Stanička Mníchová Lehota

30.7.2006 12:30 Michal Melicher

Stanička Mníchová Lehota

V minulosti mala stanica Mníchova Lehota, ležiaca na trati ŽSR 143 z Trenčína do Chynorian, veľký význam. Okrem vlečky do kameňolomu sa tu denne križovala väčšina osobných vlakov. Prvý vlak po trati z Trenčína do Chynorian prešiel 17.9.1901. Stanica Mníchova Lehota, ležiaca v kilometri 35,96 je vrcholovou stanicou trate v úseku medzi zastávkou Soblahov, v minulosti stanicou, a nákladiskom, tiež bývalou stanicou Trenčianske Jastrabie.

Z Trenčianskeho Jastrabia do Mníchovej Lehoty trať stúpa zaujímavými serpentínami.

Staničná budova sa nachádza asi 1 km od obce, v miestnej časti Jarky, preto je využívaná pomenej. Zaujímavá je najmä poloha stanice v záreze. Vďaka tomu je dobre udržiavaná staničná budova niekoľko metrov nad koľajiskom. Keďže koľajisko je v oblúku, možno tu vidieť aj opakované predzvesti odchodových návestidiel v smere do Chynorian. V stanici sú dve dopravné koľaje a vlečka s odvratnou koľajou. Dopravňa je obsadená výpravcom (výpravkyňou) a jedným výhybkárom v čase od 4:30 do 19:10. Veľmi zaujímavé je zabezpečovacie zariadenie typu Test s miestne stavanými výhybkami. Stanica je spolu s Bánovcami n/B na trati jedinou s odchodovými návestidlami (Rybany a Trenčianska Turná sú bez odchodových návestidiel, stanica Svinná je uzavretá).

 

Lístky sa v stanici od času redukcie osobnej dopravy nepredávajú. V tomto období tu bola dokonca na určitý čas zastavená osobná doprava a zavedená náhradná autobusová doprava. Po krátkom čase sa však našťastie aj osobné vlaky na trať vrátili, v obmedzenom množstve, vedené hlavne MV radu 811. Staršie 850 tu však bolo až donedávna možné vidieť pomerne často. V stanici sa križujú 3 páry osobných vlakov. Jeden z dvojice vlakov tu trávi aj 10 min, keďže výhybkár prechádza z jedného zhlavia  na druhé pešo. Manipulačný vlak je vedený z Trenčianskej Teplej do Rybian v pracovné dni, v stanici však zastavuje zväčša len na križovanie, keďže tu okrem vlečky ani nie je manipulačná koľaj. Pomerne veľká vlečka do kameňolomu – 3 koľaje, v minulosti silno využívaná, sa momentálne  vôbec nepoužíva. Spestrením dopravy sú z dôvodu výstavby koridoru odklonové nákladné vlaky, vedené z dôvodu veľkého stúpania (až 16‰)  2 rušňami a 1 postrkom. Zväčša sú nasadzované lokomotívy radu 751. Prednedávnom silnela nákladná doprava počas repnej sezóny, kedy po trati premávali ucelené nákladné vlaky do Trenčianskej Teplej. Od roku 2004 však cukrovar uprednostňuje kamiónovú prepravu. Určite raritou je ešte turistická mapa Považia, umiestnená vedľa staničnej budovy z roku 1960. Možno tu vidieť ešte trať Trebatice – Rakovice, či lesné železnice v okolí Topoľčian.

Na záver by som chcel ešte poďakovať milému a ústretovému personálu žst. Mníchova Lehota v čase našej návštevy.

Foto: Michal Melicher, Tomáš Hornáček

Galéria

Súvisiace trate