Požiar 750.272-7 vo fotografiách

30.1.2011 12:00 Martin Šimkovič

Požiar 750.272-7 vo fotografiách

"V Banskej Bystrici na malej stanici horí rušeň osobného vlaku" - prebehla našimi médiami blesková správa v stredu 26. januára 2011, ktorá vzbudila pozornosť v každom z nás. Svoj pohľad na celú udalosť, ktorej obeťou sa stal zvolenský Okuliarnik 750.272, s niekoľkodňovým odstupom vyrozpráva vo fotoreportáži náš prispievateľ Martin Šimkovič, ktorý bol jej priamym účastníkom od prvej chvíle.

 

 

     Osobný vlak 7319 z Banskej Bystrice do Zvolena opustil východziu stanicu podľa cestovného poriadku, o 08.02 h. Už cestou po prvú zastávku s názvom Banská Bystrica mesto rušňovodič zrejme zaregistroval problém, keďže vlak sa na tomto krátkom úseku rozbehol len na malú rýchlosť, snáď 40 km/h. Navyše, aj v druhom vozni za rušňom, v ktorom som sedel, bolo už v tom čase cítiť zápach nafty.

     Počas brzdenia do zastávky otváram okno a pohľadom do mrazivého rána sa snažím zistiť, čo sa deje. Dym, vychádzajúci spočiatku len nanápadne z rušňa 750.272, je zlým znamením. Hoci je požiar iba vo svojom zárodku, nie sú s ním žiadne žarty a začína byť jasné, že vlak zrejme ďalej nepôjde. Beriem si preto svoje veci a spolu s niektorými ďalšími vystupujem zo súpravy von na nástupište.

     Vlakvedúci a rušňovodič, ktorý zistil, že požiar sa mu zrejme dostupnými prostriedkami zlikvidovať nepodarí, volajú pomocou mobilných telefónov hasičov a oznamujú mimoriadnu udalosť aj na ďalšie príslušné miesta.

     S narastajúcim zadymením nastal čas, aby rušňovodič pobalil a zachránil pred zničením veci z oboch stanovíšť. Ani vlakvedúci nezaháľal, prešiel zatiaľ celou súpravou a zabezpečil, aby ju všetci cestujúci, ktorých bolo celkovo asi 50, opustili a zdržiavali sa v bezpečnej vzdialenosti od dymiaceho stroja.

     To sa už priestorom zastávky nesie prenikavý zvuk sirén. O 08.12 h prichádzajú tri hasičské vozidlá. Zatiaľ čo terénny Mercedes sa prešmykol po nástupišti až celkom ku zdroju požiaru, cisterna Iveco aj s Mercedes-Benz-om musia zostať vedľa prijímacej budovy, keďže ich rozmer im nedovoľuje rovnaký manéver. Posádky preto okamžite vykladajú a rozvíjajú hadice smerom k rušňu.

     Na rad prichádza rýchle skúmanie, kde presne sa nachádza zdroj požiaru a tiež jeho momentálny rozsah. Zatiaľ však možno zasahovať iba s obmedzeniami, keďže trolejové vedenie nad strechou rušňa je síce údajne vypnuté, ale nie je ešte spoľahlivo zabezpečené vyskratovaním. Práškové hasiace prístroje už nemajú v tomto čase dostatočný účinok, preto sa hasičský zbor snaží skrotiť požiar prúdom vody zvnútra.

     Aktivita hasičov sa následne presunula predovšetkým na opačnú stranu, kde bola intenzita požiaru väčšia. Keďže do tohto priestoru bol problém sa dostať a fotografovať, dokumentáciu tejto časti zásahu nemám zaznamenanú.

     V čase medzi 08.25 a 08.30 h sa však opäť niečo deje aj zo strany nástupišťa. Nutné je totiž rozbiť okno v bočnici rušňa a cez toto okno, rovnako ako aj cez vetracie otvory sa do strojovne hneď valia prúdy hasiacej peny.

     O čosi neskôr, o 08.45 h, dorazila na miesto zásahu aj jednotka Závodu protipožiarnej ochrany železníc so svojim vozidlom Dennis Sabre. Tá však viac-menej už len asistovala pri dokončení hasebného zásahu.

     Medzičasom sa na miesto dostavil aj nečakaný "hosť" - generálny riaditeľ ZSSK, pán Pavel Kravec, ktorý bol práve na ceste do Banskej Bystrice, dozvedel sa o požiari a prišiel sa osobne informovať o situácii. To je už pri postihnutom vlaku aj železničná polícia i pracovníci, ktorých cieľom je preskúmať príčiny požiaru.

     O 09.17 h prichádza z Banskej Bystrice náhradný rušeň. Úlohou stroja 750.273, zhodou okolností mladšieho "súrodenca" dva-sedem-dvojky, bude stiahnuť súpravu Os 7319 späť do stanice Banská Bystrica a uvoľniť tým trať.

     Čaká sa však ešte na definitívnu lokalizáciu posledných zvyškov požiaru, ktorá už prebieha cez poklopy na streche hnacieho vozidla pri riadne vyskratovanom trolejovom vedení.

     Vzrušenie z mimoriadnej situácie pomaly vyprcháva. Po súhlase hasičov odchádza súprava vlaku o 09.33 h späť na miesto, odkiaľ pred hodinou a pol vyrážala na svoju obvyklú cestu, ktorú dnes, bohužiaľ, nedokončila. Mimoriadnosť, ktorá ju zastihla, nepríjemne zaskočila všetkých zúčastnených. Či už železničiarov, nešťastný stroj 750.272 a ako inak, cestujúcich z osobného vlaku, ktorí si museli na zastávke nedobrovoľne počkať na obnovenie vlakovej dopravy hodinku a 45 minút.

     K desiatkam čakajúcich sa časom pridali aj cestujúci, ktorí hodlali ísť na rýchlik R 830 Tekov do Bratislavy, meškajúci kvôli udalosti viac než 40 minút. Napriek tomu mali cestujúci pre vzniknutú situáciu pochopenie a trpezlivo sa čakalo, kým sa vlaková doprava vráti do starých koľají.

     Posledné dve snímky zachytávajú poškodený rušeň na zvolenskej osobnej stanici, kam došiel zaradený vo vlaku Os 7323, a detail jeho poškodenia na pravej strane v smere jazdy pri pohľade zvonka.

     Už vieme, že príčinou vážneho požiaru rušňa 750.272 bola prasknutá palivová rúrka, cez ktorú unikala nafta na generátor, kde sa vznietila. Ďalší osud zvolenského Okuliarnika budeme zaiste sledovať aj v príslušnej diskusii na našich stránkach www.vlaky.net.

Všetky snímky autor, 26. 1. 2011

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy