Koniec jednej zvláštnosti

23.3.2009 12:30 text: peršing, spolupráca: djk

Koniec jednej zvláštnosti

362.005. Na jednej strane peršing ako každý iný, na strane druhej už pár rokov niečim jedinečný. Od novembra 2004 sa totiž môže pýšiť titulom "jediný peršing s opačne umiestnenými zberačmi v rámci celých bývalých ČSD".

29. septembra 2004 bol rušeň 362.005 pristavený do ŽOS Vrútky na vykonanie vonkajšieho náteru skrine. V rámci toho sa uskutočnila aj úprava strešnej časti elektrickej výzbroje, ktorá umožnila opačné osadenie zberačov - teda lyžinou dopredu. Vzorom pre túto úpravu boli rušne 350, ktoré boli pristavované do ŽOS Vrútky na periodické opravy spojené s čiastočnou modernizáciou elektrickej výzbroje, pričom jej súčasťou bola aj rovnaká úprava zberačov, akou neskôr prešla aj spomínaná 362.005.

Ako hlavná výhoda opačnej orientácie zberačov sa častokrát uvádza práve menšia náchylnosť na ich deštrukciu pri nabehnutí na poškodenú časť trolejového vedenia, otázka ale možno znie, do akej miery je toto tvrdenie aj podložené. Podobný incident totiž postretol aj 362.005-ku a rozsah poškodenia zberača bol aj napriek tomu pomerne značný.

Nebudem sa ďalej zmieňovať o ďalších výhodách, resp. opodstatnenosti celej tejto úpravy, faktom však ostáva, že 362.005 jazdila s otočenými zberačmi takmer 4 a pol roka. Čo ale doteraz platilo, sa pomaly stáva minulosťou.

V súvislosti so zavedením energetického dispečingu vznikla potreba merania reálnej spotreby elektrickej energie hnacích vozidiel, čo sa na HDV ZSSK a ZSSK Cargo postupne rieši ich osádzaním meračmi spotreby energie - MSE. Zariadenia pozostávajú jednak z meracej časti, tak isto ale aj z komunikačnej časti, ktorá zabezpečuje prostredníctvom GPRS prenos dát z meracieho zariadenia do centrály energetického dispečingu.

25. marca bude na túto prevádzkovú úpravu do RD Žilina pristavený aj rušeň 362.005. V súvislosti s dosadením MSE však dochádza k určitým úpravam v usporiadaní strešnej časti elektrickej výzbroje v okolí striedavého hlavného vypínača a v rámci nich dôjde na 362.005 aj k opätovnému otočeniu zberačov do pôvodnej polohy.

Po 4 rokoch, 4 mesiacoch a 14 dňoch sa teda uzavrie história jedinečnosti bratislavského rušňa 362.005 a po pár dňoch odstavenia v RD Žilina vyjde opäť na slovenské (a občas možno aj české) trate, avšak už so zberačmi orientovanými tak, ako majú aj ostatné rušne 162, 163, 263, 362 aj 363 ZSSK, ZSSK Cargo, ČD a ČD Cargo.

Galéria