Premeny trati Straßgräbchen-Bernsdorf - Dresden-Klotzsche

4.2.2014 8:00 Helmut Böhme

Premeny trati Straßgräbchen-Bernsdorf - Dresden-Klotzsche

Dňa 17.10.1884 bola otvorená úzkorozchodná trať Dresden-Klotzsche – Königsbrück. Skoro sa ale ukázalo, že kapacita dráhy nestačí, a preto bola do 1.4.1897 prestavená na normálnorozchodnú. Pretože vojsko z útvaru v Königsbrücku žiadalo, aby počas stavebných prác nebola prevádzka prerušená, prestavba mala podobu trojkoľajnej splietky a tretí koľaj odstránili až po jej dokončení.

 

 

 


V roku 1899 sa trať predĺžila do Schwepnitzu a 16.12.1934 až do Straßgräbchen-Bernsdorfu. Medzitým bola trať v úseku medzi Klotzsche a Weixdorfom preložená.


Zastávka Industriepark Klotzsche, vľavo dole je bývalá trať, zatiaľ čo hore ide linka S2,
smerujúca na letisko

Od roku 1928 premáva na bývalej trati električka, tu pred zastávkou Fuchsberg.


Električka linky 7 na bývalej železničnej trati u zastávky Fuchsberg

Bývalý strážny domček slúži teraz ako obytný dom ...


Strážny domček

... a staničná budova sa premenila na thajskú reštauráciu.


Bývalá stanica Weixdorf Bad

Pre nedostatok cestujúcich a pretože nikto nechcel zaplatiť 30 miliónov eur za rekonštrukciu viaduktu za Königsbrückom bola trať medzi Königsbrückom a Straßgräbchen-Bernsdorf 24.5.1998 zrušená a v roku 2004 boli aj odstránené koľaje. Históriu trate môžete sledovať na webe Eisenbahnen in Sachsen, kde nájdete aj fotogalériu.

Nasledovne by som Vám chcel vyprávať niekoľko historiek z trati. A začnem sám u seba. Pretože príbuzenstvo vie o mojej záľube, darovalo mi k 50. narodeninám výpravku a červenú čapicu, a tak som sa zo žartu dal zdokumentovať ako „slúžim“ na našej zastávke. Časy, kedy bol vo Weixdorfe výpravca, sú ale už dávno preč.


„Výpravca“ Helmut

Trať vlastne začína (alebo končí) na nástupišti 1a v Dresden-Klotzsche, ale vlaky obvykle idú ďalej do stanice Dresden-Neustadt. 22.3.2011 kvôli výluke začínal vlak súkromného dopravca SBS výnimočne tu.


Nástupište 1a stanice Dresden-Klotzsche

A prestupný terminál bol preplnený autobusmi náhradnej dopravy.


Nával autobusov NAD 22.3.2011 v prestupnom terminálu Dresden-Klotzsche

Po viac ako 2 rokoch konečne odstránil na trati obmedzenie rýchlosti; kvôli poškodenému mostu museli vlaky brzdiť zo 120 na 50 km/h, kvôli čomu cestujúci nestíhali prípoj v Dresden-Neustadt na S1 smer Schöna. Keď' sa S1 omeškala, dosť často som predsa len k nej utekal a čakal som vo dverách na ďalších cestujúcich, aj keď strojvodca buzeroval, že nech opustím dverný priestor. To som robil preto, aby som ukázal, že by sa ten (ne)prípoj dal stihnúť vždy, keby zariadili pravidelný prestup systémom „hrana/hrana“. Namiesto toho stála tá S1 skoro vždy zlomyseľne úplne inde. Písal som sťažnosť a pridal som aj fotku stavu, keď stály oba vlaky náhodou u toho istého nástupišťa, ale ti ignoranti odpovedali dajaký nezmysel, že to vraj nejde.


Vlaky v stanici Dresden-Klotzsche

Vtedy na trati ešte jazdila iba DB s poruchovými červenými Desirami. Keď sa jednotka pokazila, išli s ňou do 120 km vzdialeného Lipska na opravu a v dopravnej špičke proste nasadili iba jednu, aj keď by mali byť dve. To sa stávalo čim ďalej tým častejšie, a pretože organizátor integrovanej dopravy VVO po sťažnostiach bezmocne táral, že to nemôže zmeniť, vstúpili sme do občianske neposlušnosti a narukovali sme s cestovnými lístkami pre 2. triedu do 1. triedy. Väčšina sprievodcov sa aspoň hanbila za svoj podnik a nechali nás sedieť, a keď mal službu dajaký horlivý šarkan, hrešili sme ho tak dlho, až vynervovaný radšej odišiel.

Nakoniec VVO vypísal konkurz na nového dopravcu. Ten vyhrala Eisenbahngesellschaft Potsdam, ktorá potom založila dcérsku spoločnosť Städtebahn Sachsen (SBS). 1.12.2010 je na stanici Königsbrück zachytená výmena stráže – vpravo pravidelný vlak DB Regio, vľavo jednotka SBS pri jazde pre poznanie ich strojvodcov.


Výmena stráže v stanici Königsbrück


Pohľad z druhej strany s prestupným terminálom


„Poznávací“ vlak SBS prechádza zastávkou Weixdorf

Ta drevená budova v bývalej stanici Weixdorf je taký môj sen: vyhrať v Lotu, kúpiť ju a zariadiť v nej predajňu cestovných lístkov a občerstvenie …

Kamarátil som sa so susedovou ušľachtilou mačkou, ktorá sa v zime prichádzala ku mne ohrievať. Zachytil som ju, ako práve pribieha, zatiaľ čo manželka pred ňou uteká (bojí sa mačiek, pretože jej kedysi, keď mala 9 rokov, zlý chlapček hodil jednu do tváre) a dcéra sa tomu smeje:


Manželka, dcéra a mačka na zastávke Weixdorf

A keď sme u tých mačiek, mali sme tu aj Kocúrkov. Na jeseň 2010 sa na zastávke Weixdorf Bad objavili robotnici, ktorí demontovali čakáreň a zasa ju smontovali asi 50 m ďalej. Na otázku, aký je zmysel ich činnosti, mi odpovedali, že sami tomu tiež nerozumejú, ale DB predávali kúsok pozemku, ergo museli tu čakáreň premiestiť na pozemok, čo DB ešte patrí. Pritom je na fotke vidno, že na zastávke je zrkadlo, v ktorom strojvodca môže pozorovať výmenu cestujúcich, pretože zastávka leží v oblúku. Cudzí cestujúci sa potom mylne domnievali, že vlak zastaví na novom mieste, kde je čakáreň, a potom museli do vlaku utekať.


Weixdorf Bad ako Kocúrkov

Ako som sa zmienil v úvode, dráha bola pôvodne úzkorozchodná a tomu aj odpovedá jej súčasné trasovanie. Na priecestiach preto často dochádza k nehodám, ako napríklad na ceste Kügelgenweg v októbri 2010. Ženská za volantom nerešpektovala červené blikajúci svetlo a dopadla takto:


Zrážka na priecestí vo Weixdorfe dňa 14.10.2010

V apríli roku 2011 som zasa išiel vlakom zo stanice Ottendorf-Okrilla Nord, kde je niekoľko nechránených priecestí. Dráhový úrad by tam prevádzku najradšej zakázal , vydal ale rozhodnutie, že sa tam smie ísť rýchlosťou iba 10 km/h. Starší strojvodca tam asi veľakrát neišiel, jeho kolegovia tam furt trúbia a idú len krokom, a tak nemohol zabrániť tomu, že narazil do auta Berlínčanky, ktorá musela dať prednosť autám na hlavnej ceste, a preto zostala na koľaji.


Dráhové vozidlo príliš poškodené nebolo

Kto sa tam nevyzná, má to ťažké, lebo stromy vpravo bránia tomu, aby vlak včas zbadal.


Zrážka na priecestí pri stanici Ottendorf-Okrilla Nord

Prišli zelený mužíci od štátnej polície a prehlásili, že im do toho nič nie je, lebo je to železničná nehoda, a nech sa jej účastníci obrátia na železničnú políciu.


(Ne)vyšetrovanie zrážky na priecestí pri stanici Ottendorf-Okrilla Nord

Tak sme cúvali do stanice Ottendorf-Okrilla Nord a tam nám oznámili, že máme ísť na cestu a tam čakať na NAD, žiadna ale neprišla. Nakoniec sme pokračovali až o dve hodiny neskôr nasledujúcim vlakom. Keby som to vedel, bol by som vo Weixdorfe „pešobusom“ rýchlejšie.

Nákladná doprava na trati už úplne zanikla. Ešte si spomínam na časy, kedy na trati chodili raguliny z pieskovne. Tu odbočuje koľaj na rozľahlý vlečkový systém, ktorý sa ale už veľa rokov nepoužíva.


Odbočka do priemyslovej zóny v obci Ottendorf-Okrilla (14.5.2011)


Vlečka už dlho obsluhovaná nebola


Situácia pri areáli Deutsche Post Ottendorf-Okrilla

V máji roku 2011 mala firma, čo v obci Ottendorf-Okrilla vyrába kúpacie vane, nápad tam usporiadať preteky drezín vo forme svojich výrobkov.


Nezvyčajná drezina na koľaji ...


... a v prevrátenom stave (14.5.2011)

A čo prinesie budúcnosť? Uvažuje sa o tom, že by od roku 2016 mohla na trati premávať električka linky 7. Tá myšlienka sa mi veľmi páči, lebo teraz musím, keď vlak nejde, šliapať 10 minút pešo na konečnú pouličnej dráhy.

Vo finále pridávam ešte video z roku 2000, ktorým som zachytil posledný deň prevádzky rušňov radu 119 na trati, ktorú som vám chcel mierne netradične priblížiť: 

119 posledný raz
 
Odkazy:

Súvisiace odkazy