Veľká Asea - nová tvár na sieti ŽSR

9.8.2012 8:00 Bc. Jozef Gulík

Veľká Asea - nová tvár na sieti ŽSR

Súkromní dopravcovia prinášajú na slovenské koľaje stále nové a nové typy rušňov, ktoré okrem toho, že plnia svoje úlohy, ozvláštňujú prevádzku na sieti ŽSR. Horúcou novinkou je schválenie pre prevádzku 6-nápravových elektrických rušňov radu 40 CFR Marfa, v službách spoločnosti Prvá slovenská železničná a.s. (ďalej PSŽ).

 

    

 

     Elektrické rušne z pomyselnej konštrukčnej rodiny, známej tiež pod prezývkou Asea (podľa výrobcu ASEA, Švédsko a v licencii tiež Electroputere a Rade Končar), nie sú na našom území neznámym pojmom. Istý čas sa totiž vyskytujú v prevádzke u spoločnosti CRW, ktorá však používa menšiu, štvornápravovú verziu.

     Skutočného siláka v podobe 6-nápravového typu 40 prináša spoločnosť PSŽ, ktorá má v prenájme od CFR Marfa (nákladný dopravca) dva exempláre: 40-0076 a 40-0921. Tieto doposiaľ slúžili PSŽ na maďarskom území, s občasnou návštevou pohraničnej prechodovej stanice Štúrovo, avšak prirodzený vývoj si vyžiadal, aby sa pozreli ešte o niečo ďalej od svojho domova.

 

Prvú z dvoch siláckych Aseí, 40-0921, nachádzame v Štúrove na szobskom zhlaví. Ale nie ona bude hrdinkou dnešného dňa; čaká na návrat do Rumunska z dôvodu poruchy. (V pozadí posunuje 240.005 od osobného vlaku.)

     Včera, tj. v stredu 8. augusta 2012, sa podarilo zavŕšiť a zúročiť schválenie tohto typu pre prevádzku na sieti ŽSR, keď sa stroj 40-0076 postavil do čela nákladného vlaku prepravujúceho obilniny z Maďarska.

     Štúrovo, ktoré doposiaľ znamenalo pre Veľkú Aseu konečnú stanicu, opustil pred 17. hodinou a vydal sa po prvý raz do slovenského vnútrozemia s loženým vlakom smerujúcim do Nemecka cez pohraničnú prechodovú stanicu Kúty, v ktorej odovzdal svoju štafetu a na vhodnom vlaku sa vráti späť.

     Šesťnápravové elektrické rušne radu 40 vyrábané od roku 1965 so svojou hmotnosťou 120 ton a maximálnym výkonom 5100 kW boli svojho času najvýkonnejšími rušňami. Až do súčasnosti držia rekord, čo sa týka trvalej ťažnej sily. Skutočný kráľ na koľajach, ktorého teda budeme mať česť vídať už aj na našich železniciach.

 

 

Okamihy pred prvou jazdou do Slovenského vnútrozemia v stanici Štúrovo.

 

 

A už prichádza "jej Veličenstvo" 40-0076. (Nová Vieska)

 

Milá podvečerná bodka za pobytom na zastávke Nová Vieska: náhoda priniesla stretnutie dvoch protiidúcich EC vlakov na šírej trati - vľavo prichádza EC 270 Avala (350.016), kým vpravo sa vzďaľuje EC 171 Hungaria (350.013)

Snímky autor, 8. 8. 2012

Súvisiace trate

  • ŽSR-130: Bratislava - Štúrovo - Szob (HU); Palárikovo - Šurany