Přestavba depa v Karlovicích

8.9.2009 12:00 Radislav Wimmer

Přestavba depa v Karlovicích

Po přestavbě depa v Jedlové jsem měl ještě v plánu to samé udělat i v Karlovickém depu a o této akci bude tato reportáž.

Základem bylo sehnat točnu, aby byla aspoň trochu podobná těm našim ve skutečných depech. Po hledání na internetu jsem přišel k závěru, že jedině točna od Roca je těm našim nejbližší a bude snad fungovat podle mých představ.

Nevěděl jsem sice do čeho jdu, neboť původní točna měla úplné jiné ovládání a netučil jsem jestli půjde nová předělat do mého stávajícího zapojení. Po domluvě s prodejcem (NJ Modely), jsem ale doufal, že by to neměl být problém a točnu jsem tedy objednal. Snad druhý den jsem ji měl doma a celý nedočkavý jsem ji honem rozdělal jako malý kluk. Tak jsem se nějak pracovně nabudil, že hned druhý den (30. ledna)  jsem začal s přestavbou depa. Po vybalení točny jsem zjistil ale malou nepříjemnost a to, že jsou nalomené (jeden i upadlý) plastové držáky úchytu motoru a tak jsem nejdříve tyto díly  slepil.

Točna v Karlovicích

Taky jsem si pohrál s elektroinstalací a ovladačem dodávaným k točně a brzy přišel na to, že nebudu muset dělat velké úpravy na panelu. Spíš vůbec žádné, akorát jsem musel odvrtat díry pro nová tlačítka kolejí a i pro rychlejší chod točny. Má totiž dvě rychlosti otáčení. Celková úprava spočívala v tom, že jsem jejich posuvný přepínač směru nahradil svým původním páčkovým přepínačem umístěným na panelu a pro rozběh motoru jsem použil pomocné relé, neboť já mám v panelu spínací tlačítko, kdežto pro rozběh točny musí být použito rozpínací a tak jsem to vyřešil pomocí malého relátka. Veškeré kabely jsem nechal i s krabičkou pod točnou a přepojil kabely ze staré točny na novou. Poté jsem dovedl kabely na panel na nová tlačítka. Celkem jsem přidělal  tři koleje navíc, neboť jsem zrušil benzínku a celý prostor přestavěl jinak.

Kuchyň

Zbytečně se zde nebudu rozepisovat, vždyť vše podstatné uvidíte v přiložených fotografiích a slova jsou zde tak zbytečná. Jenom závěrem dodám, že jsem s ní velice spokojen a splnila moje očekávání a i
když stála kolem osmi tisíc a člověk si jí ještě musel všelijak předělat  k obrazu svému, tak svým jednoduchým zpracováním mě opravdu dostala a výrobce musím pochválit za zpracování. Podívejte se tedy na moje čtrnáctidenní pracovní úsilí, kdy jsem 14.2. slavnostně přestřihával pásku a uvedl ji do provozu. V době, kdy tyto řádky píši má již za sebou i křest v podobě nočního ježdění, které vám představím během několika málo dnů.

Galéria

Súvisiace odkazy