Podzimní výlet na TREŽ

9.11.2012 8:00 Karel Furiš

Podzimní výlet na TREŽ

Delší dobu jsem sliboval kamarádům návštěvu klubu TREŽ v Trenčianské Teplé. Vždy do toho něco vlezlo a celé září bylo plné různých akcí. Během října jsem se domluvil s Pavlem Jurčekem a 3.11.2012 jsem podnikl cestu k bratrům na Slovensko. Předpověď počasí moc rosničkám nevyšla, sice nepršelo jak mělo, ale sluníčka taky nebylo moc.

 

 

 

Ráno z Ostravy-Svinova odjíždím spojem R 441 Excelsior. Nastupuji do vyhřátého vlaku a hned na první pohled ve rekonstruovaném voze řady B mne zaujme diodové osvětlení. Čisto ve vlaku, teplo a hlavně jízda na čas - co více si přát. Přejíždíme hranice, hlásí se slovenský operátor na mobilu a brzdíme před Čadcou. Kouknu z okna a stojíme u mrtvého vjezdového návěstidla. Po pár minutách se plazíme do stanice. Delší stání a konečně se rozjíždíme. Přichází průvodčí a dovídám se. že nefungují návěstidla. Jedeme asi čtyřicítkou, na všech přejezdech krokem a zpoždění narůstá. Od Kysuc už cesta pokračuje traťovou rychlostí.


R 600 „Rysy“ do Žiliny přiváží 350.012-1 © Karel Furiš

Přes opožděný příjezd mám v Žilině naštěstí dokonce ještě deset minut času. Rychlík 600 Rysy přijíždí. Po nástupu se vážně rozhoduji,, jestli si mám sednout a nebo raději zůstat stát. Řekl bych že některé nákladní vozy jsem v životě viděl už čistější. Na později položený dotaz na Facebooku jsme se dočkal odpovědi, že tato souprava jezdí jen v sobotu. Já jsem na to odpověděl, že i v sobotu jezdí lidé. No, hlavně že vlak jede a po jízdě částečně koridorové vystupuji ve stanici Trenčianská Teplá. Vydávám se k depu TREŽky. Cestou pořizuji fotografie zcela nové stanice a kolejiště. Hodně se toho od mé poslední návštěvy změnilo.


Trenčianska Teplá má nové nástupiště © Karel Furiš

Klepu na dveře depa a jsem vřele přivítán a hned dostávám i (tekuté) ovocné občerstvení. Od poslední mé návštěvy jsou všechny tři elektrické vozy TREŽ pojízdné. Někteří členové se věnují přípravě na polední jízdu a jiní opravují ještě koleje a služební vůz. Prostě zde vládne pracovní ruch. Dokonce i v kuchyňce - Pavel vaří pořádný kotel guláše a další členové pomáhají s čištěním zeleniny. První jízdu soupravy električek 411.901-2 a 411.903-8 jen filmuji a fotografuji. Než se ze své cesty vrátila, tak jsem se věnoval stanici. V ní se otevřelo druhé nástupiště s podchodem někde na jeho konci. Třeba tam zavedou časem i MHD, když je to tak daleko.


Nové kolejiště v depu TREŽ © Karel Furiš

Žádná velká sláva se kolem nekoná a já se přesouvám opět do kolejiště TREŽ. Souprava se vrací, udělám krátké video a jde se na oběd. Guláš, který připravil Pavel s pomocí kolektivu, byl opravdu výborný. Připravuje se druhá jízda. Na nástupišti je rušno, přijela i Slovenská televize, aby udělala pár záběrů a rozhovor s členy klubu. Druhou jízdu si nenechávám ujít a za pořádného vytrubování na přejezdech jedeme do Trenčianských Teplic. Cestou přistupují cestující, a lidé, kteří necestují aspoň zamávají. Električka přijíždí na konečnou, kde je plno lidí. Zájem o svezení je obrovský.


Električka a její cestující v Trenčianských Teplicích © Karel Furiš

Po zaplnění soupravy se rozjíždíme zpět. Opět spousta troubení na každém přejezdu a řidiči vše respektují a s potěšením sledují jízdu. Po příjezdu do depa se chystá slavnostní otevření nového kolejiště. Nejdříve se seřadily všechny tři električky pěkně vedle sebe před budovou depa a začalo jedinečné fotografování. Místní občané, hosté a fanoušci železnice se přesouvají pomalu k slavnostnímu přestřižení pásky. Muzika vyhrává s doprovodem zpěvu. Pak dostane slovo starosta obce Ing. Milan Berec a po krátkém proslovu spolu s zástupcem firmy Viamont přestřihnou pásku. Oslava rekonstrukce pokračuje ale můj čas odjezdu se neúprosně blíží.


Slavnostní nástup v depu TREŽ © Karel Furiš

Rychlík 609 Spišan přijíždí a já se loučím. Cestou domů se už začíná stmívat, takže na nějaké fotografování po cestě už není ani pomyšlení. Ve stanici Púchov vystupuji a zpět domů pro změnu necestuji přes Žilinu a Třinec, ale přes Vsetín a Hranice na Moravě. Stanice v Púchově je taky již ve stádiu rekonstrukce. Dokonce odstranili i ten krásný restaurační vůz, co léta zdobil místní stanici. Třeba se někdy vrátí. Kupodivu můj vlak Ex 126 Fatra směr Hranice přijíždí na čas a je poloprázdný. Více cestujících nastupuje až ve Vsetíně a Valašském Meziříčí. V Hranicích je chvilka na přestup a osobním vlakem odjíždím do Ostravy-Svinova, s kartou plnou snímků, i pohyblivých:

 
Zpáteční cesta proběhla bez problémů a bez zpoždění a podle předběžného plánu jsem dorazil v klidu a pohodě až domů. Klukům z Trenčianské Teplé děkuji za pozvání a za krásně strávený podzimní den.
 
Odkazy:

Úvodní snímek: Slavnostní otevření kolejiště v depu TREŽ © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy