Dopravné správy

Pro lanovku na Sněžku se našly peníze

Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj uvolnily přidělování dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod. Peníze tak dostane 128 projektů, například stavba nové lanovky na Sněžku. Výbor regionální rady původně v polovině září přidělování dotací pozastavil. Reagoval tím na srpnové rozhodnutí vlády, že stát nebude od roku 2011 na spolufinancování programů ROP přispívat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podle ministra musí ČD Cargo expandovat na východ

Pod vedením ministra dopravy Víta Bárty se mohou uskutečnit největší změny v uspořádání české železnice za poslední léta. Ministr (...) připustil opětovné propojení Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a Českých drah do jednoho holdingu, nákladní dopravce ČD Cargo by zase měl expandovat do zahraničí, především na východ.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémy souprav 843 + 943 na zubačce

Slavnostní uvedení nové zastávky Desná–Pustinská, která leží v nejstrmějším úseku ozubnicové trati Tanvald – Harrachov, do provozu s sebou přineslo „nečekané“ problémy. Pravidelně zde jezdící soupravy složené z motorových vozů řady 843 a řídících vozů 943 totiž jen ztěží zvládají rozjezdy proti stoupání 58 promile.

Celou zprávu najdete na této stránce.

MDPT sa zmenilo na Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR

Ministerstvo kultúry podľa novely kompetenčného zákona nadobúdajúcej účinnosť k 1. novembru už nebude mať na starosti cestovný ruch, táto právomoc prejde na ministerstvo dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

60 čtverečních metrů železničích modelů

Dokonalý "pidisvět", v němž si bezmála 40 vláčků vytrvale razí cestu v jednom rohu romantickou krajinou a ve druhém pak rušnou městskou aglomerací, budují už sedmým rokem dva nadšenci v Brně. Jejich modelové kolejiště s asi půl kilometrem kolejí, 140 výhybkami a 1500 postavičkami se rozkládá na 60 metrech čtverečních, a je tak největším trvale vystaveným kolejištěm na Moravě.

Celou zprávu s obrázky a videem najdete na této stránce.

Vlaky mezi Ostravou - Prahou pro zábavu

V Česku se začínají připravovat železniční spoje nového druhu, které v poslední době zažívají úspěch i jinde ve světě. Jde o speciální vlaky za zábavou. Od příštího roku by je mezi Prahou a Ostravou chtěla provozovat firma Student Agency. Spoje by například lidem z Prahy umožnily vyrazit za zábavou do proslulé ostravské Stodolní ulice. Podobný trend už se začíná objevovat také v jiných oborech dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ekologický aktivista poradcem ministra dopravy, jak se to rýmuje?

Kozel zahradníkem? Tak o něm psali novinové titulky začátkem září. Je fakt, že je osobou paradoxů. Na jedné straně bojuje léta za to, aby dálnice D8 co nejméně poznamenala České středohoří, na druhé straně se od 1. září stal externím poradcem ministra dopravy Víta Bárty. Vydělá si tím až 40 tisíc měsíčně. Stále vede se státem 15 žalob, ani jednu nestáhl a tvrdí, že kdyby Bárta porušil zákon, žaloval by i jeho. V pořadu Před půlnocí z 27. října s Miroslavem Patrikem hovořila Pavla Pilařová.

Rozhovor najdete na této stránce.

Nová zastávka na zubačce

V Desné na železniční trati z Tanvaldu do Kořenova začaly vlaky zastavovat v nové zastávce Riedlova vila. Oproti desenskému nádraží i zastávce, která byla rovněž otevřena letos, je blíže centru. Využijí ji například děti k cestě do školy nebo zaměstnanci nedaleké sklárny Preciosy. Nová zastávka je zatím formálně ve zkušebním provozu, zastavují v ní ale všechny vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr Bárta utrpěl další nápad: SŽDC sloučí s Ŕeditelstvím silnic a dálnic

Pod vedením ministra dopravy Víta Bárty se mohou uskutečnit největší změny v uspořádání české železnice za poslední léta. Ministr připustil opětovné propojení části Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a Českých drah do jednoho holdingu. Další část by přešla pod Ředitelství silnic a dálnic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Evropská komise se zaměřuje na železnici

Zatímco před prázdninami se aktivity Evropské komise soustředily zejména na silniční dopravu, na počátku podzimu se zájem komisařů přesouvá na dopravu železniční. Na programu řady jednání jsou nyní klíčové problémy, které v případě prosazení ovlivní podobu evropské železniční dopravy na dlouhá léta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať do Zborovic se rušit nebude. Zatím

Zvažované zrušení železniční trati Kroměříž - Zborovice, která se před časem ocitla na seznamu neefektivních a výrazně ztrátových, je prozatím zažehnáno. V příštím roce tak bude spojení tímto směrem ke spokojenosti starostů dotčených obcí a hlavně cestujících i nadále fungovat jako doposud. „Počítá se s tím, že trať se nyní rušit nebude, musíme však v rozpočtu vyčlenit milion korun navíc.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kutnohorský výrobce železničních podvozků má problémy

Kutnohorská strojírenská firma ČKD požádala o vyhlášení takzvaného moratoria. Po dobu tří měsíců je tak společnost, která se měsíce potýká s nemalými finančními problémy, chráněná proti věřitelům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD-Telematika má zájem o správu Opencard

Vydávat a spravovat karty má firma, která nabídne nejvyšší cenu. Přihlásily se čtyři. (...) O správu projektu mají zájem čtyři společnosti. Kromě ČD-Telematika je to současný hlavní dodavatel projektu, firma Haguess, dále Asseco Central Europe a Wincor Nixdorf. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka na úseku Banská Bystrica - Kostiviarska

Cesta vlakom z Banskej Bystrice smerom na Turiec sa pasažierom od budúceho štvrtka skomplikuje. Na úseku Banská Bystrica - Kostiviarska bude až do 8. decembra výluka, železnice nahradia vlaky autobusmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaje a trolejbusy už ostravský dopravní podnik vyrábět nebude

Odboráři ostravského dopravního podniku i někteří nově zvolení zastupitelé mají výhrady k připravované restrukturalizaci firmy. Město chce totiž tu část dopravního podniku, ve které se vyrábějí tramvaje a trolejbusy, osamostatnit a časem pro ni možná najít i strategického partnera. Vyvolává to obavy, že o lukrativní část firmy může město nakonec přijít.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové lanovky na slovenských horách

Do lyžiarskej infraštruktúry investovali prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk na Slovensku v tomto roku vyše 25 mil. eur. Viac ako polovica tejto sumy išla do výstavby troch sedačkových lanoviek v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách, v Jasnej v Nízkych Tatrách a na Kubínskej holi v Oravskej Magure.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na trase Nové Mesto n.V. - Trenčín šesť osobných vlakov nahradia autobusy

Od utorka 2. novembra do štvrtka 4. novembra v úseku Nové Mesto nad Váhom - Trenčín denne šesť osobných vlakov nahradia autobusy. Ostatné osobné vlaky budú meškať asi 10 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské metro v hledáčku ÚHOS

Výběrové řízení na montáž elektrotechniky vypsané pražským dopravním podnikem (DPP) v nově budovaném prodloužení trasy metra A se stalo předmětem stížnosti u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

MD k odložení trestního oznámení na bývalého šéfa ČD Cargo

Ministerstvo dopravy odmítá tvrzení Státního zastupitelství Praha 7, že se zástupci justice nekomunikuje nanejvýše aktivně a že neposkytuje potřebné informace ve věci trestního oznámení ministra dopravy Víta Bárty na bývalého ředitele společnosti ČD Cargo.

Celé stanovisko najdete na této stránce.

SNCF oznámila obnovenie normálnej prevádzky

Francúzske železnice (SNCF) oznámili obnovenie normálnej prevádzky počas predĺženého víkendu. K ojedinelým rušivým momentom by mohlo dôjsť iba v regionálnej doprave.

Celú správu o ukončeniu štrajkov vo Francúzsku nájdete na tejto stránke.