Dopravné správy

Oslavy 100 let trati Volary - Nové Údolí - Pasov

Příznivci železniční historie a přátelé pošumavských tratí si připomínají 100 let existence trati Volary - Nové Údolí - Pasov. Zahájení pravidelné dopravy na zmíněné trati si připomenou na oslavách, které se uskuteční v sobotu 13. listopadu 2010 po celý den v Novém Údolí. Více informací najdete v tiskové zprávě.

K Českým drahám nastoupí dalších 24 absolventů programu ČéDés

Od roku 2009 běží stipendijní program ČéDés, v rámci kterého České dráhy podporují vybrané studenty středních technických škol a připravují je na budoucí kariéru ve firmě. Prvních 5 absolventů nastoupilo k Českých drahám letos a dalších 24 by mělo posílit řady zaměstnanců národního železničního dopravce příští rok. Osmnáct z nich má po zácviku řídit vlaky, zbylých šest nastoupí na pozici výpravčí. Více najdete v přiložené tiskové zprávě.

Paradoxy trati Chomutov - Vejprty

Je to paradox. Nejdřív stát nasypal desítky milionů korun do opravy železniční trati z Chomutova do Vejprt a pak ji zrušil. Nádraží v Křimově osiřelo. Nebýt nadšenců pro historické vlaky, hrozil mu osud všech stanic na této trati. Rozkradení a zničení.

Celou poznámku k předchozímu článku najdete na této stránce.

Železniční nadšenci z Chomutova

Nadšenci z Chomutova sní o železničním muzeu nad městem. Svému snu obětují všechno. Jejich láska k historickým mašinám nerezaví. „Zbláznili se„ do nich už skoro před dvaceti lety. Tehdy, v roce 1991, založili železniční nadšenci Pavel Adam a Milan Bachor v Chomutově společnost Loko-Motiv. Aby zachránili vysloužilý motoráček přezdívaný Hurvínek.

Celý článek najdete na této stránce.

Párou Za posledním puchýřem do Vizovic

V sobotu 13. listopadu vypraví České dráhy zvláštní vlak v čele s parní lokomotivou z olomouckého hlavního nádraží přes Hulín do Zlína a Vizovic na 39. ročník tradiční turistické akce „Za posledním puchýřem“. V samotných Vizovicích je připraven bohatý program od jízd silničním vláčkem, prohlídky místního zámku, promítání filmů pro nejmenší, vystoupení Jarmily Šulákové až po samotné turistické pochody.

Podrobnější informace, včetně jízdního řádu parního vlaku, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

První medvědí stopa za 75 milionů

Ten titulek použil tištěný deník Blesk, aby zdůraznil kontroverznost úspěchu železničního podchodu pro velkou zvěř, o němž referuje médium jiné na této stránce.

Státu se vyplácí investovat do dopravní infrastruktury

Má stát investovat do výstavby a údržby silnic, dálnic, nebo železnic? Odpověď pro většinu z nás je určitě jasná - ANO. Nejenom proto, že víme, jak kvalitní u nás tato infrastruktura je, ale také proto, že doprava je nositelem ekonomického potenciálu. Bez dopravy by určitě byl dnešní svět jiný.

Celé zamyšlení najdete na této stránce.

Audit nádraží ČD musí předcházet další transformaci železnice

Hospodaření českých nádraží projde hlubokým auditem. Teprve po tomto kroku lze přikročit k dokončení transformace vztahů mezi Českými dráhami (ČD) a Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), uvedl ministr dopravy Vít Bárta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nákladním vlaků se sníží poplatek za použití dopravní cesty

Poplatky za nákladní vlaky se sníží už od začátku příštího roku. Ministerstvo dopravy tak chce udělat první krok pro přesun kamionů ze silnic na železnici. Na dotaz Radiožurnálu to potvrdil ministr dopravy Vít Bárta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nádraží na Ústecku se dočkají oprav

Obyvatelé Chomutova, Teplic a Bíliny a další lidé cestující vlaky se během dvou let zřejmě dočkají startu rekonstrukcí "svých" nádraží. Modernizace budov vyjde na dvě stě milionů korun. Zatím poslední výraznou opravou prošlo nádraží v Klášterci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

62 nových Regionov

V tuto chvíli probíhá v prostorách a.s. Pars nova Šumperk akt slavnostního podpisu smlouvy na dodávku dalších 62 motorových jednotek Regionova pro České dráhy. Za přítomnosti médií, mezi nimiž VLAKY.NET nechybí. Aktualitu z této události najdete zítra ráno na naší hlavní stránce.

Doplněno 11.11.2010: A vskutku se tak stalo - najdete ji tady.

Zatiaľ nie je dôvod na odstúpenie Jozefa Melníka

Podľa ministerstva dopravy zatiaľ nie je dôvod na odstúpenie člena predstavenstva a obchodného riaditeľa Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. Jozefa Melníka kvôli jeho predchádzajúcemu pôsobeniu v troch logistických firmách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Personální změny na Ministerstvu dopravy s podivným pozadím

Skandální personální šachy na ministerstvu dopravy vyvolané nevraživostí partnerky ministra kultury Jiřího Bessera (za TOP 09) Blanky Kosinové byly v úterý dokonány.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revizoři mohou zadržet černého pasažéra

Revizor má podle soudu právo zadržet člověka, který cestoval hromadnou dopravou bez jízdenky. Smí ho také nutit počkat na policisty, pokud pasažér odmítne ukázat své doklady. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice potřebuje koncepci

Železniční doprava v České republice už konečně potřebuje vytvořit koncepci, která bude mít delší platnost, než jedno volební období. V nedělním pořadu Partie TV Prima se na tom shodli ministr dopravy Vít Bárta (VV) s místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vít Bárta o politice, i té dopravní

Nejviditelnější politik Věcí veřejných, ministr dopravy Vít Bárta, odmítá, že by strana po neúspěchu v senátních a komunálních volbách začala ve vládní koalici sehrávat po vzoru někdejších lidovců roli „zlobivého dítěte„. A zároveň vylučuje spekulace, že by VV zvažovaly odchod do opozice. „Úroda, která vzejde z reforem, bude úspěchem celé vlády. Chceme být u sklizně,„ říká Bárta.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Definitivní jízdní řád SŽDC na příští období dostupný

Definitivní podobu tabulek jízdního řádu, podle kterého budou jezdit vlaky od 12. prosince, zveřejnila na svém webu Správa železniční dopravní cesty. Jeho součástí není několik tratí, kde už kraje neobjednávají dopravu a které mají v brzké době zaniknout. Státní organizace, která spravuje infrastrukturu a organizuje provoz, připravila grafikon už potřetí, do roku 2008 ho sestavovaly České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK CARGO zdrojom zisku pre súkromné firmy

Zo slovenských vagónov a lokomotív, ktoré "vyprázdnila“ hospodárska kríza, si spravili biznis súkromné firmy. Požičiavajú si ich od štátnej Železničnej spoločnosti Cargo a so ziskom ich prenajímajú maďarským železničiarom. Chýba pritom vysvetlenie, prečo obaja národní prepravcovia neobchodujú priamo. Bývalé ani nové vedenie Carga to nevysvetlilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jaderný náklad dorazil do cíle

Po více než 92 hodinách dorazilo v pondělí dopoledne 123 tun vysoce radioaktivního jaderného odpadu z Francie do meziskladu v německém Gorlebenu. Šlo o vůbec nejdéle trvající transport, dopravu blokovaly masové protesty. Transport mohl projet až poté, co v noci německá policie vyčistila posledních dvacet kilometrů cesty.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

O VRT mezi Prahou a Mnichovem se rozhoduje v Bavorsku

O osudu plánované rychlodráhy mezi Mnichovem a Prahou, o jejíž stavbu usiluje české i bavorské ministerstvo dopravy, nemá jasno spolkové ministerstvo. Zda se trať, která by zkrátila cestování mezi oběma metropolemi zhruba na polovinu, začne stavět, rozhodne během příštího měsíce. Zatím nová trasa není zařazena v německém plánu dopravních cest, spolková vláda navíc oznámila, že chce v příštích letech výrazně šetřit.

Celou zprávu najdete na této stránce.