Príbeh parného rušňa U 45.903

4.2.2011 8:00 Mário Brnický a Mário Babál

Príbeh parného rušňa U 45.903

Rušeň bol objednaný pre Uhorský kráľovský hlavný lesný úrad v Liptovskom Hrádku od Maďarskej kráľovskej železničnej strojárne v Budapešti v roku 1915. Dodaný bol v roku 1916. Ide o úzkorozchodný rušeň s rozchodom kolies 760 mm. Patril medzi rozšírený typ 85.9 a bolo mu pridelené výrobné číslo 4280. Po konštrukčnej stránke ide o 4 nápravový tendrový rušeň s vonkajším rámom. Prvá a štvrtá náprava je otočná systému Klien - Lindner pre lepšiu prechodnosť rušňa ostrými oblúkmi.

 

 

Všetky štyri nápravy sú spriahnuté, rozvod pary je Stephensonov. Parný rušeň je konštruovaný ako dvojčitý s priemerom piestov 280 mm. Kotol rušňa má pretlak pary 14 atp., pec je medená. Do konca päťdesiatych rokov mal rušeň vodočistič umiestnený pred rušňovodičskou búdkou. Obsah vodných nádrží je 4 m kubické a zásoba uhlia je 1 tona. Váha rušňa je 18.4 ton a dĺžka 6.5 metra.

Rušeň dostal na lesnej železnici v Liptovskom Hrádku označenie za monarchie VEV 2, za republiky PLD 2 a neskôr označenie PLŽ U 45.903. Do roku 1948 generálne opravy na ňom vykonávala dielňa Poledniak v Košiciach, potom dielne vo Vrútkach. V roku 1921 bol na krátku dobu zapožičaný na výpomoc na trať Ružomberok - Korytnica. Koniec druhej svetovej vojny "prežil" vďaka obetavosti zamestnancov PLŽ a to tak, že aj s ostatným inventárom bol schovaný a zamaskovaný na odbočnej trati Nižný Chmelienec.

 
Stav rušňa U 45.903 pred generálnou opravou v Liptovskom Hrádku

V roku 1965 mal rušeň vážnu nehodu, keď s osobným vlakom smerom do Liptovského Hrádku v nákladisku Kolesárky nabehol na vozne ložené gulatinou. Rušeň zabezpečoval okrem dopravy dreva aj prepravu osôb do Liptovskej Tepličky.

U personálu PLŽ bol vždy obľúbený pre jeho hospodárnosť a spoľahlivosť. Zamestnanci mu dali familiárne meno Cifra, nakoľko bol rušeň vždy udržiavaný a vzorne upravený. Na PLŽ jazdil až do jej zrušenia v roku 1972. Potom prestál zakonzervovaný do roku 1984 v Liptovskom Hrádku. Okresná pamiatková správa Liptovský Mikuláš ho zapožičala Kysuckému múzeu na prevádzku úvraťovej železnice vo Vychylovke. V roku 1986 tam došlo k požiaru výhrevne a rušeň bol požiarom veľmi poškodený.

 
Prvé zakúrenie po rekonštrukcii kotla.

Terajší majiteľ rušňa Mario Brnický "ďakuje" zberateľom suvenýrov, že z rušňa ukradli mosadzné tabuľky a výrobné štítky, kotlový certifikát či parnú píšťalu. Boli ukradnuté aj iné veci ako roštnice, poistné ventily, parný generátor a pod. Neskôr v Liptovskom Hrádku boli ukradnuté napájače, niektoré časti rozvodu a spojnice. Postupne sa "vlajková loď" PLŽ zmenila v žalostne vyzerajúci vrak. Čo nedokázali zničiť dve svetové vojny a komunistický režim, to dokázalo zničiť pár jednotlivcov z rôznych príčin za ani nie desať rokov.

 
U 45.903 s "korýtkom" na skúšobnej jazde v areáli PLŽ.

V roku 2001 bol vrak rušňa odkúpený zo šrotu Mariom Brnickým a následne prevezený do jeho nového pôsobiska PLŽ - Skanzen Pribylina. Tu sa priebežne začalo s jeho opravou do prevádzky. Opravu financoval a vykonával vlastník rušňa Mario Brnický. Mário Babál inicioval sprevádzkovanie rušňa, pričom sa skoro na celej oprave aj zúčastnil svojou výbornou bezplatnou prácou. Opravu tiež vzorne zdokumentoval. Oprava nabrala na tempe v roku 2006 a bola dokončená v apríli 2009. V Pribyline "Cifra" odbehala svoje prvé metre a hneď na to bola prevezená na ČHŽ do depa Hronec. Tu bez žiadnych vážnych problémov odjazdila sezónu 2009 a 2010. Rušňovodiča vykonáva Mario Brnický a kuriča Peter Turňa z Čierneho Balogu, ktorý sa posledný rok opravy rušňa aj zúčastnil.

Majiteľ rušňa sa týmto chce poďakovať za vynikajúco urobenú prácu Máriovi Babálovi, skvelému učiteľovi opráv parných kotlov Ferkovi Giertlimu z Podbrezovej za jeho odovzdané skúsenosti a ďalším osobám, ktoré sa na záchrane tohto rušňa podieľali a pričinili sa o to, že tento parný rušeň môže dodnes slúžiť na úzkorozchodných železniciach na Slovensku.

 
Mário Babál, Mário Brnický a Peter Turňa vdýchli rušňu U 45.903 druhý život.

Poznámka redakcie: Zrekonšturovaný parný rušeň U 45.903 budete môcť vidieť aj v sezóne 2011 na koľajách Čiernohronskej železnice. Majstri od rušňa sa tešia na Vašu návštevu!

Titulné foto: U 45.903 na Čiernohronskej železnici vo výhybni Šánske počas osláv 5. narodenín VLAKY.NET dňa 9.5.2009, © Ing. Igor Molnár

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy