Prázdninové zastavení na TREŽce

15.10.2012 8:00 Jiří Řechka

Prázdninové zastavení na TREŽce

Když jsem v minulém roce navštívil trať č. 122 Trenčianska Teplá – Trečianske Teplice, zastihl jsem ji ještě v režii státní železniční společnosti. Byl jsem tam poprvé a byl to hezky prožitý den. Mohl jsem si prohlédnout depo a hlavně si projet trať v obou směrech. Příjemná byla i diskuze se strojvedoucím, hlavně o budoucnosti této tratě.

 

 

 

To se konec konců probíralo i na našich stránkách. A tak jsem rád, že tato úzkorozchodná elektrická trať našla nového provozovatele. Moje letošní dovolená mne opět, aspoň na jeden den, zavedla do Trenčianské Teplé a Trenčianských Teplic. Přijel jsem tam i na pozvání Pavla Jurčeka, elektrotechnika TREŽ a jednoho z členů tamního kolektivu, kteří se usilovně starají o její život.


Pavol při tlakovém mytí © Jiří Řechka

Když jsem odjížděl 2. září z Popradu do Trenčianské Teplé, počasí nebylo až tak akorátní, ale doufal jsem, že na místě bude lépe. Cesta probíhala bez problémů, pokud za ně nepovažuji zpoždění vlaků. Ale na to je člověk v našich končinách připraven. Toho dne probíhala poslední prázdninová jízda električky. Tato cesta mě lákala i proto, že, jak je též všeobecně známo, stojí v depu v Trenčianské Teplé odstaveni hektoři. A doufal jsem, že se mně je podaří nafotit.


721.081 v depu © Jiří Řechka

Trenčianská Teplá mne přivítala poněkud zamračeně, nakonec se i rozpršelo, ale bylo to takové spláchnutí prachu, kterého je díky výstavbě koridoru a přestavbě nádraží až dost. Električky mne uvítaly s novým logem a hlavně jsem se poznal s členy sdružení TREŽ. Během dopoledne probíhala příprava električek na jízdu. Poprvé také vyjely na trať ve složení 411.903 + 411.901 (červená a modrá), električka 411.902 se podrobuje opravě.


Neprovozní 411.902 v hale © Jiří Řechka

Jak jsem předeslal, chtěl jsem se podívat i do místního velkého depa, a to se mně díky jedné přímluvě povedlo. Děkuji za ni. Po návratu do depa TREŽky jsme se s Pavlem vydali silničním přibližovadlem do Trenčianských Teplic, kam již električka odjela na svojí první jízdu. V plánu bylo udělat několik záběrů z jízdy do Trenčianské Teplé. Je nutno poznamenat, že počasí nám všem vyšlo vstříc, bylo hezky, slunečno.


411.903 + 411.901 v místě bývalé výhybny Kaňová © Jiří Řechka

Při druhé jízdě jsem se již vezl električkou a po příjezdu do Trenčianských Teplic jsem se ze svým průvodcem vydal na krátkou prohlídku lázeňského města. Po návratu do Trenčianské Teplé mne již čekala cesta zpátky do Popradu. Byl to krásně prožitý jeden den mé dovolené, den mezi přáteli. Co si přát? Ať se TREŽce i v dalších letech její bohaté historie daří a jezdí dlouhé roky k potěšení všech.

Úvodní snímek: Souprava 411.903 + 411.901 odjíždí z Trenčianských Teplic © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy