Prezentačné jazdy RegioJetu [doplnené video]

26.4.2011 22:00 Bc. Jozef Gulík

Prezentačné jazdy RegioJetu [doplnené video]

Hlavnou udalosťou dnešného dňa sa bezpochyby stala dynamická prezentácia spoločnosti RegioJet s motorovou jednotkou typu Talent na trati Bratislava hl. st. - Dunajská Streda. O očakávanej akcii sme priniesli správu už včera a teraz si jej slávnostné spustenie dovolíme priblížiť vám slovom i niekoľkými fotografiami.

 

     Upršané utorkové ráno, 26. apríla 2011, na bratislavskej hlavnej stanici sa stalo svedkom výnimočnej udalosti. Poslom zmien, ktoré majú o necelý rok nastať, sa pri 5. nástupišti stala moderná trojdielna motorová jednotka typu Talent 643.360 / 643.860, zapožičaná pre účely prezentácie z Nemecka. Vstup súkromného dopravcu na ŽSR (ak si odmyslíme slabé pokusy BRKS), ktorý sa nám len nedávno zdal takmer nemožný, sa premenil na skutočnosť. Jej hmatateľnou formou sa stali prezentačné jazdy spoločnosti RegioJet, budúceho nástupcu ZSSK na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno.

Pohľad do interiéru motorovej jednotky.

Súčasnosť a budúcnosť osobnej dopravy na trati č. 131. Klasická súprava ZSSK vedená Okuliarnikom 750.183, ako Os 4323, odovzdá štafetu svojmu nástupcovi s menom RegioJet.

     Akcie sa zúčastnil  minister 1. podpredseda vlády Slovenskej republiky, Ján Figeľ, majiteľ spoločnosti RegioJet a skupiny Student Agency, Radim Jančura, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK, Pavel Kravec, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, Pavol Frešo, a mnohí ďalší hostia z radov politikov, zástupcov miestnej samosprávy z regiónu Žitného ostrova.

Slávnostné prestrihnutie pásky, ako symbol otvorenia modernizovaného nástupišťa a zároveň siete ŽSR súkromným osobným dopravcom.

     Súčasťou prezentácie bolo aj slávnostné odovzdanie 5. nástupišťa do užívania. Jeho rekonštrukcia prebiehala od 5. decembra 2010 a práce boli ukončené 18. 4. 2011. Týmto krokom je zavŕšená modernizácia všetkých nástupíšť hlavnej stanice, ktorá s prestávkami trvala od roku 2000. 

     Po krátkom príhovore zúčastnených osobností nasledovala prehliadka vlaku RegioJet. Osobitný R 30 089 pre pozvaných hostí sa potom o 10.50 h vydal na cestu do Dunajskej Stredy.

Palubný personál RegioJetu tiež sľubuje kvalitatívny posun v starostlivosti o zákazníka.

Stanovište rušňovodiča Talentu 643.360 / 643.860.

     Miestom prvého zastavenia sú Nové Košariská, a to z dôvodu križovania s protiidúcim vlakom Os 4326. Ten bol dnes, v kontraste s novou technikou, vedený už dožívajúcim 810.492 s dvojicou prívesných vozňov - dalo by sa povedať, že tým najslabším ohnivkom, aké môže ZSSK v konkurenčnom boji dopravcov na frekventovanej trati ponúkať.

     Po príchode do Dunajskej Stredy využili pozvaní hostia 15-minútový obratový čas na fotografovanie, resp. improvizované rokovania priamo na nástupišti. Nový vlak pritom budil zaslúženú pozornosť aj u železničného personálu.

 

Talent počas pobytu "zapózoval" s okolo stojacimi hnacími vozidlami 742.245 a 756.002, a spestril tým inak všedné a navyše pochmúrne aprílové poludnie.

     Spiatočný mimoradny R 30 088 sa o 12. hodine vydal na spiatočnú do Bratislavy, pričom do stanice Bratislava-Nové Mesto dorazil s náskokom oproti zošitovému cestovnému poriadku. Aj pri doobedňajšej jazde bolo badať výkonový potenciál motorovej jednotky, ktorý isto nájde svoje praktické využitie aj v pravidelnej prevádzke na tejto trati.

     A to bola vlastne bodka za historicky prvou jazdou RegioJetu na slovenských koľajach, zďaleka však nie poslednou. Je na mieste pripomenúť, že ešte stále môžete využiť prezentačné jazdy, ktoré sú na programe zajtra a pozajtra.

Video z jazdy dňa 27.4.2011 nakrútil Karel Furiš:

Snímky autor, 26. 4. 2011.

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy