Z fotojízdy na Osoblažce

15.7.2010 8:00 Karel Furiš

Z fotojízdy na Osoblažce

V neděli kolem desáté zvoní telefon. Na druhé straně Janek Guzik (JG_Kraków), jestli bych přijal pozvání na fotojízdu. Měl jsem před sebou noční směnu, a tak jsem nic nesliboval. Ráno moudřejší večera, jak se říká, a já volám ráno Jankovi, že už sedím ve vlaku a uháním směr Třemešná ve Slezsku. Po hodině a půl vystupuji z vlaku a po chvilce se setkávám s Jankem a jeho přítelem Ryškem.

 

 

 

Nasedáme do gumokolu a vydáváme se na první fotomísto. V hlavní roli je vlak s lokomotivou U 57.001. Před přejezdem zastavuji ostatní vozidla, aby nám tam nepřekážela. Po vyfocení následuje nadháněčka na další místa.

Díky Jankovým řidičským schopnostem se podařilo celou cestu parního vlaku sledovat a fotografovat i filmovat. O samotné trati zde nebudu nic psát to udělal za mne už před rokem kolega Jakub Sýkora, který napsal reportáž o jedné z nejstarších úzkokolejných tratí ve střední Evropě
 
 
V Osoblaze byla celkem slušná přestávka. Tu jsme využili k občerstvení a fotografování ve stanici. Dále jsme diskutovali o akcích předešlých a zavzpomínali i na narozeninovou jízdu. Po odjezdu parního vlaku zpět do Třemešné jsme opět vlak pronásledovali a fotografovali.
 
 
Nakonec před mým odjezdem vyšla i chvilka zaskočit na pivko a ještě pohovořit - jak jinak než o železnici. Velký dík za pozvání, bez kterého by následující fotografie nevznikly. Ani toto krátké video.
 
 
Poznámka editora:

K této reportáži, poněkud strohé písmenky, ale o to bohatší obrázky (a zajisté významné jejím internacionálním nábojem), přispěl svými osobitými fotografiemi také její prvotní hybatel, náš polský přítel Mgr. Jan Guzik. Najdete je soustředěny na konci připojené galerie.

(-zz-)

Odkazy:
  1. Úzkokolejka Osoblaha-Třemešná
  2. Vláčkem po Osoblažsku
  3. Třemešná obec - Parní mašinka - úzkokolejka
  4. Železniční trať 298 Třemešná ve Slezsku - Osoblaha
  5. Slezské zemské dráhy

Titulní snímek: U 57.001 dobírá vodu ve Slezských Rudolticích © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy