Železničné nehody na Slovensku 2

18.2.2011 8:00 Bc. Jozef Gulík

Železničné nehody na Slovensku 2

V uplynulých týždňoch sme priniesli správy už o dvoch knižných novinkách, ktoré sa viažu ku Slovensku a jeho železniciam, a máme tu ďalšiu pozitívnu správu. Dobrá vec sa podarila a svetlo sveta uzrelo voľné pokračovanie publikácie Železničné nehody na Slovensku (Corona, 2006). Každému, kto mal možnosť začítať sa do prvého dielu, isto netreba veľa vysvetľovať a dobre vie, čo asi môže očakávať od jeho pokračovania. Všetci ale môžu kliknúť a dozvedieť sa o ňom niečo viac.

     

 

     Téma nehôd na železnici opakovane láka dotknúť sa jej; odkrývať tajomstvá a rozpletať nitky súvislostí. Zároveň však cítime vnútorný nepokoj, keďže nemáme ani predstavu, čo všetko sa nám odhalí, ak začneme jatriť staré „rany“. Nejde pritom o vlaky ako také, ale predovšetkým o ľudské osudy a životy, ktoré jediný okamih alebo jeden nesprávny krok, dokáže nemilosrdne obracať naruby a zanechať v nich hlboké stopy.

Ukážka z knihy (kliknutím otvoríte pdf súbor)

     Železničné nehody na Slovensku 2, rovnako ako ich predchodca z roku 2006, opäť vyrozprávajú svojim čitateľom desiatky vzrušujúcich príbehov zo sveta vlakov. Ich prevádzka predstavuje nekonečný, predpismi riadený kolobeh, v ktorom sa však z času na čas môže niečo „polámať“ a vtedy sa začne napĺňať čierna kronika. Jej stránky po dlhých desaťročiach otvárame a čerpáme z nich nielen kus histórie, ale aj múdrosť a poučenie. Kniha však o málo rozšírila pole svojej pôsobnosti, keďže okrem obvyklých vlakových nehôd sa okrajovo dotýka aj témy požiarov a úrazov, ktoré si tiež zasluhujú našu pozornosť.

Ukážka z knihy (kliknutím otvoríte pdf súbor)

     Námety pochádzajú zo všetkých strán – východu, západu, severu i juhu. Nielen z klasickej železnice, avšak aj z vlečiek či úzkeho rozchodu. Svoje miesto v nej totiž našli i lesné železnice, tatranské „električky“, ale napríklad aj vozidlá mestskej dopravy, ktoré s vlakmi tiež mnohokrát prišli do kontaktu, doslovne. Nebude núdza ani o vyslovené kuriozity...

     Do minulosti sa prenesieme pomocou 268 fotografií, pri ktorých platí, že drvivá väčšina nebola dosiaľ nikde uverejnená a o ich jedinečnosti nie je dôvod pochybovať. Materiály vhodne dopĺňajú aj tabuľky a 26 schém, mapiek a náčrtkov.

     Záujemcovia môžu už od tejto chvíle posielať objednávky s uvedením mena, poštovej adresy a počtu kusov na emailovú adresu: nehody2@vlaky.net

Cena:

  • Pre klientov zo Slovenska: 25,00 € + poštovné a balné 2,80 €
  • Pre klientov z Českej republiky: 625 Kč + poštovné a balné 75 Kč

Pri objednaní viac kusov na jednu poštovú adresu platíte iba jedno poštovné a balné.

Súvisiace odkazy