Železničná stanica Košice je v zlom stave

16.10.2004 10:48

Železničná stanica Košice je v zlom stave

Košice - Vstup do Košíc po železnici ani zďaleka nie je reprezentatívny pre druhé najväčšie mesto na Slovensku. Po vyše troch desaťročiach od výstavby novej budovy sa do jej obnovy nič neinvestovalo. Železnice SR s komplexnou rekonštrukciou síce počítajú už niekoľko rokov.

Doteraz medzi plánované investičné akcie košická stanica zaradená nebola a nie je zrejmé, kedy sa peniaze nájdu. Na rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá si vyžiada podľa odhadov približne miliardu korún, si budú musieť obyvatelia Košíc ešte počkať. V havarijnom stave bolo prvé nástupište, ktoré sa muselo riešiť prednostne, preto sa práce na ňom začali ešte v roku 2000. Už by dávno slúžilo cestujúcej verejnosti, ale zámery pribrzdil nedostatok finančných zdrojov, a tak sa jeho otvorenie omeškalo. Rekonštrukcia mala zamedziť presakovaniu vody z nástupišťa do CO krytu a batožinových priestorov. V podchodoch sa v dôsledku toho začal rozpadávať strop. Pripravené sú aj projekty na rekonštrukciu druhého a tretieho nástupišťa a výstavbu štvrtého, ale aj na fasádu prijímacej haly.

Na tento rok Košice dostali 9,8 milióna korún. Všetky peniaze boli preinvestované. Až po okraj budovy sú práce ukončené. Ešte treba upraviť 11. koľaj, ktorej hrana sa má zvýšiť o osem centimetrov podľa noriem EÚ. Premávať po nej majú Ex a IC vlaky. Práce by sa mali rozbehnúť už na budúci týždeň. Čakanie na ďalšie investície môže trvať ešte veľmi dlho. V havarijnom stave je aj administratívna výšková budova, nehovoriac o vstupnej hale, či zabezpečovacom zariadení, ktoré nevyhovuje. Úspechom by bolo, keby aspoň prvé nástupište bolo po štyroch rokoch dokončené.

Na snímke je dvojica rušňov 163.056 na čele Zr 384 Tarnovia a 163.120 na čele Os 7804 v Košiciach dňa 19.7.2004. Na snímke je zachytené 3. nástupište. -rp-

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy