Modernizácia trate Esztergom - Budapest zahájená

27.7.2012 8:00 Garamvölgyi Ádám

Modernizácia trate Esztergom - Budapest zahájená

Koncom marca sme vám priniesli aktualitu o chystanej modernizácii maďarskej trate Esztergom - Budapest, ktorá mala začať 16. júna. Nakoľko ide o zaujímavú a rozsiahlu akciu, v blízkosti našej hranice, pozrite si o nej reportáž, ktorú nám zo zahraničia zaslal prispievateľ Garamvölgyi Ádám.

 

     Po dlhej, takmer desaťročnej príprave, začala 16. júna obnova železničnej trate Budapest - Esztergom. Lokálka, postavená kedysi hlavne za účelom prepravy tovarov, sa postupom času premenila na frekventovanú prímestskú trať. Pravidlom sa stalo preplnenie osobných vlakov, avšak v porovnaní so súbežnou hlavnou cestou č. 10, ktorá sa v časoch špičky stáva neprejazdnou, bola železnica aj so svojou zanedbanou infraštruktúrou vždy konkurencieschopná. A takou bude aj naďalej.

 

Likvidačný pracovný vlak postupuje pred Dorogom po ledabolo uloženej ''odštrkovanej'' koľaji. 16.7.2012.

     Počas jedného mesiaca, ktorý uplynul od začatia výluky, je železničný zvršok zenesený prakticky v celom úseku Dorog – Pilisvörösvár (23 km)! Medzi stanicami Pilisvörösvár a Piliscsaba sa tak dialo pomocou cestných vozidiel, kým v úseku Dorog – Piliscsaba rozoberali trať vozidlá koľajové.

     Ešte predtým však celú trasu od zastávky Klotildliget po Dorog prešla čistička štrkového lôžka od nemeckej firmy Wiebe, ťahaná rušňom A25.016 od spoločnosti MÁV-Nosztalgia Kft, ktorá z koľaje odstraňovala štrkové lôžko. Vyťažené kamenivo sa priebežne odvážalo a ukladalo na vopred určené miesta. Tieto skládky sa vytvárali vždy na nových miestach v závislosti od postupu čističky. Obrovské haldy kameniva tak vyrástli na zastávkach Pilisjászfalu, Piliscsév a v mieste bývalého depa v Dorogu, kde čakajú na svoju recykláciu.

 

V blízkosti tunela už prebiehajú zemné práce. (Piliscsaba - Pilisvörösvár)

     Po prejazde čističky nasledoval stroj, tzv. Donelli, ktorý sa postaral o odstránenie 24 m dlhých koľajových polí. Pri tejto práci vypomáhal zas rušeň M44.209, taktiež patriaci MÁV-Nosztalgia Kft., ktorý polia odvážal na plošinových vozňoch do priľahlých staníc. Koľajnice v dobrom stave môžu byť po nutnej kontrole znova použité do vedľajších staničných koľají, resp. do iných lokálnych tratí so slabším a horším zvrškom.

     Ďalšie kroky, spočívajúce v zemných prácach na bývalom železničnom telese, následne preberajú rýpadlá, bágre a nákladné automobily. Po úprave spodku príde na rad pokládka nového zvršku.

     Všetky stanice s výnimkou koncových na pracovnom úseku (tj. okrem Esztergom a Pilisvörösvár), prejdú teraz taktiež obnovou, ktorej súčasťou bude aj výstavba nových širokých nástupíšť. Zabezpečovacie zariadenie sa zatiaľ modernizovať nebude. Až v rámci ďalšej etapy sa počíta s výstavbou centralizovaného riadenia dopravy na celej trati. Dôležitým prvkom aktuálnej výluky bude aj osádzanie stožiarov trolejového vedenia, avšak podobne ako v predošlom prípade, samotné trolejové vedenie príde na rad až v ďalšej etape.

 

Preprava koľajových polí rušňom M44.209 medzi Leányvárom a Dorogom. 20.6.2012.

     V úseku Dorog – Piliscsaba sa pokládka nového zvršku očakáva v septembri a v zostávajúcom úseku Piliscsaba – Pilisvörösvár si na ňu musíme počkať až do začiatku roku 2013, nakoľko si vyžaduje náročnejšie práce. Potrebné je totiž znižovať niveletu trate v tuneli tak, aby sa do neho v budúcnosti vošlo trolejové vedenie, a navyše v úseku medzi tunelom a stanicou Pilisvörösvár vzniká nová, 1,3 km dlhá výhybňa, ktorá bude slúžiť pre križovania vlakov a umožní hustejší sled vlakov.

     Ukončenie výluky v prvom úseku (Dorog – Piliscsaba) sa predpokladá v októbri, zatiaľ čo v tom druhom (Piliscsaba – Pilisvörösvár) až 31. marca 2013. Až dovtedy však bude trvať náhradná autobusová doprava v obidvoch menovaných úsekoch. Potom sa práce presunú na spodnú časť trate medzi Pilsvörösvár a Budapest. 

     Ešte asi dva roky tak čakajú cestujúcich komplikácie v podobe výluk, meškaní a prestupovania, ale po rekonštrukcii im na celej trati č. 2 budú slúžiť krajšie stanice, a rýchlejšie a hustejšie vlakové spoje.

 

Teleso trate sa dočasne premenilo na pracovné účelové komunikácie a na niekdajších priecestiach vznikli takého zaujímavé križovatky (napravo je jedna z troch skládok kameniva, spomínaných v článku). 21.7.2012. Bc. Jozef Gulík

Neoznačené snímky autor.

Galéria

Súvisiace odkazy