Ohlédnutí za Czech Raildays 2011

4.7.2011 16:00 Stanislav Plachý

Ohlédnutí za Czech Raildays 2011

V termínu od 14. – 16. června, se v Ostravě konal „Mezinárodní veletrh drážní techniky, výrobků a služeb pro potřeby železniční a městské kolejové techniky.“ V letošním roce se jednalo již o 12. ročník. VLAKY.NET nemohly u této akce chybět. Každý ročník přináší sebou nějakou tu novinku, která by přilákala nejen železniční fanoušky, ale také hlavně odborníky z oboru kolejové techniky.

 

 

 

Ani letos tomu nebylo jinak. K již tradičním vystavovatelům novinek na veletrhu, jako jsou Škoda Transportation, AŽD, TSS, CZ LOKO či BORCAD přibyli i noví vystavovatelé jako je firma STADLER aj. Postupně si jednotlivé vystavovatele a jejich novinky představíme.

Škoda Transportation

Tak, jako v loňském roce, tak i letos představila Škoda Transportation několik novinek:

Řídící vůz řady 951 (ŠKODA VAGONKA a.s.) je odvozen od řídícího vozu elektrické jednotky řady 671 pro „Železniční společnost Slovensko“. Je zhotoven z lehkých hliníkových profilů, je vybaven standardním tažným a narážecím ústrojím. Řídící vůz je vystrojen elektropneumatickou brzdou s možností přemostění nouzové brzdy. Pohodlí pro cestující zajišťuje moderní velkoprostorový interiér 2. třídy, který je koncipován pro nízkopodlažní nástup. Vůz je vybaven klimatizací, zásuvkami pro napájení laptopů, informačními tabulemi s možností akustického hlášení a dalšími prvky zvyšující komfort cestování vlakem po slovenských železnicích. Nechybí také sklopné nástupní rampy, bezbariérové vakuové WC s uzavřeným systémem.

Bezbariérové prostory jsou rovněž doplněny o Brailovo písmo, umožňující přepravu hendikepovaným cestujícím. Vnitřní kamerový systém spolu s vnějším nátěrem antigrafity pomáhají zvýšit bezpečnost cestujících a snížit vandalismus. O další bezpečnost se starají moderní prvky ochrany proti přivření dveří, interkom pro nouzovou komunikaci cestujících s vlakovou četou a samozřejmě konstrukce skříně a moderní nehořlavé materiály ve vztahu k pasivní bezpečnosti. Řídící vůz řady 951 umožňuje komunikaci s modernizovanou lokomotivou ř. 263 i s nejnovější lokomotivou řady 381. 

Řídící vůz 961 (PARS NOVA a.s.) je určen pro dálkové řízení neobsazených lokomotiv vratných souprav pro dopravu dálkových rychlíků a osobních vlaků na hlavních a vedlejších tratích. Slouží na přepravu cestujících na střední a delší vzdálenosti maximální rychlostí 140 km/h. Jde o čtyřnápravový plně klimatizovaný řídící vůz 2. třídy. Vozy řady 961 vznikají přestavbou osobních vozů typu Bdt (dříve Btme) vyráběných ve Vagónce Studenka v druhé polovině 80. let. Vůz má velkoprostorový plně klimatizovaný oddíl 2. třídy s vyhrazeným místem pro přepravu invalidních vozíků a víceúčelovým oddílem k přepravě jízdních kol, kočárků a objemových zavazadel. K nakládání kol, kočárků a cestujících na invalidních vozících je určen přední nástupní prostor s dvoukřídlými dveřmi.

Součástí interiéru je integrovaný modul WC s uzavřeným systémem EVAC, WC je uzpůsobeno také pro vozíčkáře. V části předního nástupního prostoru jsou podélně pod okny po obou stranách vozu umístěny sklopné sedáky. Nad okny jsou upevněny ocelové nosiče pro 10 jízdních kol. Oddíl pro cestující je řešen pro 56 sedících osob, je zde i prostor i pro dvě osoby na invalidním vozíku. Vůz je vybaven audiovizuálním informačním systémem složeným z vlakového rozhlasu s digitálním hlásičem, palubním počítačem, a vnitřními a vnějšími optickými panely. Klimatizované stanoviště strojvedoucího je vybaveno pultem, který vychází z lokomotivy Škoda 109E, sedačkou strojvedoucího a sklopnou sedačkou pro pomocníka. Čelní sklo je vyhřívané, opatřené stěračem, vstřikovačem a sluneční zábranou. Boční okna u strojvedoucího jsou polospouštěcí umožňující vyklonění z vozidla. Vůz má pneumatická sklopná zrcátka.

