Narodeniny VLAKY.NET trochu inak - 2.časť: Gemerské manipuláky

7.6.2008 8:00 Michal Melicher

Narodeniny VLAKY.NET trochu inak - 2.časť: Gemerské manipuláky

Gemerské trate boli podľa štúdií ministerstva dopravy v roku 2003 pre osobnú dopravu najstratovejšie. Na prvý pohľad by sa teda zdalo, že železnica je v tomto kraji už mŕtva. No ako som sa presvedčil aj ja, určite to nie je pravda.

... mierne nevyspatí sme uháňali už v piatok 2.mája smerom k Rožňave, aby sme mohli odštartovať fotolov na manipulačné vlaky okolitých lokálok.

 

Rožňava – Dobšiná

Podľa dostupných informácií, vychádzajú v pracovné dni na trať 2 páry manipulačných vlakov. Prvý obslúži vlečku v Betliari, podľa potreby aj Nižnú Slanú a po pribratí/odstavení nachystaných vozňov vo Vlachove zájde ešte do Dobšinej aby obehol súpravu a vydal sa späť. Druhý manipulák berie záťaž z bane v Nižnej Slanej.

Mn 82171 vlak Rožňava – Dobšiná so 742 610 pri posune na vlečke v Betliari

Keďže sme v Rožňave žiadny vlak nespozorovali, pokračovali sme rovno do Betliara, kde nás ale čakala prázdna stanica. Vo vlečke bol odstavený prázdny vozeň Eas (prípadne Eanos). Pokračovali sme ďalej do Nižnej Slanej. Ani tu však vlak nebol. Dispečer nám podal prekvapujúcu informáciu, že vlak je ešte stále v Rožňave. Po tom čo sa „vypýtal“ na trať, vydali sme sa mu oproti späť do Betliara. Manipulačný vlak na čele s Plešiveckou 742 610 tu odstavil 5 vozňov a ďalej pokračoval len s „obývačkou“. Predbehli sme ho ešte pred Nižnou Slanou, tak sme si ho počkali pred stanicou a po vyfotení v stanici sme pokračovali ešte pred ním smer Vlachovo. V Nižnej Slanej dnes vládol pokoj, pretože baňa mala dovolenku a tak druhý manipulák bol v tento deň odrieknutý.

T458.0506 sa vo Vlachove vracia späť do závodu

Vo Vlachove sme zastihli miestnu T458.0506 ako pristavuje na nákladisko záťaž. Manipulačný vlak sme tu nečakali a vydali sme sa nájsť si vhodné miesto na trati. Zvolili sme okolie vyrovnávacej nádrže pre Palacmanskú Mašu. Netrvalo dlho a už sme stláčali „spúšť“. Sadli sme do auta a pokračovali do Dobšinej. Tu sme opäť zdokumentovali pobyt v stanici a počkali si odchod vlaku na zhlaví. Po jeho prejdení sme už autom pokračovali smer Štítnik a Plešivec. Vlak sme však ešte zastihli pri priecestí v Gočove.

Nasledovať mal „Slavošovský manipulák“. Prestávku sme ale ešte využili na prehliadku depa v Plešivci a podarilo sa nám aj zastihnúť príchodzí manipulačný vlak z Lubeníka v záreze za Gemerskou Hôrkou zastávkou a dokonca aj na fotogenickom súbehu tratí z Muráňa a Fiľakova.

 

Plešivec – Slavošovce

Do Slavošoviec zachádza 1 manipulačný vlak každý pracovný deň. Na medziľahlých staniciach Kunová Teplica, Štítnik, Ochtiná nakládka neprebieha, vlak vezie len záťaž pre Slavošovské papierne.

Manipulačný vlak pre Slavošovské papierne na čele so 742 627 v Slavošovciach

Práve kvôli potulkám po depe sme manipulák na „slavošku“ zastihli až za Štítnikom. Počkali sme si naň až na priecestí medzi Ochtinou a Rochovcami. Ďalej sme ho stíhali až na stanici v Slavošovciach. Zo závodu onedlho vytiahla záťaž zelená rosnička T334.0099. Vyhotovili sme niekoľko ďalších záberov aj pri posune manipuláku na Plešiveckom zhlaví. Na odchod manipuláku sme už nečakali.

To už sa začali ozývať naše žalúdky a nezostávalo nám nič iné, ako pohľadať niečo pod zub. Pri tejto príležitosti sme sa presunuli na muránsku trať.

 

Plešivec – Muráň

Z gemerských lokálok je práve na tejto trati doprava najsilnejšia. Okrem osobných vlakov sú v pracovné dni na trati až 3 manipulačné vlaky. Podľa potreby aj s postrkom, ktoré sú pri ťažkých vlakoch obojsmerne potrebné medzi Plešivcom a Hucínom. Dva manipulačné vlaky jazdia pre potrebu magnezitových závodov v Jelšave a Lubeníku (obe vlečky ústia do stanice Lubeník). Ostatný manipulák obsluhuje okrem stanice Lubeník aj vlečku v Hucíne, občas aj zriedkavé nakladanie kovošrotu v Jelšave. Podľa potreby vyjde aj na trať Lubeník – Muráň. V súčasnosti zachádza do Revúcej 2 – 3 krát do týždňa. Muráň sa obsluhuje len výnimočne.

751 123 pri zostavovaní záťaže v Lubeníku

Počas hľadania stravovacieho zariadenia sme neprehliadli vchodové návestidlo stanice Jelšava s návesťou „voľno“. Okamžite sme vystúpili z auta a pohľadali vhodné fotomiesta. O chvíľu sme už mali v zábere dlhý Mn 82134 do Lubeníka, na čele so 751 117, tlačila ho 751 123. Obed sme našli až pri Revúckej Lehote. Niekoľko metrov od penziónu bola aj železničná trať do Muráňa. Nemohol som teda nevyužiť možnosť odfotiť si prechod Mn 82131 od Revúcej. Na jeho čele bola 751 078. Po chutnom obede (vyprážané parenice) sme sa pobrali pozrieť sa na stret manipulákov v Lubeníku. Zišli sa tu 751 117, 751 123 a 751 078. V Lubeníckej magnezitke posunoval aj zaujímavý vlečkový favorit (T 419.1514). Po zostavení záťaží sa vytvorili 2 vlaky, jeden z nich s postrkom.

Lubenícky manipulák sme zastihli ešte raz, na druhý deň – 3.mája. Prekvapil nás pri našej rannej ceste do Plešivca, samozrejme sme využili možnosť vyhotoviť si ďalšie zábery. Na jeho čele bolo ďalšie milé prekvapenie – 751 118 bez žltých pruhov. Viezla aj prvý manipulák do Lubeníka v predošlý deň, no neskôr sme ju stretli v depe odstavenú pre zavzdušňovanie.

V piatok, po noci bez spánku, sme padli do postele skôr ako je zvykom, boli sme trochu viac unavení. Spánok bol dobré riešenie, keďže v sobotu nás čakal ďalší rušný deň. Nasledovala už totiž samotná oslava narodenín portálu VLAKY.NET. Po zvážení +/- sme sa rozhodli pozerať sa na Magdu a spol. len prostredníctvom objektívov. Prechádzku Slavošovským tunelom sme si už samozrejme ujsť nenechali. Foto z 3. dňa nášho výletu, už prikladať nebudem. Aj keď vzniklo myslím množstvo podarených záberov, pridávať ich už nebudem. Predsa len foto z tejto akcie sa už ukázalo dosť už veľa vody pretieklo Váhom, odkedy sme sa plní zážitkov vrátili z gemeru domov.

Fotografie: Michal Melicher, Dušan Antalík, Tomáš Hornáček

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy