky lanovky v stredisku Tatranská Lomnica mimo prevádzky z dôvodu pravidelnej jesennej revízie a údržby. Výnimkou bude predĺžený víkend 15. - 17. novembra, kedy budú lanovky na Skalnaté pleso a Lomnický štít v prevádzke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Olomoucí a Šternberkem nepojedou vlaky

Příští týden od úterý 21. října (7:20) do čtvrtka 23. října (17:00) bude Správa železniční dopravní cesty (SŽDC, www.szdc.cz) opravovat koleje na trati mezi olomouckým hlavním nádražím a Šternberkem (trať 290). Po dobu výluky nahradí České dráhy všechny vlaky v uvedeném úseku náhradní autobusovou dopravou.

Autobusy náhradní dopravy jsou rozděleny na spoje zastávkové - označené čísly 1 až 7 a zrychlené s čísly 8 až 15. Stanoviště náhradních autobusů je na hlavním olomouckém nádraží v ulici Táborská, u východu z nového podchodu. Zastávkové spoje obsluhují zastávky Hlušovice, Bohuňovice a Štarnov, zrychlené spoje jedou přímo bez zastavení v úseku Olomouc hl.n. - Šternberk a zpět. Zrychlené autobusy nebudou zajištěny u těchto vlaků - Os 3640, Os 3642, Os 13738, Os 3644 a  Os 3623, Os 13705, Os 1373.

S ohledem na komplikovanou dopravní situaci v Olomouci doporučujeme cestujícím, aby v případě přestupů ze zastávkových spojů náhradní dopravy v Olomouci nebo Šternberku využili předchozí spoj. Jízdní doba autobusů se v porovnání s vlaky může prodloužit. Z tohoto důvodu nemohou ČD garantovat u zastávkových autobusů náhradní dopravy přípoje v Olomouci, netýká se autobusů za vlaky Os 3640, 3642, 13738, 3644, u kterých je možné zvýšit přípojným vlakům čekací dobu. Vlak Os 3637 bude po ukončení výluky ještě nahrazen autobusy .

Zastávky náhradní autobusové dopravy:

Olomouc hlavní nádraží - ulice Táborská, u východu z nového podchodu
Hlušovice - na hlavní silnici u obecního úřadu
Bohuňovice - před nádražní budovou
Štarnov - pod nádražní budovou (u podjezdu pod zastávkou)
Šternberk - před nádražní budovou

Menší omezení čekají cestující ještě od 24. do 28. října. V uvedeném období nebude ve stanici Bohuňovice dostatek kolejí pro zajištění křižování vlaků. Z důvodu eliminace zpoždění pojedou níže vyjmenované vlaky ve vybrané dny v úseku Olomouc hl.n. - Šternberk a opačně náhradní autobusovou dopravou:
 
Os 13707 (pátek, sobota, pondělí), Os 3636 (pátek a pondělí), Sp 1631 (pouze v sobotu).

České dráhy se omlouvají všem cestujícím za komplikace způsobené výlukou SŽDC.

Ako sa ľudia dostanú s MHD na Bory Mall?

O necelý mesiac svoje brány otvorí ďalšie nákupné centrum, tentoraz Bory Mall v priestore medzi Dúbravkou, Lamačom a Devínskou Novou Vsou preslávenom enormným počtom kruhových križovatiek. Zaujímalo nás preto, ako bude do nového shopping centra riešená mestská hromadná doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.