Vlak so zranenými cestujúcimi blokoval most, cvičenie požiarnikov

28.10.2004 16:39

Vlak so zranenými cestujúcimi blokoval most, cvičenie požiarnikov

Pňovany - Vykoľajený vlak zostal stáť na úzkom oceľovom moste päťdesiat metrov nad hladinou priehrady Hracholusky neďaleko Pňovan na Plzeňsku. Vo vlaku sú zranení cestujúci, motorový vozeň sa ale vzpriečil na moste tak, že všetky dvere sú v takejto chvíli nepoužiteľné.

K mostu nevedie žiadna cesta, po ktorej by záchranári mohli prísť. Ale aj tak je treba rýchlo zasiahnuť.

Toto bola úloha stredajšieho požiarneho cvičenia. Záchranári sa snažili po rozbitej lesnej ceste dostať čo najbližšie k mostu. Potom železniční požiarnici vyťahovali ručný vozík, na ktorý naložili potrebnou techniku a posledných asi tristo metrov ho k vykoľajenému vlaku tlačili. Záchranári museli z vlaku dostať všetkých zranených. Most je veľmi úzky a vyslobodzovať ľudí z vlaku je preto veľmi náročné. Troch zranených spúšťali záchranári na nosítkach do päťdesiatmetrovej hĺbky. Na hladine Hracholusek už operovali záchranárske člny. Zranených do nich požiarnici naložili a bezpečne dopravili na breh. Ešte predtým na člnoch prepátrali vody priehrady, aby sa uistili, že nikto z pasažierov z vlaku nevyskočil ešte pred ich príchodom z mostu do vody.

Keby sa nejaké takéto nešťastie prihodilo, máme istotu, že by požiarnici dokázali perfektne pomôcť.

Na ilustračnej snímke je motorový vozeň 830.049, ktorý sa vznietil pri prevoze do PJ DKV Tábor v stanici Kraslice nad Oslavou dňa 12.3.2003. Pri požiari sa mierne poškodil aj motorový rušeň 742.453. Pri požiari zasahovali železniční požiarnici. Snímka prepožičaná z archívu Loko-stránok (http://loko.goo.cz). -rp-

Súvisiace odkazy