Rozprávková zima na Čiernohronskej železnici

16.12.2010 8:00 Rajio a Mayo

Rozprávková zima na Čiernohronskej železnici

Zima je pre mnohých z nás tým najmenej príjemným ročným obdobím. Príroda dáva krutosť zimy najavo rôznymi spôsobmi a silou. Hory, chladné horské doliny a životy ľudí v nich sú prírodou skúšané každým rokom. Jedným z takýchto miest je aj údolie Čierneho Hrona, ktoré pre svojich návštevníkov počas prvého decembrového víkendu okrem chladu pripravilo aj nádherné zimné divadlo s prírodou zahalenou do bielej periny.

Krutosť zimy v chladných horských dolinách kompenzovala príroda Horehronia jej obyvateľom prírodným bohatstvom, najmä hustými lesmi, ktoré už od nepamäti poskytujú bohatý zdroj drevnej hmoty. Práve lesy a drevná hmota bola na prelome 19. a 20. storočia podnetom na vznik Čiernohronskej lesnej železnice, ktorej hlavným účelom bolo zvážanie vyťaženého dreva z hustých hôr k ľudským obydliam a k jej ďalšiemu spracovaniu či doprave.

V časoch svojho vzniku a ani dlhé roky potom Čiernohronska železnica neslúžila turistom a rekreantom, ako je tomu v dnešnej dobe. Život pri lesnej železničke bol náročný hlavne v zime, keď jej zamestnanci museli častokrát zápasiť s kopami snehu a treskúcim mrazom. Dnes je Čiernohronská železnica pamiatkou, ktorá nám pripomína nielen krásu prírody, ktorou železnička prechádza, ale aj náročné podmienky našich predkov pracujúcich pri ťažbe dreva v slovenských horách.


Čistenie trate pre prejazd vlaku do Chvatimechu pri zastávke Valaská obec, © Radovan Plevko

Perinbabka sa túto zimu so snehom neponáhľala, jeseň bola príjemná a teplá. Zabudila sa však včas, aby svojou snehovou perinou zatriasla začiatkom decembra, práve pred plánovanou zimnou jazdou na Čiernohronskej železnici, ktorá sa konala v sobotu 4. decembra 2010. Snehová nádielka mierne skomplikovala aj našu dopravu z Bratislavy do Chvatimechu. S vedomím nášho meškania voláme Alešovi, aby odchod parného vlaku z Chvatimechu do Čierneho Balogu a Vydrova posunuli o 10-15 minút neskôr aby sme stihli zaznamenať už začiatok cesty parného vlaku zasneženou krajinou. Aleš nás ubezbečuje, že odchod vlaku stihneme, keďže nie sme sami kto mešká a navyše si s vláčikom len razili cestu snehovými závejmi do Hronca a Chvatimechu. 

 
Parný vlak prechádza okolo Ranča Čierny Hron, © Radovan Plevko

Okolo desiatej prichádzame do Chvatimechu, kde na nástupišti ČHŽ už čakajú prví cestujúci. Tu sa lúčime s Aďou a Karolom, ktorí ďalej pokračujú parným vláčikom, a fotograficko-filmovacia úderka v zložení Rajio a Majo odchádzame autom popri trati smerom do Hronca. Zubaté slniečko začína pomaly spoza kopcov osvetľovať údolie Čierneho Hrona. Vlak ČHŽ stretávame pri zastávke Valaská obec, kde sa chlapi práve snažia preraziť cestu pre vlak cez zamrznuté priecestie. Krompáče a lopaty odtraňujú ľad z koľají na priecestí, cez ktoré sa nemôže dostať pluhujúci bager. Tomu svojou silou pomáha parná mašinka Smoschewer, odvesená z osobného vlaku. Po chvíli spoločnými silami zvládajú poslednú prekážku pred Chvatimechom a uháňajú pre svojich uzimených cestujúcich.


