Domáce koľajisko Ivana Klasa v mierke 1:160

18.3.2006 21:30 Ivan Klas

Domáce koľajisko Ivana Klasa v mierke 1:160

S budovaním koľajiska sme začali v 80-tých rokoch v mierke TT. Po určitom čase sme hlavne kvôli veľkosti prešli na mierku 1:160. Pôvodne sme začali robiť koľajisko z modulov 100x40 cm, ale kvôli zdĺhavej montáži sme ho neskôr prerobili na dva panely rozmerov cca 100x90 a jeden panel 90x200 cm, a v takejto forme je dodnes.

Pôvodné TT koľajisko bolo v tvare L z dvoch panelov cca 2x1 m. Niekoľkokrát bolo prerábané, ale aj tak sme sa nakoniec rozhodli prejsť na mierku N. Na ilustráciu priraďujem pár dochovaných fotiek.

Súčasné N-kové koľajisko je obdĺžnikového tvaru s rozmermi cca 4x0,9 m. Je prispôsobené na priestor, ktorý máme pri jeho prevádzke a skladovaní k dispozícii. Použité sú koľaje a výhybky od firmy ROCO. Výhybkové prestavníky sú umiestnené zospodu pod základovou doskou. Koľajisko predstavuje jednokoľajnú trať s dvomi stanicami na oboch koncoch ukončenú vratnými slučkami, ukrytými pod terénom, ktoré sa dajú odpojiť od napájania a preto môžu slúžiť aj ako jednokoľajná skrytá stanica. Taktiež všetky staničné a aj manipulačné koľaje sú vypínateľné páčkovými vypínačmi z ovládacieho panelu. Najnovšie sme však osadili lokomotívy digitálnymi dekodérmi, takže vypínače strácajú svoje opodstatnenie. Naprieč koľajiskom sa tiahne cesta „tretej“ triedy s dvoma provizórnymi drevenými mostmi, ktorá pretína pri dolnej stanici trať chránenú mechanickými závorami. Závory sú poháňané prestavníkom VIESMANN s pomalým chodom, ktorý sa používa na mechanické návestidlá.


Náčrtok plánu koľajiska.

Obdobie, ktoré koľajisko predstavuje je niekedy na konci 60-tych rokov, kedy sa ešte mohli stretať parné a motorové lokomotívy. Pri menšej trojkoľajnej stanici sme chceli znázorniť stanicu Vernár v tomto období. Nie sme si istí nakoľko sa nám to podarilo, veľa fotografií z tohto obdobia sme nezohnali a dnes to už vyzerá úplne inak. Radi uvítame prípadne spresnenia, alebo pripomienky.

Druhá stanica je vymyslená, my ju „používame“ ako Červenú Skalu, ale podobá sa snáď len počtom koľají. Je to z toho dôvodu, že stanica bola hotová ešte pred tým ako sme sa rozhodli pre tento úsek trate a do veľkej rekonštrukcie sme sa nechceli púšťať. Stanica má ešte dve manipulačné koľaje k budove skladu a vykládke a nakládke dreva z blízkej malej píly. 

 Na pôvodnom koľajisku bol použitý pilinový posyp, ktorý sme prednedávnom odstránili a nahradili ho modernejšími posypmi (NOCH, Polák, ...). Na celú trávovú plochu koľajiska sme naniesli jeden druh posypu a vytvorili sme tak jednoliatu zelenú plochu. Túto plochu teraz postupne ako dorábame jednotlivé úseky „rozbíjame“ pomocou posypov inej farby a aj inej štruktúry. Stromy sú vlastnej výroby, listnaté z korienkov rôznych rastlín, na ktoré sú lepené spomínané posypy, na ihličnaté je použitá vetvička ako „kmeň“, na ktorý sú prilepované jednotlivé „konáre“. Na celom koľajisku je ihličnanov zatiaľ asi 130, množstvo listnatých netušíme. Budovy a stavby sú vyrobené prevažne z papiera a balzy, nafarbené temperkami a zašpinené pomocou farebných kried.

Na koľajisku jazdíme s piatimi súpravami, čo je asi tak maximálny počet na priepustnosť trate. Skrine lokomotív T478.1 a T458.1 sú vlastnej výroby osadené na upravených továrenských pojazdoch. Pre T678.0 bol prerábaný aj pojazd, kde sme použili len továrenské podvozky a v prípade 534.03 sme vyrábali celú lokomotívu aj s pojazdom s použitím súčiastok ROCO. V tendri umiestnený motor poháňa cez kardan a šnekový prevod poslednú nápravu lokomotívy, od ktorej pomocou spojníc sú poháňané ostatné nápravy. Pomaranč T679.0 (so zelenou strechou) bol jednou z prvých lokomotív čo sme robili, nebol veľmi podarený a dnes už je vyradený. Do budúcnosti plánujeme rozšíriť park hnacích vozidiel  ešte o parné lokomotívy radu 556.0, 475.1 a motorák M286.0.

Vagóny sú prevažne PIKO, niektoré sme trochu upravovali, hlavne prestriekanie, patina a výmena pôvodných náprav PIKO za nové s kovovými kolesami. Časť vagónov je vlastnej výroby a preto sú zatiaľ bez popisov, na ktorých ešte len pracujeme. To isté sa týka aj niektorých lokomotív.

Koľajisko nie je ešte v takom stave ako by sme si predstavovali. Je treba porobiť úpravy hlavne na budovách, drevený most, ktorý je pri stanici chceme nahradiť oceľovým, doplniť chýbajúce návestidlá, vysádzať ďalšie stromy a zeleň. Chystá sa aj rekonštrukcia osvetlenia staníc. V ďalšej etape plánujeme rozšírenie trate o vlečku do cementárne. Pripájame aj niekoľko fotiek lokomotív, ktoré sme vyrobili a hoci elektrické si na našom koľajisku nezajazdia v zbierke vyzerajú pekne.

Galéria

Súvisiace odkazy