Dopravné správy

Co s tramvajemi „Porsche“?

Pražský dopravní podnik dnes [17.10.2014] odvezl do plzeňské Škody Transportation jednu z poruchových tramvají 14T známých jako Porsche. Téměř šedesátku souprav podnik v srpnu kvůli technické závadě odstavil z provozu. Firma, která tramvaje v minulosti vyrobila, má stanovit postup opravy a cenu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štrajk u DB ovplyvňuje aj vlaky zo Slovenska

Odborový zväz strojvodcov nemeckých štátnych železníc vyhlásil na sobotu a nedeľu dvojdenný štrajk. Zväz GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer - Odborový zväz nemeckých rušňovodičov) chce dosiahnuť, aby štátna železničná spoločnosť Deutsche Bahn zamestnancom zvýšila platy o päť percent.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražská ID se rozšiřuje, ale jen na kolejích

Na půli cesty uvázlo slíbené propojení integrovaných dopravních systémů Prahy a Středočeského kraje. Jízdenky z pražské MHD je sice možné používat v části Mělnicka, ale pouze v železniční dopravě. Přímé autobusové linky zůstávají nadále mimo systém Pražské integrované dopravy, jednotné jízdné s pražskými tramvajemi či metrem tak stále nemají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vagóny pre Volkswagen Group Logistics

Spoločnosť Volkswagen Group Logistics (VW GL) obdrží koncom októbra prvé z 300 špeciálnych vagónov, ktoré si objednala. Spoločnosť vyhlásila tender na vývoj a následné prenajatie si 300 vysokokapacitných vagónov v lete 2013. Cieľom bolo optimalizovať logistiku medzi jednotlivými európskymi výrobnými závodmi koncernu. Vagóny mali mať zhŕňaciu bočú stenu a vnútornú výšku minimálne 3 metre, budú v nich prepravované špeciálne paletové boxy, ktoré budú do seba zapadať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Liberci začíná výluka tramvají

V Liberci nebudou kvůli opravám jezdit od soboty tramvaje linky 2 a 3 z centra do Lidových sadů, nahradí je autobusy. Opravovat se bude kolej ve směru do centra v Rumunské ulici. Autobusů a automobilů se oprava nedotkne, jen budou po silnici jezdit vlevo ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Park vozidiel DPB bude zo 65 percent nový

Celkovo 100 nových autobusov, 120 trolejbusov a 60 veľkokapacitných električiek bude znamenať obnovu vozidlového parku bratislavského dopravného podniku vo výške 65 percent.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němečtí strojvůdci prostávkují víkend

Odborový svaz německých strojvůdců GDL vyhlásil další stávku. Protest začne už v pátek v 15:00 SELČ v nákladní dopravě, v sobotu v 02:00 SELČ se rozšíří i na osobní dopravu. Stávka skončí v pondělí ve 4:00 SELČ, informovala agentura DPA. Němečtí strojvůdci stávkovali od konce srpna již čtyřikrát. Poslední čtrnáctihodinová stávka skončila teprve ve čtvrtek a narušila i spojení mezi Berlínem a Prahou. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB kúpi ďalších 15 električiek Škoda 29T

V uliciach hlavného mesta bude jazdiť spolu 30 nových jednosmerných električiek. Okrem 15, ktoré už Dopravný podnik Bratislava (DPB) nakupuje, dnes podpísal opciu na ďalších 15. Zmluvná cena dodávky je 36,75 milióna eur, informovala TASR vedúca odboru marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová. DPB si električky kupuje od plzenskej firmy Škoda Transportation.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zkušební provoz WiFi Free na nádražích ČD

Společnost ČD – Telematika spustila na hlavním vlakovém nádraží v Praze a na vlakovém nádraží v Pardubicích pilotní provoz WiFi Free. Bezplatný přístup k internetu všem návštěvníkům nádraží byl zahájen právě v pondělí 13. října. Na pražském hlavním nádraží je služba dostupná v prostorách ČD Centra. V Pardubicích je bezplatnou WiFi Free pokryta odbavovací hala i všechna nástupiště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka do Dúbravky má byť hotová načas

Električkovú trať v bratislavskej Dúbravke, ktorú začali opravovať v polovici júla, plánujú dokončiť 10. novembra. Do konca tohto mesiaca chce firma zmontovať všetky koľaje a 10. novembra spustiť skúšobnú prevádzku. Dúbravčania tak už budú môcť presadnúť z autobusov do električky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Převod nádraží ČD na SŽDC se odkládá

České dráhy se peněz za převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty letos zřejmě nedočkají. Ministr dopravy Antonín Prachař odhaduje, že se transakce formálně završí na jaře. „Naším cílem je, aby vše bylo ukončeno před auditem Moody’s, který by měl být v březnu nebo dubnu příštího roku,“ řekl deníku E15 Prachař.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice zmodernizujú ďalšie električkové trate

Mesto Košice v prvej polovici októbra vyhlásilo verejné obstarávanie na zabezpečenie súborov inžiniersko-projektových činností pre stavbu „KE, Modernizácia električkových tratí MET". Zmluva zahŕňa zabezpečenie vstupných podkladov, zabezpečenie projektovej prípravy a dokumentácie stavby pre stavebné konanie a zabezpečenie výkonu občasného odborného autorského dohľadu počas realizácie stavby v hodnote 1 780 113 eur bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nehoda uzavřela trať Praha - Kolín

Vykolejení vlaku v Úvalech u Prahy zastavilo v pátek ráno provoz na hlavní trati mezi Prahou a Kolínem. Některé rychlíky byly zrušeny, další jedou odklonem přes Lysou nad Labem. Místo osobních vlaků jezdí náhradní autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Upgrade informačného systému DP Prešov

Dopravný podnik mesta Prešov, a. s. sa aj napriek pôvodným plánom - investícii do rádiovej siete (z dôvodu zastaralých zariadení či zmeny frekvencie pridelenej Telekomunikačným úradom) - rozhodol upgradovať súčasný informačný systém.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf DPOV členem představenstva ČD

Čtvrtým členem představenstva Českých drah se stal šéf dceřiné společnosti Dílny pro opravy vozidel (DPOV) v Přerově František Bureš. S platností ode dneška jej do vrcholného vedení státního dopravce zvolila dozorčí rada společnosti. V tiskové zprávě to oznámily České dráhy. Bureš se bude ve vedení ČD zabývat problematikou opravárenství. Poslední volné místo pátého člena představenstva dnes dozorčí orgán neobsadil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ľudia nestoja o odškodné za meškanie vlakov?

Ak vám mešká vlak viac ako hodinu, môžete si od železníc pýtať odškodné. Platí to vtedy, keď cestujete medzištátnym vlakom. O odškodné za meškanie sa síce dá žiadať už niekoľko rokov, ale vyše roka to platí aj v prípadoch, za ktoré železnice nemôžu. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němci přesedají z vlaků do autobusů

Uvolnění trhu s dálkovými autobusy způsobuje první velké potíže německým železničním dopravcům. Kvůli levnější konkurenci například přestane od prosince jezdit přímý vlak mezi Lipskem a Baltským mořem. Ukončí ho společnost InterConnex, která přímé vlaky k Baltu do měst Rostock a Warnemünde vypravovala od roku 2002.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava bude podbíjať električkové trate

Po oprave vybraných úsekov električkových tratí na Račianskej a Vajnorskej ul. začiatkom leta plánuje Dopravný podnik Bratislava vykonať úpravu geometrickej polohy koľají strojným podbíjaním aj na ďalších úsekoch s otvoreným koľajovým zvrškom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Změna přístupu k vlakům v žst. Olomouc hl.n.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) pokračuje v rekonstrukci olomouckého hlavního nádraží, práce se od 24. října přesunou na 1. nástupiště. Od tohoto dne uzavřou České dráhy vstup do starého podchodu z hlavní části vestibulu. Cestujícím bude nadále k dispozici vchod do nového podchodu v pravé části vestibulu (u lékárny) a také vchod z přednádražního prostoru. Tato omezení potrvají přibližně do května příštího roku.

Správa železniční dopravní cesty umístila v průběhu rekonstrukce do nového podchodu odjezdové tabule. V podchodu se pohybují také informátoři Českých drah v reflexních vestách, poskytují cestujícím potřebné informace a navigují je na správná nástupiště.

S ohledem na náročnost rekonstrukce kolejiště a nástupišť na hlavním olomouckém nádraží prosíme všechny cestující, aby byli při výstupech/nástupech a přemístění na jiná nástupiště k sobě vzájemně ohleduplní a počítali s mírně delší docházkovou vzdáleností.

Všem se velice omlouváme za komplikace způsobené rekonstrukcí, která přinese nový komfort v cestování vlaky. Děkujeme. 

Přiložené mapky zobrazují navigaci cestujících z vestibulu hlavního nádraží k stávajícímu (novému) podchodu a k nástupištím 1A, 2, 3, 4, a 5. První zobrazuje současný stav, druhá po uzavření vstupu z hlavního vestibulu.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 41. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni 3 smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Tieto tragické udalosti sa odohrali na tratiach Kvetoslavov – Lehnice, Vlkanová – Sliač kúpele a Šenkvice – Pezinok. Následkom týchto zrážok mali vlaky až niekoľkohodinové meškania. Obrovské šťastie mal muž, ktorý na trati Považská Bystrica – Považská Teplá po zrážke s osobným vlakom utrpel iba mnohopočetné zranenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.