Všetko najlepšie v novom roku 2012!

1.1.2012 8:00 Redakcia VLAKY.NET

Všetko najlepšie v novom roku 2012!

Milí priatelia, stojíme na prahu nového roku, tentokrát s poradovým číslom 2012. Práve na prelome rokov mnohí z nás rekapitulujú rok predošlý, premýšlame nad tým čo nám prinesie rok nový. V tomto momente je ešte ťažké predvídať čo do našich životov prinesie nový rok, zaželajme si nech tých príjemných udalosti v novom roku je viac ako tých nepríjemných, ak sa tým nepríjemných nedá vyhnúť úplne.

 

 


Nebolo to tak dávno, kedy sme si to najlepšie priali do roku 2011. Aj keď rok 2011 ubehol rýchlo a dnes už na neho môžme spomínať len v minulom čase, do našich životov a najmä do života nášho spoločného fenoménu zvaného železnica priniesol veľa nového. Aj vďaka vám, našim prispievateľom, sa nám množstvo z týchto zaujímavých noviniek podarilo zaznamenať na našich stránkach. Tešíme sa, že spomienky na rôzne nostalgické jazdy, stretnutia, výlety vlakom, či predstavenie nových železničných vozidiel ostanú na našich stránkach zdokumentované formou aktualít, reportáži, fotografií či filmov. 

Práve vďaka nášmu spoločnému koníčku sa nám darí prevádzkovať internetové stránky, ktorých návštevnosť narástla aj v roku 2011, kedy sa podľa meraní Google Analytics najvyššia denná návštevnosť blížila k hranici 13 000 návštev a za celý rok sme zaznamenali 3,7 mil. návštev (nárast o cca. 10% oproti predošlému obdobiu). Návštevníci prichádzali na naše stránky prirodzene najmä zo Slovenska, ich podiel dosiahol výšku 62%, nasledovali návštevníci z Českej republiky s podielom 30%, a ďalej to už boli návštevníci z ďalších 134 krajín sveta. S vymenúvaním čísel o návštevnosti našich stránok by sa dalo pokračovať ďalej, spomeňme snáď už len číslo predstavujúce celkový počet zobrazených stránok, počas roka 2011 sme zobrazili 18,6 milióna stránok.

A aj to, že vzrastajúcu návštevnosť zaznamenali aj naše Krátke dopravné správy, ktoré prinášajú nepretržitý prúd informácií z médií a tlačových správ. Úspešne napredujú aj naše ďalšie trvalé projekty, najmä Malý atlas železničních vozidel a databáza Trate. Niekto z návštevníkov nášho internetového magazínu vyhľadáva predovšetkým jeho diskusné Fórum, iný uprednostňuje pozeranie fotografií v Galériách či pozeranie filmov na VLAKY.NET TV. Ťažisko našej redakčnej práce však vidíme v Aktualitách a Reportážach, z ktorých si pre ich tematickú pestrosť vyberie snáď každý to, čo ho zaujíma. A je iste potešujúce, že sa do tvorby príspevkov na našu hlavnú stránku zapája čoraz viac z pôvodne iba pasívnych návštevníkov, z ktorých vyrastajú noví reportéri VLAKY.NET.

VLAKY.NET to už dávno nie sú len internetové stránky, je to predovšetkým úžasná partia ľudí so spoločným koníčkom, ktorým je železnica. Sme presvedčení o tom, že okrem stretnutí a podujatí, ktoré sme organizovali ako VLAKY.NET, sme boli podnetom na zogranizovanie mnohých ďalších menších či väčších stretnutí členov nášho klubu. Z tých akcií, ktoré sa nám v roku 2011 podarilo zorganizovať si spomeňme na už tradičné akcie, akou nepochybne je narodeninová jazda tentokrát s T 444.0060 do Brezovej pod Bradlom, či brigáda VLAKY.NET v areáli múzea dopravy na bratislavskom Rendezi. Avšak toto je len malý zlomok toho, čo sa v rámci nostalgie na Slovensku počas roka 2011 udialo, a za čo patrí organizujúcim spolkom dobrovoľníkov hlboká poklona.

Aj keď sme počas roka veľa o klubovej M 262.004 neinformovali, neznamená to že by sme na našu mašinku zabudli. Tej ešte bude venovaná samostatná reportáž, ale aspoň v skratke by sme vás radi informovali o tom, že v priebehu roka dostal tento historický motorový vozeň nový lak. Udialo sa tak v priestoroch bývalého RD Topoľčany, práce na odstraňovaní starého laku, brúsení a následnom lakovaní realizovala firma Stroj-mat po prevoze z Vrútok za láskavej pomoci spoločností LTE a ŽSR. V roku 2012 nás ešte čakajú práce najmä na interiéri vozňa a s malou dušickou dúfame že už aj prvá jazda vlastnou silou pod značkou VLAKY.NET.

 
M 262.004 zimuje v areáli bývalého RD Topoľčany, december 2011, © Ľudovít Vanek

Všetko to na prvý pohľad môže pôsobiť dojmom, že VLAKY.NET tvoria profesionáli. Presviedčajú nás o tom mnohé reakcie v diskusiách, pri osobných rozhovoroch či inej korešpodencii. Na jednej strane nám to samozrejme lichotí, avšak na druhej strane to vzbudzuje obavy. Obavy z toho, že ako od profesionálneho média sa zvyknú očakávať profesionálne služby, profesionálni pracovníci, profesionálne a rýchle dokumentovanie všetkého čo sa na železnici deje.

Nikto z nás si však ten luxus robiť túto prácu profesionálne na plný úväzok popri zamestnaní či iných povinnostiach dovoliť nemôže. Pravda je taká, že sme stále tie isté VLAKY.NET, ako na samotnom začiatku pred niečo viac ako siedmimi rokmi. Robíme to na amatérskej báze, a robíme to v spolupráci s vami všetkými, ktorí nám zachovávate vašu priazeň, bez ktorej by VLAKY.NET neboli tým čím dnes sú. Napriek tomu, že toto celé financujeme z vlastných peňazí, veríme že to všetko má zmysel, a práve o tom nás presviedčate práve vy, naši čitatelia a spolupracovníci.

ĎAKUJEME VÁM za Vašu priazeň v roku 2011 a tešíme sa na našu ďalšiu spoluprácu, na reportáže z vašich ciest vlakom a za vlakmi, na novinky z diania vo vašom okolí, na diskusiu na rôzne témy týkajúce sa železnice, ale predovšetkým na stretnutia s vami pri rôznych železničných akciách plánovaných na tento rok, o ktorých vás na našich stránkach budeme aj naďalej veľmi radi informovať.

Všetkým našim partnerom ďakujeme za spoluprácu v roku 2011 a tešíme sa na minimálne tak dobrú spoluprácu aj v novom roku.

Zaželajme si spoločne, aby bol nový rok 2012 aj napriek nepríjemným udalostiam minimálne tak dobrým, akým bol práve skončený rok 2011.

Šťastný nový rok, priatelia!

Súvisiace odkazy