Výlet za Katkou

13.5.2008 7:30 Jiří Řechka

Výlet za Katkou

Ačkoli se jedná o dívčí jméno, jedu za parní kráskou. Mám před sebou další akci - tentokrát v Košicích, kde bude 26.4 - 27.4.2008 osmé probouzení parní mašinky – Katky. V pátek večer nastupuji do R225 Šírava. Odjezd z Prahy je tentokrát bez problémů, kupé je poloprázdné a po lehké večeři se ukládám do klidové polohy.

 

 

 

Při příjezdu do Ružomberku se trvale probírám do krásné, jak se o pár desítek minut později ukazuje soboty.Dělám si první záběry, objevuje se nádherné panorama zasněžených Vysokých Tater které ranní slunce probouzí do krásného dne.V Popradu-Tatrách se odpojují přímé vozy do této stanice a pak již zbývají poslední km do Košic.Na příjezdu do Košic máme několik minut zpoždění a já si říkám jestli stihnu první vlak do depa, protože je čas jeho odjezdu.Najednou zaslechnu hlášení staničního rozhlasu že vlak do depa čeká na prvním nástupišti.Rychle si fotím rychlík který mě přivezl a odcházím na první nástupiště kde čeká motorová jednotka ř.813 zaplněna sedícími návštěvníky. Nakonec má vlak asi půlhodinové zpoždění.

 26.4.2008 - depo Košice: 486 007 Zelený Anton při zbrojení © Jiří Řechka

Po příjezdu do depa si začínám dělat první záběry a čeká mě překvapení v podobě právě přijíždějícího Hekulesa 2016.100 Rakouských spolkových drah který přivezl rakouské a německé fandy železnice. Vydávám se na prohlídku depa a pořizuji si řadu záběrů lokomotiv. Dostanu se také do hovoru s příslušníky Železniční police SR kteří mě přátelsky upozorní abych si dával pozor při pohybu v depu,ještě probereme focení a zase jdu fotit.Před polednem začíná prezentace lokomotiv na točně, kde jsem trochu zklamán chováním některých návštěvníků, kterým nevadilo že všichni chtějí fotit a tak jsem si musel stále dávat pozor abych neměl jejich záda v záběru.Ale to byl jediný mráček na krásné sobotě.

 27.4.2008 - nádraží Margecany: polská parní lokomotiva TR12 při objíždění soupravy © Jiří Řechka

Večer odcházím k příbuzným kde přespím a brzy ráno jsem opět na nádraží.Kupuji si lístek do Margecan,odtud bude odjíždět zvláštní parní vlak vedený polskou parní lokomotivou TR12 zpět do Košic.Při čekání na osobní vlak přijíždí z depa na nádraží tento zvláštní parní vlak.Zjišťuji že do Margecan můžu jet s tímto vlakem,tak nasedám a po chvilce odjíždíme.Začíná opět krásný den,cesta příjemně ubíhá ,ve vlaku je nás jen pár a tak okna vagonu jsou moje.

 27.4.2008 - rotunda depa Košice: 422 0108 © Jiří Řechka

Při čekání na zpáteční cestu do Košic přijíždí do Margecan zvláštní vlak Rakouských spolkových drah, který vede Brejlovec ř.754 na postrku s Herkulesem 2016.100. Vlak po pár minutách odjíždí směr Červená Skala.Náš vlak se zaplnil a čeká nás jízda zpět do Košic,respektive souběžná jízda z Kostolan nad Hornádom kam přijede zvláštní parní vlak z Prešova který povede parní lokomotiva 486.007 Zelený Anton. Souběžná jízda do Košic je nádherná,lidi mají dobrou náladu a počasí jedna báseň.Po příjezdu do Košic se mě paměťová karta stále zaplňuje dalšími snímky a zároveň se mě přibližuje čas odjezdu do Prahy.R224 Šírava přijíždí podle JŘ a tak pro mne skončilo setkání s Katkou.

Titulní snímek: "Katka" se prezentuje 26.4.2008 na točně © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy