756.001 alebo „ako sa sen stal skutočnosťou“...

11.12.2008 7:00 Jozef Michalko

756.001 alebo „ako sa sen  stal skutočnosťou“...

Už je to nejeden piatok, čo sa medzi fanúšikmi železnice pošuškáva o novom rušni spoločnosti ZSSK Cargo 756.001. Mnohými zatracovaný projekt, ktorý bol z počiatku len veľkou neznámou sa za pár mesiacov stal skutočnosťou. Ten očakávaný deň "D" pre 756.001 nastal 27.11 2008, keď sa po dlhých mesiacoch podriemkávania za bránami ŽOS mohla konečne "jednička" prevetrať na šírej trati a tak všetkým ukázať, že nie je len nepodarok konštruktérov, ale silný a nesporne zaujímavý rušeň, ktorý si zaslúži našu pozornosť a je schopný konkurencie. Preto som sa mu rozhodol venovať pár nasledujúcich riadkov... DOPLNENÉ FOTOGRAFIE Z II. SKÚŠOBNEJ JAZDY!

Jeho celé meno je 756.001-4. Vznikol modernizáciou pôvodnej rady 753 neskôr 750 presnejšie 750.219. Z pôvodného rušňa zostal v podstate len skelet a rám s nádržou. Všetko ostatné je prerobené a osadené novými komponentmi. Odo mňa si vyslúžil prezývku „Atlantis“ vďaka svojmu modro-bielemu náteru, ktorý je ale mnohými zatracovaný najmä kvôli enormne veľkým logám na čelách spoločnosti ZSSK Cargo, ktoré sa na 756ke dajú prirovnať skôr k plachetnici.

Netreba však zabudnúť, že náter je originálny a zaujímavý nakoľko Cargo sa svoje rušne nerozhodlo unifikovať, ale každému ponechať svoj typický náter.
756ka je nahodená v decentnom modro-bielom šate. Strecha spolu s podvozkami a nádržou dostala svetlo šedú farbu. Pluhy zostali rovnaké na aké sme boli doteraz zvyknutí až na to, že bielu farbu vystriedala výstražná žltá.

Z vonku okrem náteru upútajú aj rôzne mriežky na bokoch, na ktoré sme doteraz neboli zvyknutí. Zaujímavo a moderne pôsobia aj pozičné svetlá, ktoré dostali led diódy, ktoré môžeme nájsť aj u 813stok. Medzi svetlami nad tabuľkou je zásuvka dvojčlenného riadenia, ktorej sa tiež nevyhol nový design. V poslednom čase sa na pogenerálkových rušňoch objavovali v reflektore svetlá dve. U 756ky je tomu práve naopak a svetlo je len jedno, ktoré náramne pripomína oko bájneho Kyklopa.

756ka dostala do vienka aj podvozky na „gumokovoch“. Na nádrži Vás na prvý pohľad ohúri aj nápis „PALIVO 5500 l “, nakoľko 756ka už má prepojenú bývalú nádrž na vodu s nádržou na naftu, čo jej dáva predpoklad na dlhé jazdy krížom cez Slovensko s nutnosťou zastaviť len z dopravných dôvodov.

Na stanovišti sa ukrýva tiež veľké prekvapenie. Po vstupe do kabíny sa rušňovodič ocitne akoby v inom svete, svete plnom displayov a gombíkov. Nejeden si pri pohľade do kabíny pripadá ako „Alica v krajine zázrakov “... Oku rušňovodiča polahodia najmä nové sedadlá a riadiaci panel. V kabíne nechýba ani umývadlo, chladnička, či dokonca mikrovlnka, ktoré prispievajú k pohodliu rušňovodiča.

Najhlavnejšou časťou „staro-novej“ 756ky je ale agregát, teda srdce celého rušňa. V 756ke bije motor Caterpillar. O jeho výkone sa budeme mať možnosť presvedčiť už zanedlho na testovacích jazdách na Slovensku a v Čechách na skúšobnom okruhu, kde by sa mala presunúť v najbližších týždňoch na skúšky. Zatiaľ vieme 756ku porovnávať len s českou 753.7, s ktorou by mali mať podobné technické parametre nakoľko sa jedná o skoro totožné rušne. S týmto rušňom už ŽOS Zvolen mala skúsenosti .
756ka dostala do vienka všetko potrebné, aby sa mohla pokúsiť konkurovať moderným rušňom nasadzovanými súkromnými spoločnosťami. Zo všetkého spomeniem hlavne: Vlakový zabezpečovač Mirel a motor Caterpillar. Zatiaľ ale nie je vybavená vlakovým kúrením, čo sa však ešte môže zmeniť.
Bohužiaľ informácii o 756ke je ako šafránu a tak sa nám nepodarilo dostať ku všetkým technickým parametrom tohto rušňa, nakoľko ŽOSka si všetky dokumenty bezpečne stráži ako svoje „know-how“. Ak by sa nám ale do rúk ešte nejaké dostali, radi ich doplníme. Dúfam, že Vám aspoň fotky a technické parametre trochu priblížia tento nesporne zaujímavý rušeň. Po akom-takom prome nasledujú vytúžené fakty:


Stručný popis rušňa radu 756:

Rušeň radu 756 je štvornápravový motorový rušeň s elektrickým striedavo-jednosmerným prenosom výkonu o hmotnosti 18 000 kg na nápravu, ktorý vznikol zmenou konštrukcie pôvodného rušňa rady 753 (T 478.3). Na rekonštruovanom rušni 756 je vykonaná náhrada pôvodného spaľovacieho motora typu K12V 230DR spaľovacím motorom Caterpillar 3512B s výkonom nastaveným na hodnotu 1 455 kW a dosadenie elektrodynamickej brzdy o maximálnom výkone 1 710 kW.
Podvozky rušňa:
Pojazd rušňa je vytvorený dvomi dvojnápravovými podvozkami. Každá náprava je hnacia a je poháňaná modernizovanými tlapovými trakčnými motormi typu TE 015 prostredníctvom čelného ozubeného prevodu v nápravových prevodovkách. Mechanická časť brzdy podvozku je klátiková s klátikmi zo šedej zliatiny.
Hlavný rám rušňa:
Hlavný rám rušňa je zvarovanej konštrukcie. Hlavnú nosnú časť rámu tvoria dva pozdĺžne nosníky spojené masívnymi priečnikmi. Dva priečné nosníky skriňového tvaru sú upravené pre upevnenie ťažných čapov. Hlavný rám je na podvozkoch uložený prostredníctvom gumokovových stĺpikov.
Hnacie agregáty:
Na rušni je inštalovaný motoragregát, ktorý tvorí spaľovací motor Caterpillar 3512B SCAC s inštalovaným výkonom 1 455 kW spojený cez pružnú spojku s trakčným synchrónnym alternátorom. Trakčný alternátor je budený pomocným budičom.
Pomocné pohony:
Pohon kompresora a chladenia kompresora, pohon ventilátorov chladenia chladiacej kvapaliny hlavného a pomocného okruhu spaľovacieho motora sú poháňané prostredníctvom hydromotorov. Hydročerpadlá sú poháňané prostredníctvom kĺbového hriadeľa z voľného konca spaľovacieho motora. Pohon ventilátorov chladenia trakčných motorov je zabezpečovaný  elektrickými jednosmernými elektromotormi napájanými v režime jazda z pomocného dynama a v režime EDB z úbytku napätia na brzdovom odporníku.
Brzdové systémy:
Na rušni je nainštalovaná brzda pneumatická, elektrodynamická a ručná zaisťovacia mechanická brzda. Pneumatická brzda je typu Dako GP samočinná, priamočinná a parkovacia. Zdrojom stlačeného vzduchu je lamelový kompresor. Elektrodynamická brzda je brzda využívajúca elektromagnetické deje v trakčných motoroch pracujúcich v generátorickom režime ako cudzo budené dynamá.. Energia je marená v brzdových odporníkoch. EDB môže pracovať v režime spádovom a zastavovacom. Mechanická zaisťovacia brzda slúži pre zaistenie odstaveného vozidla proti pohybu.
Skriňa rušňa:
Rušeň radu 756 je skriňový rušeň. V skrini rušňa sú vykonané nevyhnutné úpravy, ktoré si vyžiadalo dosadenie nových agregátov.
Elektrická výzbroj:
Prenos výkonu na dvojkolesie je elektrický striedavo-jednosmerný. Zdrojom je trakčný alternátor hnacieho agregátu, ktorý cez neriadený trakčný usmerňovač napája jednosmerné sériové trakčné motory zapojené paralelne. Ovládacie, kontrolné, signalizačné a riadiace obvody rušňa pracujú s menovitým napätím 24 V js. Obvody napájania motorov ventilátorov chladenia trakčných motorov pracujú s menovitým napätím 220 V js.
Riadiaci systém rušňa:
Na rušni je inštalovaný elektronický riadiaci systém Moris RV06-756. Riadiaci systém zabezpečuje riadenie parametrov vozidla pri jazde výkonom a elektrodynamickej brzde, riadi pomocné pohony, zabezpečuje viacčlenné riadenie pripojených rušňov, kontroluje a chráni inštalované zariadenia a komunikuje s obsluhou prostredníctvom zobrazovacích jednotiek.

Základné technické údaje:
Rozchod 1 435 mm
Maximálna prevádzková rýchlosť 100 km.h-1
Menovitá hmotnosť 72 000 kg (-1% + 3% )
Maximálna šírka 3 070 mm
Maximálna výška 4 430 mm
Dĺžka cez nárazníky 16 600 mm
Menovitý priemer kolesa 1 000 mm
Jazdný obrys kolesa UIC – ORE
Najmenší menovitý polomer oblúka koľaje
pri prechode traťovou rýchlosťou 120 m
Usporiadanie dvojkolesí pôvodné – B0’B0’
Výkon na háku trvalý 1 111 kW
Rýchlosť pri trvalom výkone  31,5 km.h-1

Spaľovací motor:
Typ, výrobca Caterpillar 3512B
Menovitý výkon 1 455 kW
Menovité otáčky 1 800 ot.min-1
Voľnobežné otáčky 600 ot.min-1
Maximálne otáčky 1 925 ot.min-1
Pracovný cyklus  štvordobý
Počet a usporiadanie valcov 12 do V
Vŕtanie valca 170 mm
Zdvih piesta 190 mm
Objem valca 4,32 dm3
Palivo motorová nafta
Spotreba paliva pri voľnobehu 5,4 l/h


Osobne si myslím, že 756ka je veľmi vydarená aj vďaka nadčasovému designu konštrukčnej rady 753, z ktorej vychádza a moderným komponentom ju predurčuje na úspech. Myslím, že 756ka pomôže Cargu v boji so súkromnými spoločnosťami, ktoré majú v rukáve tromfy ako „Herkulesy“ 2016  a bude im rovnocenným súperom.
Poprajme teda spolu 756ke „jedničke“ veľa šťastných kilometrov alebo veľa prepravených ton bez poruchy u svojho nového majiteľa.

Poznámka:
Moje poďakovanie patrí najmä miky1–mu za zaujímavé fotky, možnosť nahliadnuť aj do útrob 756ky a hlavne technický popis 756, bez miky1-ho dobrej vôle by tieto fotky a ani celá reportáž nevznikli. A takisto poďakovanie patrí aj pánovi Jančimu K. za zaujímavé fotky.

Galéria

Súvisiace odkazy