Dopravné správy

Brno zavádí jízdenkomaty na platební karty

Cestující, kteří jsou zvyklí si kupovat jízdenky na MHD v Brně v automatu, mohou nyní použít i bezkontaktní platební kartu. Dopravní podnik totiž v pilotním projektu instaloval tři automaty, u nichž je možné platit bezhotovostně. Dva jsou na hlavním nádraží a jeden na Malinovského náměstí, uvedla v tiskové zprávě mluvčí podniku Linda Hailichová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K priebehu modernizácie úseku Zlatovce - Tr. Teplá

Chcel by som Vás poprosiť o vyjadrenie k téme modernizácie železnice v úseku Zlatovce - Tr. Tepla. Údajne sú problémy s eu-fondami, teda s financovaním stavby ... Pokračuje výstavba tohto úseku podľa stanoveného harmonogramu, nedošlo k sklzu, resp. i k pozastaveniu (časti) prác?

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

DP Praha dostal pokutu od ÚOHS

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 600.000 korun pro Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPHMP). Ten bez soutěže zadal zakázku na řídicí dopravní systémy. [...] Dopravní podnik použil jednací řízení bez uveřejnění. Pro tuto formu, kterou zákon o veřejných zakázkách umožňuje jen v ojedinělých případech, ale nebyly podle ÚOHS splněny podmínky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet jazdí aj bez okienka v Košiciach

Nový súkromný intercity rýchlik RegioJet jazdí na trase Košice - Praha už tretí deň. Lístky na košickej stanici však nepredáva. Tento český dopravca sa totiž stále nedohodol na predajnom mieste so štátnymi Železnicami SR (majiteľ stanice), Železničnou spoločnosťou Slovensko (nájomca časti stanice so zákazníckym centrom) a súkromnou firmou Achiles Slovakia (nájomca zvyšku stanice).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Frajeřil a dostal ránu od trakčního vedení

Hloupá frajeřina málem stála život šestnáctiletého chlapce, jenž vylezl na odstavený vagon. Kamarád ho měl zvěčnit na originálních fotografiích, které měly potěšit jeho přítelkyni, Nakonec však skončil v nemocnici. Nevšiml si totiž trakčního vedení, po zásahu proudem a pádu utrpěl těžká zranění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trajekty cez Kanál sú úspešné, ale majú problém

Zvyšujúci sa počet kamiónov na trase z kontinentu do Veľkej Británie potvrdzuje hospodárske oživenie, ale zároveň prináša rastúce problémy s utečencami. "Medziročne sme na tejto trase u našich zákazníkov zaznamenali takmer 20 % nárast prejazdov," potvrdzuje Aleš Průžek, vedúci oddelenia trajektov a nadrozmernej prepravy spoločnosti DKV Euro Service, popredného poskytovateľa služieb pre dopravcov na európskom trhu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvedoucí DB opět zastaví vlaky

Největší německý železniční dopravce Deutsche Bahn už ve středu dopoledne omezil provoz kvůli stávce strojvůdců, která začne ve dvě hodiny odpoledne. Výpadky se týkají i vlaků mezi Berlínem a Prahou. Stávka skončí ve čtyři hodiny ráno. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Eurostar na predaj

Britská vláda plánuje predať 40-% podiel v spoločnosti Eurostar, ktorá zabezpečuje osobnú železničnú dopravu popod kanál La Manche. Oznámil to minister financií George Osborne a informáciu prevzala agentúra Reuters. Osborne vyzval záujemcov, aby do 31. októbra predložili svoje ponuky a keď budú dostatočne vysoké, britská vláda by chcela uzavrieť dohodu s víťazom tendra v 1. kvartáli budúceho roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr otočil ve věci liberalizace železniční dopravy

Nekonečný seriál s názvem Otevíráme železnici konkurenci v podání Ministerstva dopravy pokračuje. Jen tři týdny po schválení vládou a slibu startu soutěží na rychlíkové trasy ministr dopravy Antonín Prachař záhadně otočil svůj názor na liberalizaci železniční dopravy v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zajtra začína výluka na trati Bratislava - Šurany

Na železničnej trati Bratislava – Šurany (trať č.130) v traťovom úseku Šurany – Palárikovo (8 km), bude v dôsledku prác na trati obmedzená doprava prevádzkovaná Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK). Výlukové práce prebiehajú do stredy 15. októbra 2014 denne od 8.00 h do 16.40 h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

InnoTrans ukázal význam železnice pro růst mobility

Desátý ročník mezinárodního železničního veletrhu InnoTrans, který se konal na berlínském výstavišti od 23. do 26. září, zaznamenal rekordní zájem vystavovatelů i návštěvníků. Ve všech ohledech byl InnoTrans 2014 velmi úspěšnou akcí: přivítal 138 872 návštěvníků z více než stovky zemí a 2758 vystavovatelů z 55 zemí (61 procent vystavovatelů bylo ze zahraničí).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cez Prešov budú jazdiť žlté vlaky

Za relaxom či trebárs nákupmi do Bratislavy už priamou linkou a pohodlne! Takto by sa dala charakterizovať novinka v železničnej doprave, ktorá skrýva nádej na koniec čakania s dlhými prestupmi. Prešovčania by to už onedlho nemali musieť na západ krajiny riešiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Londýn plánuje metro bez strojvedoucích

Designérské studio PriestmanGoode zveřejnilo první vizualizace nových vozů londýnského metra. Celkem 250 futuristicky vyhlížejících souprav by mělo koleje nejstaršího systému metra na světě brázdit kolem roku 2025, první se objeví za osm let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Malé dediny budú odrezané od sveta

Oznámenia o plánovanom rušení autobusových spojov dostávajú v týchto dňoch primátori a starostovia v Trnavskom kraji. K škrtaniu spojov má prísť od polovice decembra, kedy začínajú platiť nové cestovné poriadky. Dopravcovia redukciu v cestovnom poriadku vysvetľujú optimalizáciou nákladov a pokynom z Trnavského samosprávneho kraja, ktorý im hradí straty pri výkonoch vo verejnom záujme. Niektoré dediny prídu o menej využívané večerné alebo víkendové autobusové spoje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak zvýšit využívání veřejné dopravy?

Regionální dopravu využívá stéle méně lidí. Cestujících od roku 2005 ubylo asi o milion, využívají totiž častěji individuální dopravu. Kraje přitom do regionální dopravy vkládají stále víc peněz - loni to bylo bezmála 26 miliard korun. Vyplývá to ze studie odborníků VŠE v Praze, kterou má Česká televize k dispozici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O lavičkách na nástupištiach žst. Trnava

V Trnave sa pomaly dokončujú nové nástupištia. Všetko je veľmi pekné až na jeden dôležitý detail ktorému nerozumiem. Na asi 50 metrovom peróne smerom na Senicu je namontovaných 32 miest na sedenie,to je pekné. Ale na vedľajšom takmer 200 metrovom peróne je ich tiež len 32!!!!! Teraz neviem či je to len nedokončená robota čo by som pochopil,alebo to má byť obrovský výsmech pre cestujúcich!!! Už som tam dnes zažil nadávky od cestujúcich a niektorí hlavne mladí si to hodili zo spacákmi na zem.

Celú otázku aj odpoveď nájdete na tejto stránke.

Stavba kolínského terminálu HD nabrala zpoždění

Začátek výstavby nového autobusového nádraží v Kolíně za více než 30 milionů korun se z letošního podzimu přesouvá na jaro příštího roku. Město čeká na převod vlastnictví kupovaného pozemku od Českých drah (ČD) [...] Stavbu zbrzdilo i nalezení kabelu vysokého napětí, kvůli němuž musí společnost ČEZ vybudovat přeložku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Koľaje na Žitnom ostrove zarastajú burinou

Pred storočím už naplno fungovalo železničné spojenie medzi Budapešťou a Viedňou, ktoré sa tiahlo povedľa Dunaja – tesne okolo terajšieho Komárna. Cez Žitný ostrov premávali súpravy aj medzi Bratislavou a Komárnom a cez Hurbanovo do Nových Zámkov. To však vtedajším župným pánom vonkoncom nestačilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konec rekonstrukce napájecí stanice Nedakonice

Správa železniční dopravní cesty dokončila druhou etapu rekonstrukce rozvodny trakčního napájecího systému ve stanici Nedakonice. Slavnostní ukončení stavby, která probíhala od začátku minulého roku, se uskutečnilo dnes v Přerově. Její realizace přinesla snížení nákladů na provoz a údržbu a eliminaci ekologické zátěže v areálu rozvodny.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Ako bude vyzerať obnovená košická stanica

Vizualizácie podoby železničnej stanice v Košiciach, ktorú už dlhší čas opravujú sú k dispozícii na tejto stránke.