Kočky na železnici

16.9.2007 11:30 Juraj Streber (montoya) a Vladimír Hrnčiar (TTV)

Kočky na železnici

Len nedávno vznikla na VLAKY.NET diskusná téma s rovnakým názvom. V tejto aktualite sa však nebudeme venovať stvoreniam štvornohým chlpatým alebo dvojnohým nechlpatým, ale železným, ktoré momentálne vytŕčajú z radu tých ostatných.

Prvou z nich je kráľovná medzi kráľovnami našich železníc, rušňami radu 350. Deniska, ako 350.016 železniční fanúšikovia familiárne prezývajú, sa úspešne zotavila zo zrážky s poľnohospodárskym strojom a oblečená do slušivého nového šatu predvádza zatiaľ strhujúce výkony. Dáma v červenom patrí momentálne k najspoľahlivejším rušnom radu 350 čo vzhľadom na chýbajúce TBS na 160 km/h dennodenne dokazuje na vnútroštátnych obehoch. Nasledujúca fotografia ju zachytáva na dnešnom rannom R 603 Čingov do Košíc.

Ďalšou ružou spomedzi všetkých je 363.145 ZSSK, ktorá zázrakom unikla štetcu umelca blonskiho a svoju pozornosť púta obnoveným modro-krémovo-modrým náterom pripominajúcim dávne časy, niektorým z nás znalé len zo starších fotografií. Po úspešných skúšobných jazdách v spoločnosti 350.016 bola 363.145 v piatok prevezená do hlavného depa, aby ešte poobede nastúpila na piatkový rýchlik R 1507 Chopok do Košíc.

 

Aj keď čerstvo natretých rušňov je vždy menej ako tých v starších náteroch, v Bratislave je ich výskyt vyšší aj vďaka depu v Nových Zámkoch, ktoré sa bezpochýb radí medzi popredné v údržbe svojich strojov na Slovensku. Ich vynovené laminátky sa neobjavujú len v osobnej doprave, ale pravidelne aj na nákladných vlakoch smerujúcich do hlavného mesta Slovenska. Jednou z posledných je aj 240.095, známa predovšetkým svojimi atypickými pluhmi medzi ostatnými rušňami svojho radu. Peršingové pluhy, zvýraznené ešte väčším počtom pruhov ako doteraz pôsobia na nej naozaj zaujímavo, a laminátky s rovnakými pluhmi jej budú mať čo závidieť.