Jedna nehoda, tři vlaky a čtyři lokomotivy

16.6.2006 21:41 Milan Vojtek

Jedna nehoda, tři vlaky a čtyři lokomotivy

VRANOVICE – Střet dvou nákladních vlaků vyřadil ve čtvrtek ráno ve Vranovicích na Břeclavsku z provozu hned čtyři lokomotivy. Nehoda, při které se jeden strojvedoucí těžce zranil, má za následek více než šestimilionovou škodu. Přesto mohou všichni mluvit o štěstí, chybělo málo a následky byly ještě horší.

Strojvedoucí nákladního vlaku z Břeclavi (230.017) krátce po šesté hodině ráno čekal ve Vranovicích, až jej předjede rychlík (363.012), když se v oblouku trati před ním objevila lokomotiva (230.080) v čele nákladního vlaku od Brna. Když viděl, že míří přímo na něj, varoval strojvedoucího houkáním, nakonec ale rychle vyskočil z lokomotivy. „Zachránil si tak život,“ shodli se zasahující hasiči. Muž v kabině protijedoucí lokomotivy tolik štěstí neměl. Z vraku jej vyprostili z vážnými zraněními a vrtulník jej dopravil do nemocnice. Bezprostředně po střetu vjel na místo nehody rychlík z Břeclavi do Františkových Lázní. „Viděl jsem, jak mi výpravčí signalizuje návěst stůj, zastavte všemi prostředky. Začal jsem brzdit a v tom jsem již viděl, jak se přede mnou zvedají lokomotivy a vagóny. Jen jsem doufal, že spadnou na opačnou stranu a ne přede mě. Naštěstí se to převrátilo vedle,“ vypověděl strojvedoucí rychlíku. Přesto ale jeho rychlík pohromě neunikl. Lokomotivu zasáhl nárazník z havarovaného vlaku a poškodil vzduchojem brzd. Poškozený vlak zůstal stát kus za nástupišti a v cestě pokračoval asi po dvou hodinách, když byla k dispozici náhradní lokomotiva. Aby byla dávka smůly kompletní, jeden ze čtyř zničených vozů stojícího nákladního vlaku , který náraz vymrštil z kolejí, se rozbil na několik částí a poškodil další, v pořadí čtvrtou lokomotivu, která čekala na sousední koleji u nástupiště (242.273). „Viděli jsme mračna prachu a jiskry. Byla to obrovská rána. Ještě, že to nespadlo na nás, to bychom byli mrtví,“ řekl Jaroslav Lebánek, který v hodně zaplněném rychlíku cestoval do Havlíčkova Brodu.

Následky mohly být skutečně horší. Stačilo jen, aby zničené nákladní vozy spadly do cesty rychlíku, který v té době ještě jel asi šedesátikilometrovou rychlostí. Nebo aby převrácená, naštěstí prázdná cisterna na kapalné uhlovodíky byla zrovna naložená benzínem. Jiskry z vlaků, které na sebe strhly trolejové vedení, by dokonaly dílo zkázy. „Raději ani nepomyslet,“ řekl jeden z železničářů.

„Předpokládaná škoda na trati je odhadována na čtyři až pět milionů korun, na nákladních vlacích asi na jeden milion korun a na lokomotivě rychlíku pak na několik desítek tisíc korun,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. Příčina nehody je předmětem šetření. V úvahu přichází závada na vlaku nebo zabezpečovacím zařízení, pravděpodobnější je ale, že strojvedoucí nezastavil na červený signál návěstidla před stanicí. Možná z důvodu mikrospánku,  nepozornosti, nebo zdravotní indispozice. Projetí návěsti na stůj také nejčastěji zmiňovali sami železničáři. Nákladní vlak, který minul návěstidlo zakazující jízdu, mířil do Chorvatska. Do druhého vlaku narazil v rychlosti asi čtyřicet kilometrů více než 70 metrů jej před sebou tlačil. „V tomto okamžiku jsme na začátku vyšetřování. Ohledáváme místo činu. Případ je zatím klasifikován jako trestný čin obecného ohrožení. Více opravdu nejde říct,“ uvedla tisková mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Železničáři se po zajištění důkazů pustili do odstranění následků nehody. Provoz IDS Jihomoravského kraje musel být mezi Hrušovany u Brna a Vranovicemi zastaven bez náhrady autobusy. Lidé využívají jen dálkových osobních vlaků, které se po dvouhodinové nucené přestávce rozjely po jediné volné koleji. Večer se podařilo od sebe odtrhnout obě laminátky. Hasiči pak vytáhli rychloměr, jehož ručička se v okamžiku nehody zastavila na šedesátce, tedy rychlosti o dvacet kilometrů vyšší, než byly první odhady. 

Galéria

Súvisiace odkazy