Lokomotiva řady 363.5 (PARS NOVA a.s.) je dvousystémová elektrická lokomotiva, vznikají v závodě Pars nova modernizací jednosystémových lokomotiv řady 163. První dvě lokomotivy s továrním označením 71Em představila v květnu zákazníkovi ČD Cargo Škoda Transportation. Dodávka bude čítat celkem třicet rekonstruovaných strojů, které budou dodány pro ČD Cargo v letech 2011 – 2014. Touto rekonstrukcí se výrazně prodlouží fyzická i technologická životnost stroje o dalších 20 let. Největší změnou přestavby je dvousystémovost lokomotivy, díky které bude moci tahat nejen na kolejích s napětím 3 kV DC, ale nově i 25 kV AC. Součástí dodávky je i homologace lokomotiv pro provoz v České republice, na Slovensku a Maďarsku. Lokomotivy budou nově schopné rekuperace zpět do sítě a budou disponovat klimatizační jednotkou pro každou kabinu.

CZ LOKO

Modernizace starších lokomotiv je v poslední době celkem oblíbená záležitost. Čas od času vzniknou nové přestavby starších strojů, které již dne nevyhovují jak svým výkonem, emisemi, tak hlavně spotřebou spalovacího motoru. Společnost CZ LOKO na CZECH RAILDAYS 2011 představila veřejnosti opět několik novinek. Předně to byla moderní traťová lokomotiva 750.7 určená pro osobní a rychlíkovou přepravu na tratích osobní přepravy. Veřejnosti byla představena lokomotiva 750.707-2. Jedná se o jednu z 19. lokomotiv, která byla již dodána do provozu pro České dráhy a.s. Dalším vystaveným kouskem byla lokomotiva s označením 753.706-1 v barvách společnosti Advanced World Transport (AWT).

Lokomotiva řady 753.7 AWT série I  vznikla komplexní rekonstrukcí z původní motorové lokomotivy řady 753 (případně 750). Lokomotiva je určena pro středně těžkou a těžkou traťovou službu na tratích celostátních, regionálních a vlečkách o rozchodu 1435mm. Při rekonstrukci byl stroj osazen hnacím agregátem, který je složen ze spalovacího motoru CAT 3512B a trakčního alternátoru typu 1FC2 569. Oba tyto stroje jsou spojeny v jeden celek a prostřednictvím společného mezirámu pružně uloženy na hlavním rámu lokomotivy. Přenos výkonu od spalovacího motoru na hnací dvojkolí je elektrický, střídavě-stejnosměrný.

V areálu mohli návštěvníci vidět i další produkty společnosti CZ LOKO, například se jednalo o lokomotivy 742.701-6 a 742.262-9 (tato v provedení se sníženým zadním představkem), obě v barvách ČD Cargo. Dalšími zajímavými exponáty firmy CZ LOKO byly traťové stroje určené pro výstavbu, modernizaci, opravy i údržbu železničních tratí. Konkrétně se jednalo se o vozidlo MUV 74.001 a SVP 60.2001.

Strojní vytahovák pražců SVP 60.2 je speciální drážní vozidlo určené pro práci v traťovém hospodářství na opravy a údržbu tratí o rozchodu 1435mm. Hlavní pracovní činnost je výměna pražců v kolejovém svršku. Při výměně výsuvného ramena za jiné technologické nástavby je možné stroje používat jako bagru, drapákového nakladače či sekačky porostu. V zimě je možnost nasadit rotační kartáč na odklízení sněhu z nástupišť. Maximální rychlost vozidla oběma směry je 60km/h, v pracovním režimu je vozidlo schopno jet plíživou rychlostí 2 – 10km/hod. V kabině je možná přeprava ještě 2 osob na sedadle za řidičem. Hnacím agregátem vozidla je motor Caterpillar C 4.4 se jmenovitým výkonem 96,5kW a regulačním hydrogenerátorem pojezdu. Poháněny jsou obě nápravy vozidla.

Motorový univerzální vozík MUV 74 je určen pro přepravu pracovní čety údržby železničního svršku s potřebným nářadím, materiálem a výstrojí při rychlostech do 60km/h. Prostorná kabina je umístěna u předního čela vozidla a za ní je na rámu upraven nákladový prostor. Zdrojem výkonu je naftový motor Caterpillar C 4.4 uložený společně s hydrogenerátorem Bosch-Rexroth A4VG 125EP4 v podélné ose vozidla ve výsuvném rámu za přední nápravou a zapuštěný pod podlahu kabiny. Na vozidlo může být dosazen hydraulický jeřáb s dálkovým ovládáním, poháněný hydrogenerátorem, sněhová fréza s otočí, cisternová nástavba, eventuelně další přídavná zařízení.

Vítkovice Doprava

Na ostravském veletrhu si také odbyla premiéru lokomotiva 714.010-6 v provedení s alternativním pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) s určením pro střední posun a vedení osobních vlaků Českých drah. Tu představila společnost Vítkovice Doprava, která k tomuto projektu přizvala vedle některých dalších firem i CZ LOKO.
Lokomotivu pohání dva spalovací motory TEDOM TG 250 AV na zemní plyn jí dodávají výkon 2× 260 kW, který je dále přenášen elektricky ve střídavě-stejnosměrné konfiguraci při finálním trakčním výkonu 440 kW. 

TSS

Dalším domácím zástupcem, nejen pro opravu železničních tratí ale renovaci železniční techniky byla TSS (Traťová strojní společnost a.s.). Ta letos představila svoji novinku MUV 69.8.

Motorový univerzální vozík MUV 69.8 je dvounápravové speciální drážní vozidlo s namontovanou technologickou nadstavbou nakládacího jeřábu, určené především pro službu v traťovém hospodářství s možností přepravy 1+6 osob, k nakládání, skládání a přepravě materiálu, tahání přívěsných vozíků PV, PVK. Vozidlo vzniklo modernizací motorového univerzálního vozíku MUV 69, a to v provedení se samočinnou vzduchotlakou brzdou, vzduchotlakou přímočinnou brzdou, ovládanou brzdičem DAKO-BP, záchranou brzdou zajišťovací (parkovací). MUV 69.8 je osazen spalovacím naftovým přeplňovaným motorem DEUTZ TDC 2012 L4 2V, který umožňuje hospodárnější provoz vozidla.

Mechanický pohon obou náprav byl nahrazen hydrostatickým pohonem. Soustava hydrostatického pohonu vozidla umožňuje i plynulou jízdu v režimu práce do rychlosti 10km/h, ovládanou i ze stanoviště obsluhy. Nejvyšší provozní rychlost vozidla je 60km/h. Pro zvýšení užitných vlastností je motorový univerzální vozík osazen technologickou nástavbou – hydraulickým nakládacím jeřábem FASSI F80A22 nebo alternativně HIAB XS 088 B2 HIDUO. V případě poruchy je jeřáb vybaven agregátem pro nouzové složení. Provedení nakládacího jeřábu umožňuje osazení drapákem a rotátorem sekacího zařízení nebo zametacím agregátem, případně dalších zařízení. Konstrukce vozíku umožňuje dopravní režim v běžných evropských klimatických podmínkách při okolních teplotách – 25 až + 40°C a pracovní režim je umožněn při teplotách – 5 až + 40°C.

Další vystavovatelé

Než přejdeme k modernizovaným vozům pro střední a dlouhé vzdálenosti a k motorovému vozu od firmy Stadler, tak nesmíme opomnět na ostatní lokomotivní exponáty vystavené na ostravském nákladním nádraží. Mezi novinkami od vystavovatelů ze zahraničí to byli tyto:

Voith 10BB Gravita 10 - jedná se o posunovací lokomotivu o hmotnosti 70 – 100t, která je vybavena spalovacím motorem o výkonu 1 000kW, s maximální rychlostí 100km/h. Lokomotiva je vybavena palivovou nádrží na 3 300 litrů paliva. Celková délka stroje činí 15 700mm.

Legios General - nová lokomotiva Legios General, kterou v licenci firmy VOITH vyrábí společnost LEGIOS a.s., představuje nové standardy pro dieselhydraulické lokomotivy. Spojuje všechny přednosti dieselhydrauliky, jako spolehlivost, dlouhá životnost, snadná údržba a výkon. Lokomotiva LEGIOS GENERAL je koncipována především pro mezinárodní provoz a může být vybavena různou kombinací příslušných národních zabezpečovacích systémů. Díky velkému objemu nádrže, nezávislosti na trolejovém vedení a rychlosti 120 – 160km/h je vhodná, jak pro traťovou službu s těžkými nákladními vlaky, tak i pro celostátní osobní dopravu. Hmotnost lokomotivy se pohybuje v rozmezí 126 – 135t a délka lokomotivy činí 23 200mm.

Vectron AC - jedná se o nejnovějšího zástupce rodiny SIEMENS. Dvousystémová lokomotiva Vencron AC je konstruována pro rychlost 200km/h a výkonem 6 400kW. Vystavený stroj 193.923 je schopný jízdy pod napájecími systémy 15 kV/16,7 Hz a 25 kV/50 Hz, s přizpůsobením pro ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko. Typová řada Vectron nabízí svým zákazníků několik druhů konfigurací, včetně čtyřsystémových, nebo dokonce dieselových lokomotiv, při zachování maximální možné míry univerzality.

EU07A-495 PKP Intercity - modernizovaná lokomotiva, kterou na veletrhu předváděl vystavovatel ZNTK. Lokomotiva vyrobená v roce 1965, původní řady EU07, prošla značnou renovací. Lokomotiva byla osazena novými asynchronními motory spolu s novým řídícím systémem. Stanoviště strojvedoucího bylo klimatizováno a osazeno elektronickou diagnostikou včetně GPS. Prototypová modernizace z dílny ZNTK Oleśnica podstoupila první jízdní zkoušky teprve v měsíci červnu. Pro příležitostného pozorovatele je EU07A rozlišitelná na první pohled: chybí ji tradiční kulatá světla, jež dlouhá desetiletí provázela všechna polská drážní vozidla.

O regionálním motorovém vozu Regio-Shuttle RS 1 se již napsalo několik článků, tak si ve stručnosti připomeneme jen několik málo informací. Pro provoz na tratích Libereckého kraje a kraje Vysočina si objednaly České dráhy celkem 33 vozů.

Regio-Shuttle RS 1 - je moderní nízkopodlažní vůz lehké stavby. Jeho koncepce je určena speciálně pro regionální dopravu na hlavních a vedlejších tratích. Vysoké hodnoty zrychlení. Maximální rychlost 120km/h jakož i komfortně vybavené prostory pro cestující zajišťují rychlou a pohodlnou jízdu. Celý vůz je konstruován jako plně klimatizovaný s bezbariérovým přístupem pro vozíčkáře. Moderní toaletu doplňuje uzavřený vakuový systém. Motorový vůz nabízí 71 míst pro sezení (z toho 20 sklopných) a 97 míst ke stání. Vozidlo je poháněno dvěma naftovými motory o výkonu 265kW, přenos pohonu je diesel-mechanický.

Vystavovatelé osobních vozů

Závěrem si připomeneme i několik novinek z vozového parku – osobní vozy české, slovenské, polské.

B9mnopuz 29-90 PKP INTERCITY - polský výrobce H.Ciegelski přivezl opravdovou lahůdku pro cestující. Po loňském velkoprostorovém vozu první třídu řady Amnopuz, letos představil návštěvníkům veletrhu druhou vozovou třídu a opět bylo na co koukat. Na první pohled zaujme množstvím prostoru pro cestující – díky menšímu počtu sedadel a leteckému uspořádání je místo pro nohy takřka královské. Praktické a zároveň elegantní řešení interiéru podtrhují nejen dvojité rolety, které umožňují částečné nebo úplné zatmění, ale také podstropní LCD panely, které jsou umístěny v prostoru uličky. Každé sedadlo je rovněž doplněno o malou lampičkou. Podél oken je vedeno LED osvětlení, které doplňuje komfortnost provedení celého vozu.

Bdgteer ZSSK - ŽOS Trnava letos na veletrhu presentoval řadu Bdgteer. Tato rekonstrukce vznikla přestavbou starších vozů řady Bdt II. Daný vůz je vyroben jako velkoprostorový se zvětšeným představcem s možností přepravy kol a s oddílem pro vlakovou četu, je klimatizovaný s možností připojení na 230V.

Bdghmeer ZSSK - ŽOS Trnava: Vůz vznikl přestavbou vozu BDshmee (výrova Vagónka Bautzen), který poskytuje možnost přepravy pro více vybraných skupin (matky s dětmi, cestující na invalidním vozíku), má zavazadlový oddíl s možností přepravy kol, je tu i oddíl pro vlakovou četu. Vůz je rovněž klimatizován s možností přípojení na 230V. 

Bee238 20-70.518 ČDŽOS Trnava: ŽOS Trnava nabídla také třetí modernizovaný vůz, tentokrát pro dálkovou dopravu Českých drah. Patří do druhé vlny druhé generace rekonstrukcí vozů, které měnily, svou tvář poprvé v roce 1996 v dílnách MOVO Plzeň. Oproti modernizaci v roce 1996 byla do vozu dosazena nová klimatizace, CZE, vyměnila se komplet podlaha. ¨Došlo také k přečalounění sedadel, dosadila se EP brzda, NBU, LAK I apod.

B ČD - nejméně atraktivními vozy na veletrhu byly nepochybně staré „Béčka“, které prošly pouze kosmetickými úpravami, které provedla firma Janoza CZ. Hned u vstupu byly znatelné nové nástupní dveře, dále došlo k výměně starého osvětlení za nové-bodové LED. Výměnou prošla také stará podlaha, obložení interiéru, čalounění sedadel. Tyto změny však nezapřou starou konstrukci vozu. Tato rekonstrukce by, byla atraktivní cca před 30 lety.

Titulní snímek: Pohled z vozu řady Bdghmeer © Stanislav Plachý

Galéria

Súvisiace odkazy