Dopravné správy

SŽDC přijme 470 (staro)nových pracovníků

Do konce příštího roku přijmou železničáři 470 nových kolegů. Půjde zejména o zaměstnance, kteří dráhu v minulých letech opustili. Naopak mizet budou postupně výpravčí, vlaky mají totiž v budoucnu řídit jen dvě dispečerská centra. Hromadné propouštění však správa železnic nechystá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prieskum zisťuje využívanie integrovanej dopravy

Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava informovala (BID), že od soboty 11. októbra do štvrtka 16. októbra 2014 v Bratislave a okolí prebieha vo vozidlách verejnej dopravy dopravný prieskum. Sčítací komisári zisťujú počet cestujúcich, trasu cesty a typ použitého cestovného lístka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na dopravní stavby půjde 233 miliard

Ministerstvo dopravy může do roku 2016 rozestavět stavby za zhruba 233 miliard korun. Plán ministerstva dopravy schválila vláda. Mezi 200 stavbami by měly být stavby jihočeských úseků dálnice D3, rychlostní silnice R35 u Opatovic nad Labem, nový úsek dálnice D1 v úseku Přerov - Lipník nebo dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Načo sú cestovné lístky za 0,00 eur

Pri cestovaní medzimestskou dopravou vydávajú vodiči spoločnosti Slovak Lines, a.s., cestujúcim lístky aj vtedy, keď majú na predplatených cestovných lístkoch (PCL), tzv. električenkách, kúpené a nahraté zóny, v ktorých cestujú. Dostanú tak vytlačený lístok s trasou cesty a hodnotou 0,00 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať na pražské letiště bude soukromá?

Vlakové spojení pražského letiště s centrem města by měl vystavět a provozovat soukromý investor. Taková je představa ministra dopravy Antonína Prachaře. Důležitá je především druhá část sdělení. Zatímco o samotné výstavbě v rámci partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) ministr hovořil už dříve, zajištění provozu soukromníkem je novinka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Komu patrí zastávka Pusté Čemerné?

Rád by som sa opýtal na železničnú zastávku v obci Pusté Čemerné na trati Humenné – Michalovce. Je v katastrofálnom stave. Zaujíma ma, kto je za jej opravu zodpovedný? Sú to ŽSR alebo obec? Plánuje sa jej oprava? Alebo by bolo možné, že by ju obec na svoje náklady zrekonštruovala, poprípade postavila novú?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Pražské metro dohání svět

Dopravní podnik hlavního města Prahy zavádí novinku, která téměř 600 milionů pasažérů ročně přepravených v pražském metru posune na komfort běžný v evropských metropolích. Cestující se dozví, za jak dlouho přijede příští vlak. V digitálním světě maličkost, dosud však tato informace v našem metru chyběla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kňažko je za rozšírenie električkovej dopravy

Nezávislý kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko minulý týždeň predstavil svoj volebný program. Za najväčšie problémy považuje verejnú doprave, nedostatok parkovacích miest a záchytných parkovísk. Bratislava je podľa Kňažka hlavným mestom iba na papieri.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zdevastovaný střed Detroitu oživí tramvaje z ČR

České tramvaje budou jezdit v dalším americkém městě. Tuzemská firma Inekon uspěla v tendru na dodávku šesti souprav do Detroitu, tedy města, které loni zbankrotovalo. Financování pětikilometrové tramvajové tratě však zajistí nezisková organizace s pomocí soukromých donátorů. Ti doufají, že tramvaje pomůžou oživit zdevastované centrum Detroitu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR si vzali úver na splácanie úverov

Dobrý deň, prosím Vás o informácie, ktoré sa týkajú tejto zmluvy: http://www.crz.gov.sk/index.php?ID=1534969&l=sk. ZSR si podpísala úver s Tatrabankou. Na základe akých kritérií si vybrala Tatrabanku?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Otevření trhu na železnici se odkládá

Soutěže o provozování dotovaných rychlíkových linek vypíše stát nejspíš až příští rok. Původně se přitom mělo začít soutěžit už letos. Podle ministra dopravy Antonína Prachaře je ale třeba nejprve dořešit vzájemné uznávání jízdenek, liberalizaci železnice by také mohla pomoci očekávaná novela zákona o veřejných zakázkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach sa začala nová éra ekologickej MHD

Päť nových elektrobusov v rámci podpory ekologickej dopravy [...] slávnostne uviedli do prevádzky v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK). Nové vozidlá sú zatiaľ v testovacej prevádzke. "Od stredy budúceho týždňa (15.10.) by mali byť nasadené na nejaké linky, verejnosť o tom budeme informovať," uviedol pre novinárov generálny riaditeľ DPMK Juraj Hrehorčák.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prezident otevřel Wien Hauptbahnhof

Po čtyřech letech výstavby otevřel v pátek rakouský prezident Heinz Fischer oficiálně nové vídeňské nádraží Wien Hauptbahnhof. Dálkové vlaky tam začnou zajíždět až od prosince. Zatím je v provozu obří obchodní centrum a stanice slouží cestujícím regionálních spojů. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Školský výlet vlakom ZSSK za pár centov

Školy a učitelia, máte jedinečnú príležitosť cestovať do vybraných múzeí a galérií na Slovensku so školákmi za pár centov. Jednodňový výlet (tam a späť) je spojený so skvelou ponukou zlacnenia dopravy bez ohľadu na precestovanú vzdialenosť. Akcia je určená kolektívom a triedam žiakov zo základných škôl prípadne pre prvý až štvrtý ročník osemročných gymnázií.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát couvá v rozvoji železniční konkurence

Ministerstvo dopravy chce uzavřít bez soutěže smlouvu s Českými drahami na patnáct let na provoz rychlíků mezi Brnem, Břeclaví a Olomoucí. Jde o kontrakt za téměř dvě miliardy korun, který má uvolnit Českým drahám cestu k evropským dotacím.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčín sa možno dočká električiek

Vyhlásenie výsledkov medzinárodnej urbanistickej súťaže nazvanej Trenčín - mesto na rieke prinieslo pod Matúšov hrad nečakanú aféru. Jeden z trenčianskych architektov tvrdí, že víťazný návrh švédskych autorov ocenený sumou 30-tisíc eur získal prvenstvo podvodom. Toto tvrdenie nahnevalo mestského architekta, ktorý manipuláciu odmieta a vraví, že mesto chce návrh v budúcnosti využiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD hostily významnou návštěvu

Do českého hlavního města se na pozvání Českých drah sjeli začátkem října členové pracovní skupiny Mezinárodní železniční unie (UIC) PRM PASSAGE. Skupina se zabývá asistenčními službami pro handicapované cestující v mezinárodní přepravě, což je náplní vyhlášky UIC 145, kterou skupina v Praze finalizovala. Mimo to byla pro zástupce z řady evropských zemí připravena prezentace na pražském hlavním nádraží, kde se jim prakticky demonstroval nástup dvou vozíčkářů do jednotky CityElefant.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Prvé elektrobusy na Slovensku prevádzkujú Košice

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) vo štvrtok ako prvý na Slovensku slávnostne uviedol do prevádzky elektrické autobusy do košickej mestskej hromadnej dopravy. "Košice sa tak zaradili medzi moderné európske mestá, ktoré podporujú ekologickú dopravu," uviedla hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Michaela Karaffová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DPOV stojí o spolupráci se školami

Rádi bychom vás informovali, že společnost DPOV, a.s., která se zaměřuje na opravy a modernizace železničních kolejových vozidel, pokračuje i ve školním roce 2014/2015 v dosavadní úspěšné spolupráci se Střední školou technickou a obchodní Olomouc při doplňování teoretické výuky studentů o praktické poznatky a dovednosti. Studenti střední školy vykonávají v dílnách DPOV, a.s., odbornou praxi hlavně v oborech mechanik – opravář motorových vozidel, mechanik strojů a zařízení a elektrikář, a to pod vedením zkušených zaměstnanců.

Pro školu i pro DPOV, a.s., je spolupráce přínosná, neboť studenti po absolvování školy snadněji nalézají uplatnění na trhu práce, přičemž někteří z nich přímo v DPOV, a.s. Tento způsob doplňování teoretické výuky se společnosti DPOV, a.s., i Střední škole technické a obchodní v Olomouci osvědčil, a proto je společnost DPOV, a.s., připravena umožnit vykonání odborné praxe také studentům z dalších středních škol v Olomouckém kraji.

RegioJet od zajtra medzi Prahou a Košicami

Súkromný železničný dopravca RegioJet od nedele 12. októbra spustí skúšobnú prevádzku vlakov InterCity na linke Košice–Žilina–Praha a späť. Na tejto trati bude jazdiť jeden pár spojov s raňajšími odchodmi z oboch miest. Dosiaľ spoločnosť prevádzkovala IC vlaky medzi Prahou a Žilinou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.