Zastávka Horný Pial bez prijímacej budovy

10.12.2013 8:00 Bc. Jozef Gulík

Zastávka Horný Pial bez prijímacej budovy

V posledných rokoch 'zmizlo' na sieti ŽSR na juhozápade Slovenska viacero prijímacích budov, pričom o niektorých sme priniesli správu aj na našich stránkach. Uplynulý mesiac pribudla do pomyselného zoznamu ďalšia - a to na trati č. 150, medzi Levicami a Šuranmi.

 

 

 

 

 

Horný Pial je dnes obyčajnou železničnou zastávkou, ležiacou na trati č. 150 v traťovom km 14,897, medzi stanicou Lok a výhybňou Pial. V minulosti však plnila aj o niečo dôležitejšie úlohy. V budove mal svoje stanovište závorár, ktorý obsluhoval mechanické závory na neďalekej štátnej ceste, kým nedošlo k ich náhrade za automatické. Neskôr už iba ako pokladník, ktorý predával cestovné lístky. Dávnejšie však slúžila aj pre nakládku a vykládku tovaru - ako zastávka-nákladisko, o čom svedčí dodnes zachovaná budova bývalého skladiska.

Na rozdiel od neho však samotná budova zastávky už patrí minulosti. Úpadok tohto miesta sa totiž po jeho opustení zamestnancami železníc nezastavil, ale nabral nový rozmer. Búranie 'zastávky' prebehlo v mesiaci novembri a nasledujúce fotografie sú spomienkou na jej vzhľad a zobrazujú aktuálny stav po jej likvidácii. Vznikli v piatok, 29. 11. 2013.

 

Takto vyzerala budova zastávky Horný Pial, kým ešte stála na svojom mieste. Fotografovaná z idúceho vlaku dňa 18.4.2011.

 

V novembri 2013 zmizla z povrchu zemského a 29.11.2013 z nej zostáva už iba hromádka tehál.

 

Zastávka Horný Pial - už iba s budovou niekdajšieho skladiska tovaru a prechádzajúcim rýchlikom (s rušňom 242.253).

Snímky autor.

Súvisiace trate