Olomoucká deponie historických vozidel se otevřela veřejnosti

6.8.2012 8:00 Radek Hořínek

Olomoucká deponie historických vozidel se otevřela veřejnosti

Mapa veřejně přístupných železničních muzeí České republiky se rozšířila o další bod. V sobotu 4. 8. 2012 bylo slavnostně otevřeno nové muzeum v Olomouci v prostorách bývalé motorové remízy místního depa. Zatím ještě nemá onu podobu, jakou jsme viděli na prezentovaných vizualizacích, doposud skromné množství exponátů je umístěno ve stávajících prostorách.

 

 

 

Slavnostní zahájení pilotní sezóny v tzv. deponii historických kolejových vozidel bylo spojeno se dnem otevřených dveří v prostorách provozní jednotky Českých drah Olomouc u ulici U podjezdu. Její konec je naplánován na 6.10.2012. Do té doby proběhne několik akcí. U slavnostního zahájení nemohly chybět VLAKY.NET, jejichž redakce dostala pozvánku od Českých drah – a ta skončila logiky u mé maličkosti.

Na sobotu jsme měli naplánovaný rodinný výlet, ale i tak jsme všichni tři vyrazili nejprve do prostor bývalé motorové remízy na slavnostní zahájení, abychom se odtud přemístili na nástupiště, z něhož nám jel vlak k našemu původně plánovanými cíli. Ony prostory si svou velkou výstavní premiéru odbyly už při národním dni železnice 24.9.2010, kdy praskaly ve švech, jak jsem vám ukázali v reportáži.
 

24.9.2010 bylo těch exponátů přece jen víc... © Radek Hořínek
 
Krátce po desáté hodina všechny přítomné přivítala tisková mluvčí ČD a.s. pro Moravu a Slezsko Bc. Kateřina Šubová. Již na začátku zaznělo, že ono zahájení je „šité horkou jehlou“ a konečná podoba prostor muzea bude hodně závislá na financích. Postupně se bude stávající expozice rozšiřovat, jak dojde k úpravám prostor bývalé motorové remízy. I tak se ho zúčastnilo něco málo milovníků železniční nostalgie, kteří se z úst ředitele Nadace Okřídlené kolo dověděli, že ve sbírce na opravu rosničky 464.202 je asi půl miliónu korun, leč potřeba je asi tří miliónů.
 
Vrchní přednosta DHV Lužná u Rakovníka k tomu dodal, že na podzim se s její opravou začne. Po proslovech, jež zanikaly díky diskutujícím návštěvníkům, přišel na řadu přípitek a přání expozici co nejvíce spokojených návštěvníků. Zazněl také příslib, že by se v Olomouci mohly objevit i další zajímavé exponáty. Některé z těch, co jsou nyní k vidění, jsou spjaty s okolím Olomouce.
 

851.005-8 se do DHV Lužná u Rakovníka odstěhoval jen na papíře © Radek Hořínek
 
A jak se na místo samé dostanete? Je to naprosto jednoduché. „Novým“ podchodem v železniční stanici Olomouc hl.n. se dostanete přímo ke vstupu do ulice Táborského, kde je i parkoviště pro motoristicky založené návštěvníky. K vidění je zatím dvojice parních lokomotiv. Rosnička 464.202 v současnosti neprovozní, čekající na opravu kotle, na kterou je vypsána sbírka. Druhým zástupce parní trakce je kremák 534.0432, který zajišťuje nostalgické akce nejen v Olomouckém kraji.
 
Elektrickou trakci zastupuje bobina E 499.085 (140.085). Dieslovou trakci lokomotivní pro změnu pilštyk T 466.0007 (735.007). I motoráky mají své zastoupení v podobě krokodýla M 286.1005 (851.005), který pod hlavičkou DKV Olomouc dojezdil 29.10.2010 a od 1.11.2010 přešel do stavu DHV Lužná u Rakovníka, stejně jako ostatní exponáty, které jsou teď v muzeu k vidění. Výjimkou je 464.202, která je v majetku Národního technického muzea.
 

Tisková mluvčí ČD a.s. Bc. Kateřina Šubová vítá návštěvníky © Radek Hořínek
 
V rámci pilotního programu bude muzeum ještě otevřeno
  1. 18. a 19. srpna - 18. srpna budou jízdy motorovým vozem z výstaviště Flóra do muzea a zpět;
  2. 7. až 9. září - 7. září je nachystán den otevřených dveří v muzeu pro žáky z Olomouce a okolí, 8. září se vydá kremák do Uherského Hradiště na slavnosti vína;
  3. 22. září návštěvníky čeká oslava Dne železnice v muzeu a jízdy motorovým vozem po olomouckém železničním uzlu;
  4. 6. října ukončení sezóny ve spolupráci s Československou obcí legionářskou. 
Otevřeno ve výše uvedené dny bude od 10:00 do 17:00 a vstupné pro dospělého je 40,- Kč a za dítě se zaplatí polovina. V případě zájmu návštěvy mimo uvedené dny nabízí muzeum prohlídky pro skupiny nad 20 osob. Stačí se objednat v době od 4. srpna do 15. října na telefonu +420 724 557 205 nebo na mailu holanek@gr.cd.cz.
 

Rojení prvních návštěvníků © Radek Hořínek
 
Na závěr je i na nás popřát novému muzeu hodně spokojených návštěvníků všech generací. Pro ty, které stísněné prostory muzea moc svazují, máme pozvání na nadcházejí víkend. Jeden z exponátů se vypraví na trať. Na Tovačovce se v sobotu i v neděli budou moct potkat železniční fandové s T 466.007 a trojicí nově opravených vozů Ci – jak se můžete dovědět na stránce pořadatele.
Odkazy:
  1. České dráhy, a.s.
  2. Depo kolejových vozidel Olomouc - Wikipedie
  3. Depo historických vozidel Lužná u Rakovníka
  4. Nadace Okřídlené kolo
  5. České dráhy otevírají v Olomouci expozici historických vozidel – tisková zpráva

Úvodní snímek: 314.303 na točně a první z návštěvníků kolem © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy