Koniec českej lokálky 097?

7.7.2013 8:00 Helmut Böhme

Koniec českej lokálky 097?

Dne 7. června 2013 došlo mezi obcemi Dobkovičky, Velemín a Litochovice nad Labem v Českém středohoří k velkému sesuvu půdy, který těžce poškodil výstavbu nedokončené dálnice D8, těžce poškozena byla i souběžně vedená železniční trať. Provoz na trati byl přerušen v úseku Lovosice - Radejčín, kde přepravu osob zajišťovala náhradní autobusová doprava.

 
 
 
 
 
 
 
Takto popisuje česká Wikipedie udalosť, ktorej dôsledky som sa rozhodol vidieť na vlastné oči. 17. júna tohto roku som išiel z Drážďan do Čiech. Labe sa po povodni už upokojilo, príliš opatrná Deutsche Bahn však tvrdila, že má od Pirny podomletú trať, a preto nariadila obmedzenie rýchlosti na 50 km/h a prestup v Pirne. A ten po organizačnej stránke príliš dobre nezvládala, aspoň nie vtedy, keď som ho musel absolvovať ja.
 
Vo vlaku hlásila sprievodkyňa, že prípoj vraj ide z 3. nástupišťa, keď sme sa tam vrátanie dvoch školných tried cez podchod presunuli, zasa kričala, že sa máme vrátiť, vlak predsa len ide z 2. nástupišťa. Odchod vlaku mal byť v 9:58 hod., ale než všetci nastúpili a my sme mohli odísť, bolo už 10:06 hod. V Bad Schandau sme mali asi 15 minút na prestup do prenajatého Desira do Děčína.
 

Vratná súprava regionálneho vlaku v Bad Schandau © Helmut Böhme
 

Naše „Desiro“ sa odzrkadľuje v oknách dopravnej kancelárie v stanici Schöna © Helmut Böhme
 
V momente, keď sme prekročili štátnu hranicu, motorový vozeň zrýchlil na maximálnou povolenú rýchlosť a snažil sa čo najviac znížiť meškanie, čo mu nariadilo nezmyselné nemecké obmedzenie rýchlosti. Tak sme dorazili do Děčína v 11:22 hod. a zatiahli na obsadenú koľaj, aby ľudia nemuseli cez podchod.
 

V Děčíne nás privítal moderný „RegioPanter“ © Helmut Böhme
 
RegioPanter odchádzal do Mostu až v 11:28 hod., ale aj prestup na rýchlik do Prahy s odchodom v 11:24 hod. všetci cestujúci z Nemecka stihli. V Ústí nad Labem bola odbavovacia hala s pokladňami ešte v nepoužiteľnom stave po zatopení, preto dvaja železničiari predávali cestovné lístky s pomocou POPky popri nej. Po obede a návšteve holiča som išiel Regionovou do Úpořin.
 

Zhromaždenie žltých motoráčikov v stanici Úpořiny © Helmut Böhme
 
Než sa zhromaždili Regionovy zo všetkých smerov a ľudia poprestupovali, meškali sme s odchodom asi 10 minút, ale to na lokálkach aj tak nikoho veľmi nezaujíma. „Asi chcete až do Lovosic?“ pýtala sa sprievodkyňa, lebo zo sieťového cestovného lístka Labe-Elbe to nemohla zistiť. „Nie, iba do Radejčína. Kvôli tomu zosuvu aj tak ďalej nemôžete“, odpovedal som. Na to uznanlivo prikývla, že sa vyznám.
 

„Regionova“ končí na zastávke Radejčín © Helmut Böhme
 
Prvý raz som na tej zastávke vystúpil. Traja ďalší cestujúci sa odobrali na autobus náhradnej dopravy, zatiaľ čo ja som išiel ďalej po trati „pešobusom“. Ale aj Regionova sa ešte pohla, strojvodca asi nechcel, aby sa motorový vozeň v tej horúčave príliš rozhorúčil, tak potiahol ďalej do tieňa.
 

