Clementisovou cestou na návšteve v Tisovci

12.10.2013 8:00 Ing. Igor Molnár

Clementisovou cestou na návšteve v Tisovci

Kalendár nostalgie ŽSR pre rok 2013 avizoval na 21. septembra jednu zaujímavú jazdu na trati medzi Tisovcom a Breznom. Keďže informácií bolo poskromne, čo to viac o samotnej jazde ale aj o činnosti OZ ZUBAČKA som a dozvedel až na internetovej stránke mesta Tisovec. A keďže deň pred jazdou motorákom z Tisovca sme mali jazdu s MAGDOU do Štítnika, netrvalo dlho a padlo rozhodnutie spraviť si výlet aj za kamarátmi v Tisovci.







Tamojšiu veselú partiu sme spoznali počas spoločného návozu z Jesenského do Zvolena na GP 2013.

Vtedy sme ešte neuvažovali, že sa čoskoro opäť stretneme O to väčšie prekvapenie zažili, keď sme ich v skoré sobotňajšie ráno prekvapili pri práci v tamojšom depe.

Jedna partia sa venovala údržbe železničných vozidiel, ktoré opatrujú a točni, ktorá po dlhých rokoch spánku ožíva pod ich šikovnými rukami.

Druhá partia medzitým pripravovala na jazdu M 240.0039.

Dokumentovanie motoráčika z nášho gumokolesa sme zavrhli hneď v úvode. Kľukatiacu sa cestu medzi Bánovom a Zbojskami rozširujú a napriamujú a tak by sme so Singrovkou ťažko držali krok.

Keďže sme mali pred odchodom motoráčika zhruba hodinku času prezreli sme i tamojšie depo a skvosty v ňom ukryté.

Nášmu pozornému oku neušla ani osadená točňa vo vyčistenej točňovej jame.

To sa už ale pomaly blížil čas nášho odchodu do Brezna a tak okrem nás interiér  motorového vozňa obsadilo i zopár miestnych výletníkov.

Krásne slnečné počasie, lístie zafarbujúce sa do pestrofarebného šatu a motoráčik idúci po našej jedinej trati s ozubnicou na normálnom rozchode bola tá správna železničná romantika.

Tú len sporadicky vyrušil stavebný ruch už spomínanej cesty v rekonštrukcii. Na zastávke Zbojská vystúpila väčšia časť osadenstva.

Škoda len, že blízky salaš bol zavretý a tak sme aj my tentoraz museli využiť stravovacie možnosti až v Brezne.

Po krátkej pauze v tomto meste na Horehroní, sme motoráčik vracajúci sa spať do Tisovca počkali na zastávke BREZNO mesto.

Po necelej hodinke sme vystúpili v Tisovci. Čas ktorý sme mali ešte k dispozícii sme využili na debatu s členmi OZ ZUBAČKA. Zároveň sme „skontrolovali“ čo stihli od rána počas brigády urobiť, kým sme sa my vozili. 

To, že práce majú neúrekom netreba ani pripomínať, ale elán a entuziazmus im nechýba. Bez obáv možno teda povedať, že na dôstojné privítanie rekonštruovaného ozubnicového parného rušňa 40.006  bude v Tisovci všetko pripravené.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy