Vlak Železničního stavitelství projel návěstidlo na červenou

3.10.2005 17:17 Milan Vojtek

Vlak Železničního stavitelství projel návěstidlo na červenou

BŘECLAV – Tragická nehoda u Mostu mohla mít reprízu. V pondělí v 6.38 projel vlak Železničního stavitelství, směřující z Podivína na staveniště koridoru v Lanžhotě odjezdové návěstidlo v poloze stůj.

Pohotová reakce výpravčího naštěstí zabránila vážnějšímu ohrožení bezpečnosti provozu. Výpravčí stačil otočit výhybku a poslal tak soupravu dvaceti vozů se štěrkem a dvěma lokomotivami řady 740 (588 a 861 do kusé výtažné koleje.

Třiapadesátiletý strojvedoucí ŽS Brno vlak zastavil ještě dřív, než souprava přejela přes sypaný „šturc“ do řeky Dyje.
„Nemám k tomu bližší informace, byla to nehodová událost cizího dopravce na kolejích SŽDC. Pracovníci Českých drah jsou odpovědní jen za přípravu vlakové cestu, což se ze strany eterního dopravce zrovna nepovedlo,“ řekl přednosta železniční stanice Břeclav Ing. Libor Semorád. Mluvčí drážní inspekce Bc. Zdeněk Neusar uvedl jako možné příčiny události technickou závadu na vlaku, případně selhání lidského činitele. Ve stanici se ve stejné době ale hovořilo o konkrétní příčině, Na vlaku prý nebyla vykonána zkouška brzdy. „Je to jedna z vyšetřovacích možností, více bude známé až po vyšetření události,“ připustil Neusar. Podle mluvčí břeclavské policie Kamily Haraštové policisté událost zaznamenali, ale šetření převzala Drážní inspekce.

Minutu před projetím návěstidla projel stejným zhlavím osobní vlak 4640 z Lanžhota do Břeclavi. Co se mohlo stát, škoda pomyslet.

foto: Milan Vojtek

Súvisiace odkazy