Prekvapenie na bratislavskej hlavnej stanici

28.3.2006 17:41 Garin

Prekvapenie na bratislavskej hlavnej stanici

Na čele vlaku EURegio 2514 prišiel dnes z Viedne do Bratislavy cez Marchegg prekvapujúco tandem motorového a elektrického rušňa Rakúskych spolkových železníc. Bola to hydraulika 2143.037 a „Sissy“ - dvojsystémová elektrická lokomotíva 1014.018. Na závese bol okuliarnik 754.004.

 

Po príchode na 2. nástupište bratislavskej hlavnej stanice, boli obidva rušne aj s osobným vozňom radu Bp preposunované na odstavnú koľaj do tzv. Dvora.

 

Krátko pred jedenástou hodinou sa pri súprave zišli vedúci pracovníci Obchodnej sekcie ZSSK a Personenverkehr AG, ÖBB. Podľa dostupných informácii sa rokovalo o ďalšej spolupráci medzi ZSSK a ÖBB v osobnej doprave. V GVD 2007 sa predpokladá rozšírenejšie nasadenie hnacích vozidiel ÖBB na slovenských tratiach. ÖBB ponúkajú ZSSK na prenájom, resp. odkúpenie, časť svojich nadbytočných motorových a elektrických rušňov ako aj osobných vozňov.

Zástupca ÖBB nám na otázku, kedy sa uskutoční prezentácia nového štvorsystémového Taurusa radu 1216 ÖBB pre ZSSK, odpovedal, že sa tak má stať v blízkej budúcnosti. O vysokej úrovni vzťahov medzi ZSSK a ÖBB svedčí fakt, že ÖBB hodlajú ponúknuť ZSSK za výhodných podmienok do dlhodobého prenájmu rušne 1216 na vozbu vlakov EuroCity. Tie by mali postupne nahradiť „veteránov“ radu 350 ZSSK. V rámci liberalizácie prístupu na železnice by sa tak slovenskému dopravcovi otvoril prístup aj na ÖBB a recipročne pre ÖBB na ŽSR.

Snímky: © autor

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-101: Bratislava - Petržalka - Kittsee - Wien (AT)
  • ŽSR-110: Bratislava - Kúty - Břeclav (CZ)

Súvisiace odkazy