Strážny domček v Radejčíne už neslúži svojmu pôvodnému účelu © Helmut Böhme
 

Ďalej už to nejde! © Helmut Böhme
 
Súčasný koniec zjazdnej trate bol vyznačený provizórnym či skôr len symbolickým zarážadlom z podvalu a príslušným okrúhlym návestidlom. Za ním sa ukazuje, aká tragédia v skutočnosti trať stretla - jej zvršok bol zjavne v nedávnej dobe vynovený.
 

Trať ako mlat! © Helmut Böhme
 

Ďalší obývaný strážny domček pri hranici zosuvu © Helmut Böhme
 

Začiatok skazy - a možno aj konca trate © Helmut Böhme
 

Toto už nie je trať, ale koľaj asi 100 m pod jej pôvodnou trasou © Helmut Böhme
 

Hore, kde stoja tie stromy v tieni, kedysi bola trať' © Helmut Böhme
 
Tak som došiel až na druhý koniec skazy. Na poslednej snímke je v tieni zle vidno ceduľu „K“ ako koniec pomalej jazdy. Ale možno tá litera symbolicky označuje koniec lokálky. Ten asi 200 metrový úsek by museli úplne znova postaviť. Kto vie, či budú mať k tomu chuť - a hlavne peniaze. Počet vidieckych cestujúcich nie je veľký a vieme, ako končila napríklad trať Hostašovice – Nový Jičín po podobnej živelnej pohrome.
 

Rozostavaná diaľnica D8 u obce Dobkovičky © Helmut Böhme
 
Ale kto dneska už ešte potrebuje lokálku? Diaľnica, to je dopravná cesta budúcnosti! Aj keď aj tá bola v priľahlom úseku vážne poškodená podobným spôsobom, na jej sanáciu a dostavbu sa peniaze isto nájdu. So smutným pocitom putoval som dole do Labského údolia, až som došiel k hlavnej trati u Litochovic nad Labem.
 

„CityElefant“ v železničnej zastávke Litochovice nad Labem © Helmut Böhme
 
Slon išiel do Lovosic, ja som ale smeroval opačným smerom, aby som sa dostal do Ústí nad Labem. Pretože vlak do Nemecka meškal 40 minút, mal som tam dosť času dať oproti stanici kávu a koláč, než som s ním pokračoval do Děčína. Strojvodcu v prípojnej Regionove zlostila kontrola zatvárania dverí, tak zadné vyradil z prevádzky a mrnčal „To mi asi dělá to horko...“.
 

Stanica Děčín východ z nadhľadu ... © Helmut Böhme
 

... ukazuje prítomnosť iba dvoch rušňov © Helmut Böhme
 
V Děčíně východ boli iba odstavené nákladné súpravy. Vlaky vtedy boli vedené zväčša okľukou cez Poľsko alebo Vojtanov. Do Nemecka som sa vracal zasa Desirom, ktoré muselo asi štvrť hodiny čakať na meškajúce prípoje z Prahy a Mostu. Až po ich príchodu sme sa mohli pohnúť smerom k Bad Schandau.
 

Prvá trieda v „Desire“ sa premenila na druhú © Helmut Böhme
 

V Prostrednom Žlebe čaká osamelý „bastard“ © Helmut Böhme
 
Lokomotíva na predchádzajúcej snímke zrejme márne čakala na nákladné vlaky z Nemecka. Asi príliš opatrné Nemci mali obavu, že by im nákladné vozne spadli do Labe … Aspoň prípoj v Bad Schandau na nás počkal, čo v Nemecku nie je samozrejmosť, aj prestup v Pirne fungoval. Tak som bol, ako bolo plánované, vo 20:46 hod. zasa v mojom Weixdorfe, kde musím iba otvoriť záhradné dvere a už som doma.
 
Ďalšie fotky z tohto výletu si môžte pozrieť v mojom albumu. A na sám záver ako akýsi bonus pridávam aj video z trate 090.

Súvisiace odkazy