Parný vlak v obci Hronec, v pozadí zasnežené končiare Nízkych Tatier, © Radovan Plevko

Parný vláčik v čele s parnou mašinkou Smoschewer na trase z Chvatimechu do Čierneho Balogu a Vydrova doprevádzame autom a na vhodných miestach jeho prejazd dokumentujeme. Pri Valaskej a Hronci sa nám okrem neopísateľnej zimnej scenérie ponúka pohľad na zasnežené končiare Nízkych Tatier, ktoré sa cez oblaky prizerajú aj na Čierny Hron. Cesta za Hroncom smerom na Svätý Ján sa zdá byť zjazdná bez problémov a tak pokračujeme autom v sledovaní vlaku a zachytávame jeho prejazd odbočkou Svätý Ján.


Snehová idyla v odbočke Svätý Ján, © Radovan Plevko

Do výhybne Šánske prichádzame práve včas aby sme stihli zaujať pozície a parný vláčik sa môže vynoriť spoza stromov v oblúku pred výhybňou. Naskytá sa nám ďalší z prekrásnych prejazdov parného vlaku zimnou prírodou s čistým bielym uhladeným snehom.

 
Parný vlak prechádza výhybňou Šánske, © Radovan Plevko

Parný vláčik opäť predbiehame a jeho prejazd stíhame zachytiť na vjazde do Čierneho Balogu a pred vjadzom do stanice pri kostole. Na stanici v Čiernom Balogu sa na vlak privesí malý motorový rušeň Hugo, ktorý bude vlaku robiť postrk na stúpaní do Vydrova. Prejazd vlaku zachytávame po ceste do Vydrova, a vo Vydrove prichádza asi ten najkrajší zážitok z celého dňa. Vydrovská dolina je zahalená hrubou bielou snehovou perinou, ktorú osvetľujú slnečené lúče, k tomu modrá obloha a parný vláčik. Pocity a zážitky, ktoré sa len ťažko opisujú.


Zasnežená Vydrovská dolina nám pripravila zážitok, ktorý sa len ťažko opisuje, © Radovan Plevko

Po približne pol hodinovom pobyte vo Vydrove sa vydávame na spiatočnú cestu do Čierneho Balogu a následne do Chvatimechu, parný vláčik zachytávame ešte pri prejazde mostom na Seleckej a po krátkej chvíli sa púť vlaku končí vo Chvatimechu. Kroky vačšiny osadenstva smerujú do reštaurácie na druhej strane cesty od staničky vo Chvatimechu, kde si rekapitulujeme zážitky z krásneho dňa v nádhernej prírode.


Stanička Čierny Balog pod bielou snehovou perinou, © Radovan Plevko

Veríme, že zimné zábery z lesnej železničky v údolí Čierneho Hrona nenechajú takmer nikoho chladným. Pre tých, ktorí to chcú zažiť aj na vlastnej koži sa príležitosť nasktytne už čoskoro, počas silvestrovských jázd na ČHŽ.


(video dostupné aj v HD kvalite, prepni si v spodnej časti prehrávača)

Okrem lesnej železničky môžu návštevníci Čierneho Balogu využiť aj možnosť lyžovania v lyžiarskom stredisku.

Naša hlboká poklona a poďakovanie patrí pánom majstrom z ČHŽ, ktorí sa o železničku starajú a návštevníkom údolia Čierneho Hrona prinášajú aj takéto neopakovateľné zážitky z jazdy parným vláčikom na lesnej železničke. Vaša návšteva na železničke je tou najlepšou podporou pre všetkých tých, ktorí za železničku bojovali, bojujú a budú bojovať aj naďalej vlastnými rukami (nepleťme si to s bojom o železničku určitých jednotlivcov cez očierňovanie a podrážanie, ktorí sledujú predovšetkým svoje vlastné záujmy).

Dovidenia v údolí Čierneho Hrona ... a nech to para tlačí!

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy