Wolsztyn 2010, část první: Parowozowe Show

23.5.2010 8:00 Mgr. Jan Guzik

Wolsztyn 2010, část první: Parowozowe Show

Nepozorovaně uběhl rok od mé poslední výpravy s novinarem do Wolsztyna. Přišel duben 2010 a my jsme se znovu začali připravovat k účasti na už sedmnácté tamní akci s názvem Parowozowe Show. Na prosbu organizátorů, kolegů z Poznaně, jsme připravili k účinkování na přehlídce tři parní lokomotivy ze skanzenu v Chabówce.

 

 

 


Šlo o stroje Ol12-7 (produkce StEG Wien, rok výroby 1912, výrobní číslo 3849), nejstarší polská provozní parní lokomotiva, TKt48-191 (produkce Fablok Chrzanów, rok výroby 1957, výrobní číslo. 4781) a Ty2-953 (produkce Henschel Kassel, rok výroby 1944, výrobní číslo 28163). Němka kromě účasti na samotné přehlídce měla rovněž vést zvláštní vlak pro železniční příznivce, jehož jízdu, využívaje přítomnosti vozidel z Chabówky ve Wolsztyně, si na den 2. května objednalo Towarzystwo Przyjaciół Wolsztyńskiej Parowozowni v rámci další akce Parowozem przez Wielkopolskę.

Ol12-7 (vpravo) ve společnosti Tr5-65 ve wolsztynské rotundě © Jan Guzik

Konvoj parních lokomotiv vyjel do Wolsztyna jako obvykle, vzhledem k omezené rychlosti, už ve středu 28. dubna večer, zatímco já jsem plánoval odjezd v pátek 30. dubna ráno. Podobně jako loni, i letos se chtěl zúčastnit i Ľubo Lehotský, který se čtvrtečního večera ohlásil u mne v Krakowě. Následujícího rána, po nepříliš snadném vzbuzení přítele a rychlé snídani, jsme nasedli do auta a vydali se na cestu. Cestou jsme se měli stavit v nedaleké vsi Gołcza, kde se Ľubo chtěl setkal se známými. Před obcí nás zastavil uzavřený přejezd v Szczepanowicích. Jako na povel jsme sáhli pro své fotoaparáty a zvěčnili vlak Inter REGIO „Ernest Malinowski” společnosti Przewozy Regionalne, který v podání jednotky ED72-009 směřoval do Krakowa.

Jednotka ED72-009 jako vlak Inter REGIO "Ernest Malinowski" do Krakowa © Jan Guzik

Po krátkém pobytu v obci Gołcza jsme se vydali na další cestu do Wolsztyna. Při programování trasy nám GPS navigátor položil dotaz, zda akceptujeme použití přívozu. Udiveni jsme ten návrh přijali a na celou záležitost jsme zapomněli. Cestou jsme pak zažili nemilou příhodu. Stáli jsme v Sosnowci v dopravní zácpě a najel do nás dodávkový mercedes. Museli jsme volat policii, což nás asi dvě hodiny zdrželo. Naštěstí poškození vozu nebylo takové, aby nám zabránilo v další jízdě. Kolem půl šesté odpoledne jsme v obci Radoszyce vyjeli na břeh řeky Odry, v níž silnice mizela. Připomněli jsme si ten zdánlivě nesmyslný dotaz gépéesky při plánování trasy. Po chvíli čekání připlul od protějšího břehu přívoz.

Přívoz na Odře © Jan Guzik

Na něj jsme pak, spolu s dalšími čekajícími řidiči, podle pokynů sympatické obsluhy opatrně nalodili své vozidlo. Když převozník viděl naši „cizí” poznávací značku, ptal se nás, odkud víme, že přívoz je v provozu, protože v posledních dvou týdnech kvůli vysokému stavu vody nefungoval. Inu měli jsme trochu štěstí, obzvlášť, když nejbližší most v Głogowě byl pro opravu uzavřen. Poněkud znaveni těmi všemi dojmy jsme už bez překážek dorazili do wolsztynské výtopny. Po přivítání se s hostiteli a ubytování jsme rezignovali na sledování právě začínající volby Miss Świata Parowozów a představení „Světlo, zvuk a pára” a šli jsme se skupinou z Chabówky na pivo. (Zájemcům o vynechané body programu nabízím otevření příslušných odkazů na konci reportáže.)

Autor s Maćkem Panasiewiczem u večerního piva © Jan Guzik

Mezi kolegy z Chabówky jsme si všimli neznámé dívky. Byla to obyvatelka Wolsztyna jménem Sylwia, která podlehla kouzlu parních lokomotiv a také anglického fanouška páry Steva, s nímž se spřátelila právě ve Wolsztyně, kam přijel fotografovat místní parní stroje. Ať mi někdo někdy říká, že pára nespojuje lidi! Naše páteční večerní aktivita byla dovršena pořízením několika nočních snímků. Následujícího dne, v sobotu, nás přivítalo občasné drobné mrholení. bez ohledu na počasí jsme v areálu výtopny udělali pár fotografií a pak jsme věnovali nějaký čas rozhovorům se známými vlakofily. Pochopitelně na setkání podobného druhu nemohl chybět ani Maciek "WARSák" Szewczyk z Wrocławi, který si ve výtopně rozložil stánek s železničními publikacemi a suvenýry.

Maciek "WARSák" Szewczyk na svém stanovišti © Jan Guzik

V areálu wolsztyńské výtopny byl také Mirek Szymański, předseda nadace Era Parowozów, zástupci vedení společnosti PKP CARGO SA a také členové Towarzystwa Przyjaciół Wolsztyńskiej Parowozowni. Asi v 10:50 hod. jsme opustili útroby výtopny, abychom u Rostarzewa vyfotografovali slavnostní vlak z Poznaně, který přivážel na přehlídku hosty z Warszawy. Vlak vedla wolsztyńská lokomotiva Ol49-59. Kolem poledne přestalo pršet a vysvitlo sluníčko. Ve 13:30 začala na wolsztyńském nádraží XVII Parada Parowozów. Kromě už zmíněných lokomotiv z Chabówky se přehlídky zúčastnily stroje Pt47-65, Ol49-7, Ol49-59, Tr5-65 a Pm36-2 z Wolsztyna, svým aerodynamickým opláštěním pozornost budící 242.001 z Maďarska, moravská „Matylda” 313.432 i německé 52 8177 a 01 509.

Předváděcí jízda stroje 01 509 z Německa © Jan Guzik

Po oficiálním zahájení přehlídky nastala krátká přestávka, spojená s vypravením osobního vlaku do Poznaně, který tvořil szynobus SA132-013.. Po jízdách lokomotiv se odehrála prezentace drezín. Po ukončení přehlídky Ľubo natočil ještě několik záběrů do své reportáže a také zaznamenal něco rozhovorů. Zbytek dne jsme strávili v areálu výtopny i v železniční stanici Wolsztyn fotografováním a rozmluvou se známými. K nim patřila i kolegyně z ústředí PKP INTERCITY Marysia Kaczmarczyk z Warszawy, která je také milovnicí parních lokomotiv. Večer jsme ještě fotografovali zbrojení parních lokomotiv pomocí historického zauhlovacího jeřábu. Už od odpoledních hodin se výtopna systematicky vylidňovala, hosté se po přehlídce rozjížděli k domovům.

Drezína připravena k odjezdu na automobilovém přívěsu © Jan Guzik

My jsme k nim ovšem nepatřili – měli jsme se nazítří zúčastnit už zmíněné jízdy z cyklu Parowozem przez Wielkopolskę. Tentokrát soupravu zvláštního vlaku měly tvořit historické vozy z Chabówky, vedené němkou Ty2-953. Ale o tom až v druhé části reportáže...

Odkazy:
  1. PKP Cargo
  2. Urząd Miejski w Wolsztynie
  3. Parowozy z Wolsztyna
  4. Parowozownia Wolsztyn
  5. Wolsztyński Portal Informacyjny - Wolsztyn24.pl
  6. Serwis Internetowy Starostwa Powiatowego w Wolsztynie
  7. Towarzystwo Przyjaciół Wolsztyńskiej Parowozowni
  8. Miss Świata Parowozów 2010
  9. Miss Swiata Parowozow - Wolsztyn 2010 (oficiální stránka)
  10. Dni Wolsztyna 1-3 Maj - 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 (představení „Światło, dźwięk i para”)
  11. Parné vlaky v Poľsku (reportáž TA3, autor Ľubo Lehotský)

Titulní snímek: Předváděcí jízda stroje Ol49-59 © Jan Guzik

(Přeložil PhDr. Zbyněk Zlinský)

Galéria

Súvisiace odkazy