Ľudský symbolický vlak prešiel tunelom na Revúcku dolinu

17.8.2008 13:30 PaeDr. Milan Sajenko Zdroj: Slavošovské noviny

Ľudský symbolický vlak prešiel tunelom na Revúcku dolinu

Bolo to 3. mája 2008, do Slavošoviec zavítali turisti, milovníci historických železníc na trase Košice – Slavošovce. Vypravili sa historickým "motoráčikom" po stopách histórie baníctva, hutníctva a papierenstva do údolia rieky Štítnik, za Pavlom Dobšinským do Slavošoviec, chýrnym zberateľom prostonárodných ľudových povestí a rozprávok, ktorý v jeho rodnom dome v expozícii "Trinásta komnata" odklína zlatým kľúčom zabudnuté tajomstvá z rozprávok starých materí.

Cestujúci z Košíc a okolia, aj z celého Slovenska, /niektorí návštevníci aj zo zahraničia/ prišli s perspektívou, aby Dobšinský pomohol odkliať zabudnutý, rozprávkový artefakt, 2,5 km dlhý železničný tunel. Rozhodli sa na zaujímavej a podnetnej trase putovania realizovať myšlienku "prechod živého vlaku" Slavošovským železničným tunelom, ktorý sa od roku 1944 nedožil slávnostnej premiéry. Bolo to podujatie, na ktorom bolo čo obdivovať. Zručnosť a fortieľ umu a pracovitých rúk našich robotníkov, majstrov, technikov a inžinierov železničného staviteľstva z rokov 1941 – 1944. Artefakty, ktoré nám môže závidieť celá Európa, ktoré žiaľ využiť nevieme a predať zahraničiu sa nedajú. Niektorí z návštevníkov a obdivovateľov sa netajili obdivom, že takýto skvost ani rokmi nepodľahol zubom času, že niektoré pasáže nenesú žiadne známky starnutia, či poškodenia. Vek tunela pripomínali vápencové brčká, drobné stalaktity ožívajúce pod paprštekami reflektorov prechádzajúcich turistov, návštevníkov živej súpravy štyroch vozňov motoráčika Košice – Slavošovce. Dĺžka týchto vápencových svedkov, zodpovedala veku tunela, umocňovala pojem o pominuteľnosti času.

 

Návštevníci, milovníci historických železníc dokázali svoj záujem patrične prejaviť slovami uznania, vďaky a poďakovania tým, ktorí sa o myšlienku zaslúžili. Boli to organizátori jazdy mimoriadneho nostalgického vlaku MOs Košice – Plešivec – Slavošovce z Košíc /mnohí majú korene v Slavošovciach/, ďalej partneri ŽSR, ZSSK Cargo, klub historických koľajových vozidiel pri RD Haniska pri Košiciach a Klub historickej techniky pri RD Zvolen, zároveň aj starostom mikroregiónu Slavošovskej a Revúckej doliny za prípravu vstupu do tunela zo Slavošoviec, výstupe na trase budúcej železnice nad Koprášom a Magnezitovcami. Poďakovanie patrí ďalej tým, ktorí drobnou prácou pripravili bezpečný stup do tunela, prechod "na druhú dolinu". Vybudovaním praktického rebríka, schodov a tým bezpečný návrat do motoráčika na žel. zastávke v obci pri bývalom Sojákovom mlýne. Príchod historického vlaku v sobotu predpoludním o 11.35 na žel. st. v Slavošovciach očakávali predstavitelia obce Slavošovce, papierne SHP GROUP a starostovia mikroregiónu Revúckej doliny.

Návštevníkov osádky motoráčika privítal p. starosta obce Ing. Štefan Bašták, prítomní redaktori televízie TA 3. Zároveň vystúpili s príhovorom ved. organizátori z Košíc. Po krátkom zastavení v pohostinstve Maja a obede, gulášom ktorý pripravili členovia poľovníckeho združenia sa časť návštevníkov odobrala na krátku prehliadku papierne SHP GROUP. Následne pokračovali v trase po plánovanej železničnej trati k železničnému tunelu. Spomínanie účastníkov bolo aj nostalgické, osobná doprava v Slavošovciach po zachovaných železničných koľajniciach je len minulosťou a spomienkou.

 

Historická jazda vláčika v Slavošovciach prispela k novodobej histórii obce, vyvolala spomienky, priniesla plány do budúcna. Tie budú riešiť zainteresované obce mikroregiónov oboch dolín, prispejú k zblíženiu v nových aktivitách, plánoch do budúcna. Bude to na prospech rozvoja turizmu a možno sa bude blýskať na lepšie časy. Dobšinský sa dočká reality a niektoré časti z rozprávky "Pamodaj šťastia lavička" sa prenesú na náš zabudnutý tunel, na potomkov a nasledovateľov. Na všetkých tých, ktorí ho vrátia pôvodným zámerom, z pohľadu dneška a budúcnosti.

 

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy