Do Nagymarosu „cesta zarúbaná“

31.7.2012 8:00 Bc. Jozef Gulík

Do Nagymarosu „cesta zarúbaná“

Chýr o problémoch, ktoré v nedeľu večer postihli medzinárodnú spojnicu Štúrovo – Szob – Vác, sa v priebehu včerajšieho dňa stihol rozniesť široko-ďaleko a neobchádza ani stránku www.vlaky.net. Boli sme pozrieť priamo na mieste s cieľom priniesť vám zopár obrazových i slovných informácií o dianí, ktoré v týchto dňoch tak radikálne ovplyvňuje prevádzku EC vlakov aj na našom území.

 

 

    

     V nedeľu večer sa viacerými oblasťami v Maďarsku prehnala prietrž mračien, ktorá napáchala rozličné škody. Zanechávala za sebou polámané a vyvrátené stromy, postŕhané vedenia, a na niekoľkých miestach spôsobila aj prerušenie železničnej dopravy. Najväčšmi toto vyčíňanie postihlo hlavnú dvojkoľajnú trať č. 70 Budapest – Vác – Szob – Štúrovo, ktorej vylúčenie z prevádzky medzi stanicami Nagymaros – Szob trvá až doteraz.

 

Mapa železničnej trate MÁV č. 70. Nezjazdné miesto označuje čierny bod.

 

Kavalkáda Goríl v stanici Szob, kam stroje 350.001 (vľavo) a 016 (vpravo) spoločnými silami doviezli EC 271 Avala. V pozadí postáva rušeň 432.353 MÁV-START, ktorý tam zostal odrezaný od zvyšku maďarskej siete.

     V nedeľu 29. júla večer, v čase o 21.05 h, totiž nevydržal premočený svah v úseku medzi zastávkami Dömösi átkelés – Zebegény a zosunul sa na železničnú trať. Do zosuvu následne nabehol nákladný vlak 46 869, idúci v smere od Szobu na Vác. Elektrický rušeň 431.232 sa pri nehode poškodil a po zastavení zostal aj s vlakom uväznený v mase bahna, kamenia a dreva, ktorá zaniesla obe koľaje a sčasti odplavila aj štrkové lôžko. Od tej chvíle bola doprava zastavená, pričom už nestihol prejsť ani EN 476 Metropol a zostal na maďarskom území.

 

 

 

 

Zábery z miest v úseku Zebegény - Dömösi átkelés postihnutých zosuvom zeminy. (snímky 2x www.iho.hu)

     Na druhý deň, 30. júla ráno, sa rozbehla akcia, zameraná v prvom rade na vyslobodenie nákladného vlaku a jeho stiahnutie zo šírej trate do Nagymarosu. Za pozitívum možno označiť, že sa pohyboval po koľaji menej postihnutej zosuvom, ale beztak mala parta robotníkov za pomoci techniky plné ruky práce. Ak by išiel po koľaji, ležiacej bližšie ku svahu, vykoľajenie ho zrejme neminie. Z tohto pohľadu sa natíska otázka, ako by asi dopadol spomínaný EN 476, ktorý mal cez postihnuté miesto zhruba v tom čase prechádzať.

 

Trojvozňové pokračovanie vlaku EC 271 Avala odišlo z Nagymarosu s meškaním takmer 2,5 hodiny a zníženou rýchlosťou prechádza okolo prekážky na zastávke Nagymaros-Visegrád.

 

 

Ďalšie dve fotografie dokumentujú odstraňovanie spadnutého stromu na zastávke a stav po uvoľnení druhej koľaje. Trolejové vedenie nad ňou však ešte potrebuje opravu.

     Aby toho nebolo málo, v dopoludňajších hodinách sa na zastávke Nagymaros-Visegrád zrútil na trať č. 70 strom, pričom strhol aj trolejové vedenie nad jednou z traťových koľají. Druhú koľaj sa po rýchlom zásahu podarilo zakrátko uvoľniť a mohla tak ďalej slúžiť pre vlaky, končiace v stanici Nagymaros, kde sa prestupovalo na náhradnú autobusovú dopravu do Szobu.

     Ďalej, smerom na Slovensko, vládla o čosi väčšia "neistota", nakoľko niektoré EC spoje boli odrieknuté (vedené iba vnútroštátne náhradnou súpravou zo Štúrova) a niektoré vypravené s nemalým meškaním. Kmeňové EC vlaky boli trasované odklonom v smere Budapest – Győr – Wien – Břeclav.

 

Na pomoc uviaznutému vlaku sa cez zastávku Nagymaros-Visegrád náhli Sergej 628.334.

 

O hodinku neskôr už súprava s rušňami 628.334 + 431.232 krokom opúšťa postihnuté miesto a postupuje ku zastávke Dömösi átkelés.

     Nedeľný nákladný vlak 46 869 sa za pomoci nezávislej trakcie (628.334) podarilo vytiahnuť z bahna až po 15. hodine a následne, po uvoľnení koľaje, sa pracovné sily sústreďujú na jej vyčistenie a opravu, aby mohla čím skôr začať aspoň jednokoľajná prevádzka. Jej začatie sa po zhodnotení stavu odhaduje približne na stredu.

     Kým sa tak nestane, cestovanie vlakom zo západu smerom na Budapest bude prebiehať v znamení nemalých komplikácií a provizórnych riešení (keďže aj spojnica Komárno - Komárom HU je momentálne vylúčená z prevádzky kvôli rekonštrukcii mosta cez Dunaj). Dúfame však, že aspoň situácia v obratoch súprav a celkovej organizácii sa po včerajšku „utrasie“ a bude prebiehať už o niečo plynulejšie.

 

Odstavené EC súpravy v stanici Szob.

 

 

Štúrovo: "Zmeškaný vlak EC 171 Hungaria prichádza ku 2. nástupišťu". Vpravo vzadu opäť vidíme maďarský stroj 432.353, ktorý sa sem presunul zo Szobu.

Neoznačené snímky autor, 30. 7. 2012.

Súvisiace trate

  • ŽSR-130: Bratislava - Štúrovo - Szob (HU); Palárikovo - Šurany

Súvisiace odkazy