Rekonštrukcia pozemnej lanovky na Hrebienok – časť I.: Príprava na nové vozne

30.10.2007 9:25 Matúš Gavlák, Foto: Michal Maťašovský

Rekonštrukcia pozemnej lanovky na Hrebienok – časť I.: Príprava na nové vozne

Kabínky pozemnej lanovky sú už prevezené do Popradu, ale ruch medzi Smokovcom a Hrebienkom neutícha. Turistický ruch vystriedal pracovný. Namiesto pozemnej lanovky sa po koľajisku premáva bager a namiesto turistov rozváža robotníkov.

 

 

 

 

Aj keď vonku nebolo príliš podarené počasie a sem-tam mrholilo tak na trati vládol čulý pracovný ruch. Robotníci upravujú a zdokonaľujú kamenný násyp a upravujú priestor koľajiska, aby bolo pripravené zvládnuť nápor novej a modernejšej techniky. Prakticky sa systém pohybu nemení čomu nasvedčujú aj novšie kladky medzi podvalmi.

 

A takisto aj nové ťažné lano ktoré už teraz čaká na ukotvenie nových vozňov. O ťažné lano sa stará skupina špecialistov až zo Švajčiarska, čo nám potvrdil stavbyvedúci. Robotníci ktorí naplno pracovali sú delení na dve skupiny. Prvá skupina sa starala o okolie násypu aby bol dostatok kamenia, a nevznikali diery. Keďže človek je tvor výmyselný, tak si to uľahčili sebe vlastným patentom. Ten slúži na to, aby sa im kamenie pri výklapke z bagra nevysypalo do stredu trate. Táto „bednička“ rovnomerne rozdeľuje kamenie na strany.

 

Druhá skupina robotníkov sa stará o bezpečnostné zabezpečenie trate proti zosuvu a aby sa kamenie neutláčalo, a neznižovala sa tým výška násypu. Používajú na to tzv. ekokoše. Je to vlastne tvar vyrobený z pletiva, ktorý je naplnený kamením a vďaka tomu drží tvar aj pevnosť. Ešte že sú vymyslené tieto ekokoše, lebo inak by museli použiť veeeeeeeeľmi veľa laku na vlasy :-).

 

Nie len na trati sa pracuje ale už je v prerábaní aj údolná stanica. Nástupište už je vybetónované, tak ak si chcete urobiť svoj súkromný chodník slávy, poponáhľajte sa lebo betón rýchlo tvrdne!

 

Keďže počasie nám veľmi neprialo, tak sme nezistili stav prerábania hornej stanice na Hrebienku. Na koniec ešte dobrá správa pre všetkých lenivých turistov. Ak sa Vám nechce chodiť na Hrebienok pešo, ale aj tak sa tam chce ísť pozrieť, TLD zabezpečila kyvadlovú dopravu zo Starého Smokovca od údolnej stanice lanovky na Hrebienok. Dostať sa tam môžete naozaj netradičnou lanovkou...;)

 

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-201: Starý Smokovec lanovka - Hrebienok

Súvisiace odkazy