Dovolená s rodinou, fotoaparátem a Českými drahami (1)

7.10.2013 8:00 Veronika Kluková

Dovolená s rodinou, fotoaparátem a Českými drahami (1)

Pachatel se vrací na místo činu, se často říká. My jsme se vrátili po deseti letech do Adršpachu, abychom zde prožili skoro týden mezi skalami. Jen ubytovací zařízení bylo jiné. To původní jsme vyměnili za penzion a místo dvou jsme tam byli tři. V roce 2003 jsme tam byli v červenci a tentokrát s koncem prázdnin, abychom si, stejně jako vloni, užili cestování s jízdenkou Léto od národního železničního dopravce.

Naše pouť začala 19.8.2013 na hlavním nádraží v Olomouci. Byla složena hned ze čtyř druhů vlaků.

 

 

Z Olomouce do České Třebové to byl Ex 540 Hutník (vůz Bbdgmee236), z České Třebové do Chocně následovalo cesta v R 864 Josef Václav Myslbek (vůz AB), z Chocně do Teplic nad Metují jsme se usadili do 854 na Sp 1870, abychom z Teplic nad Metují dorazili do Adršpachu Regionovou na Os 15776. Před deseti lety to cestování bylo jiné. Z Olomouce jsme jeli R 706 do Chocně, odtud pokračovali Os 5202 do Týniště nad Orlicí, abychom přesedli do Os 5102 směřujícího do Teplic nad Metují a dál Os 15766. Tehdy to cestování trvalo skoro o hodinu a půl déle než letos.


Nádražíčko Adršpach © Radek Hořínek

Po příjezdu do žst. Adršpach nás čekal pěší přesun až k zastávce Horní Adršpach, kde byl penzion, ve kterém jsme měli domluvené ubytování. Odtud jsme vyráželi k výletům do skalních měst. Hned první den jsme byli zmapovat, co nového je u vstupu do skalního města v Adršpachu, abychom jej druhý den navštívili. Chvíli jsme si připadali jako na Václavském náměstí. Ani jeden z nás si neuvědomoval, že by tu tehdy bylo tolik lidí. Kromě toho se zde točil film, tak jsme se setkali s herci a filmovým štábem.


Aktéři filmu se připravují na další natáčení © Radka Hořínková 

Na středu jsme si domluvili průvodce. Našeho člena a kamaráda jsme potkali při pondělní cestě v Náchodě, kde sloužil jako výpravčí. Tentokrát to byl vzorný páníček své border kolie Connie. Oba se s námi vydali na Ostaš do skalního bludiště. Setkali jsme se dopoledne v Teplicích nad Metují, kam jsme dorazili vlakem, abychom se dál vydali po svých na za dalšími skalami. Vašek nás vedl a radil nám, kam se dál podívat. Ostaš nás nadchla. Sice tam bylo dost lidí, ale ne jako v Adršpachu. Cestou jsme se rozhodli, že Vaška doprovodíme domů. V Hronově jsme si počkali na náš vlak a seznámili se s jeho manželkou, která byla ve službě coby výpravčí. 


Radka, Vašek a Connie na skále cestou na Ostaš © Veronika Kluková

Ve čtvrtek bylo naším cílem skalní město v Teplicích nad Metují. Dle Vaška by tam nemělo být tolik lidí jako v Adršpachu. Opak byl ale pravdou. Opět Václavák hadra. Na vstupu do skal jsme si vzali soutěžní kartu, kde se do políček křížovky vyplňovalo dle indicií, aby se získala tajenka a hlavně odměna. Kousek od vstupu je 300 schodů, které je třeba vyšlapat k dosažení vrcholu bývalého skalního hradu Střmen. Já a Radka jsme si těch 300 schodů vyšlapaly a sešlapaly. Radek zůstal dole, neboť nemá rád výšky. Bylo to hodně náročné. Odměnou byla procházka po skalním městě a pozorování jedinců, kteří lozili po skalách. Radek měl plány jiné.


Os 15764 v úseku Adršpach - Horní Adršpach © Radek Hořínek

Tedy focení toho, co se po kolejích hýbe, se skalami v Adršpachu. To bylo něco pro Radku. Navíc měla slíbeno, že se zastavíme u ozvěny, kam jsme se v úterý díky filmařům nedostali. Poté se šlo po svých zpět na penzion a cestou jsme všichni tři fotili vlaky. Na pátek se plánoval společný výlet s Vaškem a jeho manželkou. Z toho sešlo a my se rozhodli, že jenom courneme do okolí. Cílem byly Janovice. Cesta vedla kolem dalšího bývalého skalního hradu. Tentokrát jsme se nahoru vydali všichni tři. Jelikož jsme tam byli v čase jízdy osobáku z Teplic nad Metují do Trutnova, tak bylo rozhodnuto, že počkáme na jeho průjezd.


914.149 na Os 15758 v úseku Adršpach - Horní Adršpach © Radek Hořínek

Odtud jsme pokračovali po červené do Janovic, abychom si dali ve stejné hospodě jako před deseti lety oběd. Po vydatném a dobrém jídle následoval přesun k žst. Janovice u Trutnova, kde jsme si počkali na vlak, který nás odveze zpět do Adršpachu ke vstupu do skal. Chtěli jsme si půjčit loďku a projet po pískovcovém jezeře. Měli jsme smůlu. Všechny loďky byly půjčené a vrátit se měly v době, kdy půjčovna zavírala. Tak jsme si počkali na vlak a vyjeli do Horního Adršpachu, kde si Radka chvíli užívala na dětském hřišti.


Zastávka Horní Adršpach © Radek Hořínek

Sobota byla rozlučkovým dnem. Po snídani jsme si sbalili svých pár švestek do zavazadel a vydali se čekat na šukafon, který nás měl posunout do Trutnova. Kvůli zpoždění jsme raději vystoupili v žst. Trutnov střed, aby nám na hlavním nádraží v Trutnově neujel R 850 Sněžka, který jsme zvolili pro přesun do Prahy. Radek si vybral spojení s co nejmenším množstvím přestupů a hlavně po tratích, po kterých ještě nikdy nejel. Do Prahy na hlavní nádraží jsme dorazili dle jízdního řádu. Hned první, co jsme viděli, byla berta 749.121 a Radek se rozhodl, že se vydá v neděli na Pacifik, vyfotit si bertičky. ale o tom až v jeho povídaní z druhé části dovolené.

Úvodní snímek: 814.025 na Os 15757 v Horním Adršpachu © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy