IX. celoslovenský zraz historických železničných vozidiel na Rendezi sa úspešne skončil

19.6.2007 14:05 MAYO

IX. celoslovenský zraz historických železničných vozidiel na Rendezi sa úspešne skončil

IX. ročník zrazu historických koľajových vozidiel sa v tomto roku konal v netradičnom termíne, s predstihom už v dňoch 16.6. - 17.6.2007, no tradične v priestoroch historického rušňového depa Bratislava východ. Vďaka dobrej propagácii zmeneného termínu a slnečnému počasiu prilákalo podujatie slušný počet návštevníkov.

Návozy historických vozidiel do Bratislavy sa začali už vo štvrtok a to zo všetkých smerov. Z východnej Hanisky pri Košiciach smeroval do Bratislavy "Hurvínek" M 131.1125 spolu so svojim prívesným vozňom a motorovým rušňom T 444.1082. Z Popradu sa do Bratislavy navážal motorový vozeň M 240.0042 a motorový rušeň T 466.0254, z Tisovca M 240.039. Z Vrútok sa v konvoji do Bratislavy dopravil rušeň T 679.1168 spolu s parným rušňom 475.196. Zo Zvolena prišiel motorový rušeň T 678.012, parný rušeň 422.0108 a motorový vozeň M 131.1053 spolu s prívesným vozňom. Zvolenčania po ceste zobrali aj nový prírastok medzi historickými parnými rušňami na Slovensku z Prievidze, "Ušatú" 464.001 a nákladný pivovarnícky vozeň Lp. V Topoľčanoch sa do konvoja pripojil aj čerstvo zrekonštruovaný rušeň Energie 507 z Luxemburska. Ten však do Bratislavy nakoniec nedorazil kvôli poruche na podvozku a ostal odstavený v žst. Komjatice.

Z Česka sa na Rezdez vydal pravidelný Parný Expres Jaroslav Kocourek na čele s "Albatrosom" 498.022, ktorému pomáhal "Zelený Anton" 468.007 z Vrútok. Z Česka ešte dorazil mimoriadny motorový vlak firmy Puš, s.r.o. v čele s T 458.1141. Z Rakúska na Slovensko dorazil historický parný rušeň 17c. Z Maďarska to bol parný rušeň 424.247 s vlakom Royal Hungarian Expres s krásne zrekonštruovanými historickými vozňami. V jednom z nich sme od posádky dostali výklad o histórii vozňov, aj napriek tomu že sme sa netajili tým že po maďarsky nerozumieme. Do Bratislavy dorazil aj maďarský okapotovaný parný rušeň 242.


"Zátišie" 

Domáci a usporiadavajúci Klub priateľov histórie železničnej dopravy sa prezentoval rušnami T 679.019, 331.037, zrekonštruovaným exponátom parného rušňa rady 310, ďalej s M 262.007, T 444.0060, T 211.0823 ale aj rozostavanou Mazutkou, na ktorej členovia klubu usilovne pracujú.

Na Rendezi sa zišla nie len pestrá paleta rôznych historických koľajových vozidiel, ale aj bojovníci z Klubu vojenskej histórie Carpathia, ktorí opať predviedli ako sa počas II. svetovej vojny bojovalo aj na železnici. Z ďalších atrakcií možno spomenúť jazdy na stanovišti rušňovodiča parného rušňa, jazdy na nákladnej drezine a dokonca aj jazdy na poníkoch.

Súčaťou programu bola už tradičná prehliadka parných rušňov na točni a následné fotografovanie, stretávanie sa so starými známymi, či pochutnávanie si na cigánskej pečienke a pečených klobáskach. Ľudí už tradične vozili na Rendez mimoriadne motorové vlaky v bratislavskej hlavnej stanice, ale aj historická električka z centra mesta s prestupom na historický autobus v Rači.

 
Luxemburgský parný rušeň Energie 507

V priestoroch trúbkarne sa rozložila výstava fotografií a premietanie filmov v réžii VLAKY.NET. Aj napriek peknému počasiu sa našlo dostatok divákov a zvedavcov, ktorí do trúbkarne zavítali.

Počas soboty aj nedele boli pre návštevníkov vypravené mimoriadne parné vlaky do Petržalky a naspäť, ktoré prázdnotou určite nezívali. Sobotňajší večerný program spestrilo pečenie divej svine, ktorú doviezol p. Puš na svojom vlaku. S tou som sa stihol zoznámiť kým sa kúpala vo vani v trúbkarni. No na "pekáči" vyzerala lákavejšie, hlavne keď k večeru začala chytať tú správnu farbu. Chutila výborne :-)

Okrem rušňov pribudla tento rok v areáli aj zrekonštruovaná historická predzvesť a koľajové pole s vystavenými historickými traťovými mechanizmami.

Podujatie sa usktočnilo za podpory ŽSR, ZSSK Cargo a ďalších partnerov, ktorým organizátori podujatia ďakujú.

 
464.001, "Ušatá"

Z tohtoročného zrazu si osobne odnášam príjemné zážitky z dobrej atmosféry a stretnutia sa so starými známymi. Verím že nie som jediný, vidieť tieto krásne stroje naživo je určite oveľa lepší zážitok ako z lúštenia záberov webovej kamery. Dovidenia o rok na Rendezi!

Foto: Marián Rajnoha, Ladislav Hruškovič, Jakub Fázik, Ľudovít Vanek, Mgr. Štefan K.

Galéria

Súvisiace odkazy