Moje letošní dovolená na Slovensku

11.10.2009 8:00 Jiří Řechka

Moje letošní dovolená na Slovensku

Je toho hodně, co jsem na Slovensku ještě neviděl. Samozřejmě mne hlavně zajímá železnice. A tak při plánování letošní dovolené bylo místo dané -Slovensko, konkrétně Poprad. Zde jsem v jednom útulném penzionu měl svoji základnu, odkud jsem podnikal svoje cesty po železnici a za železnicí. Během dovolené jsem projel 2 386 km (včetně cesty Praha - Poprad a zpět) a ty mne zavedly kromě míst důvěrně známých i na místa, kde jsem ještě nikdy nebyl.

 

 


Takže jsem prožil pěknou dovolenou, kterou umocnilo pěkné počasí a hlavně jsem si přivezl spoustu nafocených záběrů. A byla také setkání s přáteli. Z Prahy a zpět jsem použil můj oblíbený EN 425/424 Slovakia. A vylepšil jsem si to zakoupením lehátka. Konec konců v noci nic nenafotím, tak proč si neudělat pohodlí. Po příjezdu do Popradu a vyřízení ubytovacích formalit jsem se již věnoval focení provozu na železnici. Po prozkoumání okolí penzionu jsem zjistil, že několik lokomotiv jsem měl odstavených téměř pod okny mého dočasného domova. To nebylo špatné.

01.08.2009 - Poprad: 771 507 © Jiří Řechka

Moje první návštěva měla být vlastně mimo železnici. Na Slovensko jezdím od svého dětství, ale ještě jsem nikdy nebyl na Lomnickém štítě. Letos jsem to chtěl změnit. No a opět se to nepovedlo. Takže bylo rozhodnuto, o letošní dovolené již žádné štíty. Nechám to na příští návštěvy, snad se to někdy povede. Navštívil jsem Plaveč a i při minimálním provozu jsem měl možnost nafotit si příjezd dvojičky s nákladem z Polska a po několika minutách odjezd zpět směr Polsko.

06.08.2009 - Plaveč: 131.071-072  příváží náklad z Polska © Jiří Řechka

V plánu jsem měl navštívit Humenné a při troše štěstí si nafotit čtyřkové brejlovce. To se také nepovedlo, ale zase se mně do mého archivu dostalo pár záběrů strojů řad 751 a 752, které jsem neměl. Dokonce v době, kdy píšu toto pojednání, jsem se dozvěděl a nakonec i na internetu viděl bertu 751.194, kterou jsem si nafotil ještě provozní, postihnutou požárem stanoviště. Nakonec i záběr motorového. vozu 810.004 má pro mne svoji cenu. S takhle nízkým číslem. Při této cestě mne provázelo něco málo deštíčku. Na programu dovolené byla také návštěva depa v Popradu a setkání s přáteli od Kométy. Nakonec jsem depo navštívil dvakrát.

06.08.2009 - depo Poprad: Kométa v depu © Jiří Řechka

Ještě v Praze jsem si domlouval návštěvu Výhrevně Vrútky a když přišel čas domluvené návštěvy, tak jsem odjel do Vrútek. Co bylo v dosahu mého foťáku, zůstalo na paměťové kartě. Chtěl jsem si nafotit nulkovou bobinku, kterou mají ve své péči, ale dozvěděl jsem se, že je spolu s dalšími lokomotivami schována pod střechou a klíče momentálně nejsou k mání. Ale zase jsem měl štěstí v podobě prototypu 755.001, který stál pod širým nebem v depu Vrútky. Když jsem ve Vrútkách pofotil, co jsem mohl a chtěl, tak mi ještě zbývalo stále dost času k návratu do Popradu. Co s načatým dnem? Uvědomil jsem si, že za Vrútkami leží Kral’ovany se svým depem. Následovalo zakoupení jízdenky a nejbližším vlakem jsem odjel. A díky vstřícnosti místních zaměstnanců železnice jsem si mohl nafotit vše, co se zde v tento den nacházelo.

07.08.2009 - depo Kral'ovany: 813 015 - 913 015 © Jiří Řechka

Třeba rosničky čísel 002 a 009. Projel jsem si také trasu mezi Popradem, Tatranskou Lomnicí, Starým Smokovcem a Štrbským plesem. Jsou to místa samozřejmě každému známá, ale přesto se sem vždy rád vracím. Neopomenul jsem se také svést zubačkou a zdokumentovat její provoz. Při focení provozu v okolí Štrby jsem se potkal s krajanem, který byl také fotit, a při probírání kde a kdy fotit jsme se domluvili, že se asi potkáme na ŠRT v Hanisce pri Košiciach. Což se nakonec také stalo. V den D jsme se sešli na nádraží v Košicích a odkud jsme společně odjeli do Hanisky. Měli jsme štěstí, že na ŠRT byl provoz, a tak jsme si nafotili jak příjezd vlaku s rudou, tak i odjezd pro rudu.

11.08.2009 - Haniska pri Košiciach: 125 821/822 + 819/820 odjíždí pro náklad  © Jiří Řechka

Po domluvě se strojvedoucím jsme si mohli nafotit stanoviště strojvedoucího lokomotivy řady.125.8. Nafotili jsme si také odstavené lokomotivy v depu a jsem rád, že mám ze tří širokorozchodných velkých hektorů dva. Na normálním rozchodu jsme měli štěstí na lokomotivu 774.501, která byla nedávno vyrobená pro US Steel. Cesta do Zvolenu z Popradu začínala něco málo po půlnoci odjezdem R 614 Zemplín, s přestupem ve Vrútkách, když jsme chtěl být být ráno ve Zvolenu. Byl jsem zvědav jestli budu mít štěstí na brejlovce 756.001. Nakonec to bylo tak na 50%. Stál v depu a já jsem ho fotil přes plot. Když jsem se vracel ze Zvolena, tak mně ujel tak říkajíc před nosem ve Vrútkách. Škoda, byl ve dvojici ze 736.

10.08.2009 - Vrútky: 756 001 + 736... © Jiří Řechka

A protože vše má svůj konec, tak i mně skončila dovolená. Ale zůstala spousta záběrů, které mi připomínají moje cestování po Slovensku. A některé vybrané vám předkládám a zároveň se omlouvám, ale tentokrát jsem je neposkládal po dnech kdy jsem je fotil. Nechal jsem je tak, jak mi je při popisování srovnal fotoeditor, myslím si, že to má také svoje kouzlo. Jen začátek a konec galerie je správně. Snad vám snímky připomenou hezké letní dny. 

Titulní snímek: 08.08.2009 - Štrba: trocha poezie © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy