Okolo sto ľudí sa v nedeľu previezlo po spojkách v Bratislave parným vlakom

20.6.2005 19:02 Pio, foto: M@jo Zdroj: Slovenská tlač

Okolo sto ľudí sa v nedeľu previezlo po spojkách v Bratislave parným vlakom

Okolo sto ľudí sa v nedelu 19. 6. 2005 krátko po 11:00 vydalo z bratislavského Múzea dopravy na výlet historickým parným vlakom po hlavnom meste. Akciu zorganizovalo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko v spolupráci so Železnicami SR a Klubom priateľov histórie železničnej dopravy v rámci Kultúrneho leta v Bratislave. Doplnené fotografie.

 

V nedeľu ráno som sa vybral aj s drobizgom pozrieť, ako sa dnes bude dariť MDC a ich ďalšej akcii. Jednalo sa o repete jazdy z príležitosti MDD. V priestoroch Múzea dopravy som sa stretol s Kokom, Taxom a jeho omladinou. Mojim dnešným cieľom však bolo nafilmovanie vlaku ako vchádza do Lamačského tunela. Na konci prvého peróna ma čakal M@jo, ktorý mal podobný plán, s pokračovaním na trati. Netrvalo dlho a náš vláčik sa za zvukov píšťaly vnoril do tunela. V tesnom závese za nim prešiel Pomaranč s požiarnym vlakom.

Pevne verím, že k tejto minireportáži pribudne aj fotogaléria od M@ja, Taxa a Koka.

Na moje veľké potešenie sa v dnešnej tlači objavil nasledujúci článok:

Historická výprava sa začala prehliadkou starých dopravných prostriedkov, železničiarskych uniforiem a historických fotografií Bratislavy v múzeu dopravy. Potom sa už cestujúci usadili na drevené lavice historického vláčika a za zvukov trúbky sa začal výlet. Z Hlavnej stanice si to parovlak namieril cez 592 metrov dlhý tunel do Lamača. "Môžete výskať, kričať, že sa bojíte, ale nech počujem pusinky," zažartoval moderátor akcie Ivan Kožehuba pred vjazdom do tunela. V Lamači obehli s rušňom a vlak si to nasmeroval cez Nové Mesto a Prístavný most do Rusoviec.


Počas 70 kilometrov dlhej cesty sa cestujúci dozvedeli napríklad prečo sa Most pri Železnej Studienke volá Červený. Šašo s trúbkou a harmonikou dotváral atmosféru. Okolo 14:00 sa skončila historická jazda v Areáli rušňovského depa Bratislava východ. Návštevníci tu mohli obdivovať ručné, parné a motorové čerpadlá, povoziť sa na ručnej a motorovej drezine, či parnej lokomotíve s menom Uhranka 1908. Tí odvážnejší si sami mohli vyskúšať riadenie. Návštevníci sa mohli tiež povoziť na točni, či pozrieť si opravu starej lokomotívy. Všetky ich otázky rád zodpovedal moderátor podujatia. Výprava do histórie sa skončila jazdou historickým autobusom z roku 1970 na zastávku MHD v Rači. Ďalšie jazdy detským parovlakom sa uskutočnia v sobotu 16. júla a v sobotu 27. augusta.


 

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-100: Bratislava - Devínska Nová Ves - Marchegg (AT)
  • ŽSR-132: Bratislava hl.st. - BA-N.Mesto - BA-Petržalka - Rusovce - Rajka (HU)
  • ŽSR-601: Bratislava-Vajnory - Bratislava východ (odch. sk. Juh) - Odbočka Vinohrady
  • ŽSR-602: Ba východ (sk. Sever) - Ba východ (vchodová sk.) - Bratislava-Rača
  • ŽSR-603: Bratislava východ (sk. Juh) - po 113 koľaji - Bratislava východ (vchodová sk)
  • ŽSR-607: Bratislava-Nové Mesto - Bratislava hlavná stanica
  • ŽSR-608: Bratislava predmestie - Odbočka Vinohrady - Bratislava Rača
  • ŽSR-609: Odbočka Vinohrady - Bratislava východ (vchodová skupina)

Súvisiace odkazy