Z modelářské dílny: Sklopný rám kolejiště

18.9.2007 4:30 Ing. Vratislav Kot

Z modelářské dílny: Sklopný rám kolejiště

Dovoluji si zde prezentovat rám kolejiště, na kterém jsem pracoval zhruba rok a v uplynulém víkendu jej dokončil. Má se stát podkladem pro plánované kolejiště v modelové velikosti H0, s jehož návrhem mi pomáhali modeláři ze stránek Vlaky.net (zejména přítel Šuhys). Již delší dobu jsem se zabýval myšlenkou, jak vytvořit kolejiště, které by ovšem trvale nezablokovalo celou místnost v bytě a tato se dala běžně využívat, když se zrovna „nemodelaří“.

Kromě klasických modulů jsou známy dva způsoby realizace - vytahovací kolejiště nebo kolejiště sklápěcí. Pro realizaci jsem zvolil sklopné kolejiště a jako základ použil konstrukci ze starého rýsovacího prkna, které jsem měl doma ještě z doby, kdy jsem při studiu kreslil brigádně projekty. Můj rám sklopného kolejiště je navíc ještě segmentový (modulový), je totiž sestaven ze tří samostatných demontovatelných modulů. Nejsou to však moduly v pravém slova smyslu, jde spíše o to, že kolejiště rozměrů 3,5 x 2 metry bych v případě nutné potřeby nikdy nebyl schopen v jednom celku přemístit z místnosti, kde bylo vytvořeno.

Rám je umístěn v tzv. verandě, což je místnost, ve které máme šatní skříně a využíváme ji i na sušení prádla, je zde postel pro hosty, pracovní stůl apod. V klidové poloze kolejiště je zábor prostoru celkem malý, použití místnosti v podstatě nijak výrazně neomezující. Základní rám je sestaven z hranolů 75x45 mm, což je vzhledem k velkým silám, které zde působí. Je tvořen třemi moduly – základním 2 x 1,75 m a dvěma stranovými moduly 2 x 1,05 m a 2 x 0,75m. Výsledný rozměr rámu je tedy již zmíněných 2 x 3,5m.

16.9.2007 - sklopný rám kolejiště: pracovní poloha © Ing. Vratislav Kot

Zvolené dělení rámu odpovídá plánu kolejiště, které mi pomohli vytvořit modeláři ze stránek Vlaky.net. Upevnění modulů je třemi hlavními šrouby a dále na podélných stranách přišroubovanými hliníkovými L profily. Více napoví fotky. Kolejiště je v pracovní poloze zajištěno čtyřmi sklopnými hliníkovými nohami, jedna je z důvodu uspořádání místnosti posunuta mimo roh rámu (je zde postel). Nožky jsou sklopné, v klidové poloze zajištěny nábytkovými magnety a jsou na klasických pantech, mají stavitelnou výšku. Vše je vyrobeno z běžně dostupného materiálu – obchody pro kutily.

Po dokončení jsem provedl i zkušební měření přesnosti při opakované montáži a demontáži jednotlivých segmentů rámu. Měření pomocí zkušební rysky ukázalo naprostou bezchybnost a přesnost celé konstrukce (viz. přiložené fotky). Je pravda, že po nabytých zkušenostech bych některé věci dnes realizoval jinak, ale i tak jsem s výsledkem práce velmi spokojen.

Ilustrační foto v úvodu: © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria