Deň Košickej detskej historickej železnice

21.10.2012 8:00 Ondrej Krajňák

Deň Košickej detskej historickej železnice

V nedeľu 23.9.2012 bol deň KDHŽ. Železnička slávila 57. výročie od svojho vzniku. Pripravil som z tejto akcie krátku reportáž. Nebol som poverený robiť z toho reportáž, preto tu len stručne opíšem to, čo som videl a čo ma zaujalo a potešilo. Veľa som fotil, preto chcem hlavne fotodokumentáciou ukázať, čo sa v tú nedeľu v Čermeľskom údolí dialo.

 

 

 

Organizátori pripravili pestrý a zábavný program. Pravidelné vlaky odchádzali zo stanice Čermeľ o 9.15, 11.15, 13.15, 15.15, a 17.15 podľa cestovného poriadku. Zo stanice Alpínka sa vracali po obehnutí rušňa v tú istú hodinu na 50. Ale o 13 .30, krátko po odchode pravidelného vlaku, bol vypravený mimoriadny, protokolárny vlak s pozvanými hosťami. Ťahaný bol parnou mašinkou Katkou. Medzi hosťami bol i primátor mesta Košice Richard Rašši. Po príchode oboch vlakov do stanice Alpínka sme mali možnosť fotiť dva vlaky vedľa seba, čo sa v tejto stanici tak často nevidí. Po krátkom posune sa oba vlaky spojili. Motorová Danka bola vpredu a dôchodkyňa, parná Katka vzadu na konci súpravy. Takto sa celý dlhý vlak pohol späť do stanice Čermeľ. Taký dlhý vlak na tejto trati, veru dávno nepremával. 


Danka prichádza do Alpinky

Aj cestujúcich bolo dosť. Počasie bolo na začiatok jesene celkom prijateľné. Zrána bolo síce trochu chladno, ale cez deň bolo pekne slnečno. Plno sprievodných programov spestrovalo návštevníkom čermeľského údolia ich pobyt v prírode. V stanici Čermeľ vyhrával pri každom vlaku na saxofóne Oliver Dučák (alias Setup Eska). V stanici Alpínka vyhrávala živá, cimbalová muzika, varil sa železničiarsky guľáš, čapovalo sa pivo a kofola. Pre deti boli pripravené zaujímavé hry a súťaže. Na lúke, za stanicou Vpred sprevádzali vlaky kovboji na koňoch. Proste, zábava po celý deň pre každého. Kto prišiel v retro oblečení, mohol sa voziť zadarmo. Škoda, že tých návštevníkov v retro ustrojení bolo málo. Najviac upútal pozornosť bývalý príslušník Zboru národnej bezpečnosti. V stanici Alpínka bol vystavený dnes už historický autobus Karosa ŠL 11. Iný autobus - veterán, Košičanom dobre známy Ikarus, zase vozil zadarmo návštevníkov do Čermeľa zo zastávky MHD Havlíčkova.


Autobus ŠL11

Je ozaj veľmi dobré, že táto železnička žije. Žije síce trochu netradičným, ale zato moderným a zábavným spôsobom. Zábava a hry sú pre ľudí v tejto dobe veľmi potrebné. Riaditeľovi KDHŽ Ľubomírovi Lehotskému s jeho kolektívom, sa darí týmito zábavnými a zaujímavými akciami prilákať do Čermeľa veľa návštevníkov. Je to potrebná a záslužná činnosť. Nech sa im darí aj naďalej.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy