Pozvánka na veľkú okružnú jazdu východným Slovenskom

10.8.2012 18:00 Mgr. Ľubomír Lehotský Zdroj: Klub historických koľajových vozidiel

Pozvánka na veľkú okružnú jazdu východným Slovenskom

Jednou z ďalších jázd motorového vozňa M 131.1125 /MAGDA/ z KHKV bude tentoraz veľký východoslovenský okruh na trase: Košice - Kysak - Prešov - Hanušovce nad Topľou - Vranov nad Topľou - Strážske - Brekov - Humenné - Brekov - Strážske - Michalovce - Trebišov - Košice

 






Košický Klub historických koľajových vozidiel (KHKV) pripravil originálny nostalgický expres po východnom Slovensku, spojený s výstupom na hrad Brekov. Je to už piata tohtoročná jazda, o ktorú je vždy veľký záujem. Podľa informácii Ľubomíra Lehotského z KHKV, majú 8 dní pred akciou ešte zopár miest voľných.
„Elektronické rezervácie na adrese khkv@khkv.sk sú bezplatné, preto nech cestujúci neodkladajú túto nevyhnutnosť na poslednú chvíľu, nakoľko bez rezervácie ich do vlaku nebudeme môcť vziať. Počet miest v staručkom motoráku je totiž obmedzený.“
Historický motorák, známy ako Magda, s označením  M 131.1125 sa po naplánovanej okružnej trati vydá prvý krát, hoci niektoré trate už absolvoval.




„Vlak vyrazí ráno o 7:45 z košickej hlavnej stanice a zamieri do Kysaku a Prešova. Odtiaľ na unikátne hanušovské viadukty, kde je pripravená aj jedna foto-zastávka pre fajnšmekrov.  Z Prešova si to vláčik zamieri do Strážskeho a Brekova, kde cestujúci vystúpia a vydajú sa na zrúcaniny hradu Brekov. Ten sa v poslednom čase stal pomerne známy aj vďaka prácam, ktoré sa rozbehli na jeho záchrane,“ dodáva Ľ. Lehotský.

Na zabezpečení nostalgického expresu sa podieľa aj samotná obec Brekov.
„Je to pre nás veľmi milá udalosť, že si železniční historici vybrali za cieľ svojej cesty práve našu obec a hrad. Samozrejme, že sa o nich dobre postaráme. Prevedieme ich obcou, zoznámime ich s históriou hradu a zabezpečíme aj stravovanie. Veríme, že sa miesto vo vláčiku ujde aj našim obyvateľom,“ povedal starosta obce Peter Mihaľko.

Aktivisti z KHKV veru počítali aj  s touto alternatívou a vďaka podpore ŽSR a MDC Bratislava sa im v krátkom čase podarilo zabezpečiť aj mimoriadnu kyvadlovú jazdu na trati Brekov – Humenné -  Brekov s odchodom o 10: 50 hod. z Brekova.
„Sme radi, že takto môžeme spríjemniť deťom prázdniny a rodinám ozvláštniť jednu augustovú sobotu. Výťažok z dobrovoľného cestovného pôjde, ako to už býva v klube zvykom, na opravu historických koľajových vozidiel, najmä však na opravu ďalšej motorovej babičky M 131. 1538. Tú by sme radi sprevádzkovali, aj za podpory Košického samosprávneho kraja a projektu Terra Incognita, už koncom októbra. Slovensko tak bude bohatšie o ďalšie unikátne historické koľajové vozidlo,“ vysvetlil Ľubomír Lehotský.

Viac informácií a podrobný program nostalgickej jazdy nájdete aj na priloženom plagáte.


Zuzana Lehotská
khkv@khkv.sk
0905 496 426

Súvisiace trate

  • ŽSR-180: Žilina - Košice
  • ŽSR-188: Košice - Plaveč - Čirč - Muszyna (PL)
  • ŽSR-190: Košice - Čierna nad Tisou - Čop (UA); Kalša - Trebišov; Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto
  • ŽSR-191: Michaľany - Medzilaborce - Lupków (PL)
  • ŽSR-193: Prešov - Humenné