Nevšední sobota jednoho všedního šotouše

17.2.2014 8:00 Martin Švancar

Nevšední sobota jednoho všedního šotouše

Sobota 1. února 2014 byla pro většinu lidí asi jen další normální sobotou, jakých je mnoho. Pro menší část občanstva to byl den, který se nesl ve znamení jízdy měřící soupravy AŽD Praha z pražského hlavního nádraží do Hostivice. Já jsem si tuto nevšední sobotu ozvláštnil navíc návštěvou železničního muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka.

 

 

 

 

Jak to všechno začalo?

Původně jsem ten den chtěl jet pouze do Lužné (jsem spolupracovníkem muzea, pro které spravuji oficiální facebookovou stránku Muzeum Lužná), ale to by mi v pondělí nesměl napsat můj kamarád, který se stal jedním z patnácti vítězů soutěže o jízdu s měřicím vozem AŽD, že se jízdy nemůže zúčastnit s tím, zda bych nechtěl jet místo něho. Taková nabídka se přeci neodmítá. Takže celá sobota nakonec z hlediska časového harmonogramu vypadala takto:
 
stanice
příjezd
odjezd
Kladno město
-
06:31
Praha Masarykovo nádraží
07:22
13:02
Lužná u Rakovníka
14:19
15:35
Kladno
16:13
16:29
Kladno město
16:33
-

Tedy více méně, protože ten itinerář pro zjednodušení nezahrnuje výše zmíněný výlet s AŽD do Hostivice. Svou šotoušskou aktivitu jsem především kvůli ní zahájil na pražském hlavním nádraží.


Měřicí motorový vůz AŽD Praha před odjezdem z Prahy hlavního nádraží © Martin Švancar

Jízda s AŽD

Toto je právě ta část článku, kterou tady nebudu moc rozepisovat, protože celou jízdu tu popsal fantasticky Karel Funiš ve své reportáži. Takže ji jen v rychlosti shrnu. Jízda byla fantastická, všichni pracovníci AŽD (počínaje generálním ředitelem, přes odborníky v oblastech ETCS či GSM-R, štáb videomagazínu Pozor vlak až po obsluhu v přívěsném voze) ochotně odpovídali na všechny naše otázky, jízda byl pohodlná a utekla (bohužel) rychle.
 

Měřicí souprava po příjezdu do Hostivice (klikni do náhledu!) © Martin Švancar
 

Generální ředitel AŽD Praha si jízdu také užíval © Martin Švancar
 
Lužná u Rakovníka
 
Nápad jet do Lužné se mi v hlavě zrodil ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že tam míří 705.916-5 spolu se 464.202. A protože jsem spolupracovníkem muzea, nebyl problém se na návštěvě domluvit.
 

„Brejlovec“ 750.706-4 na R 1228 z Prahy Masarykova do Lužné u Rakovníka © Martin Švancar
 
A tak jsem po jízdě s AŽD a několika hodinách focení na Pražském hlavním nádraží nastoupil do rychlíku R 1228 na Masarykově nádraží, který mě odvezl do Lužné. Tam jsem počkal u brány muzea na pana Kaplana, který mě provedl a pomohl mi zodpovědět některé otázky z Facebooku muzea, které bych bez jeho pomoci odpovědět nedokázal. Samozřejmě mi poskytl ke všem strojům (464.202, 556.0298, 534.0323), které se právě opravují, informace o tom, co se na nich bude opravovat, a dozvěděl jsem se od něho spoustu zajímavých věcí. O valnou většinu z nich se s vámi pod následujícími obrázky podělím. Začnu tou asi nejzajímavější lokomotivou, rosničkou 464.202.
 

„Rosnička“ 464.202 v hale luženského muzea © Martin Švancar
 
Tato lokomotiva přijela do muzea 23. ledna spolu s lokomotivou 705.916-5 za účelem dokončení opravy do provozuschopného stavu. V muzeu se bude provádět oprava pojezdu, kvůli které bude lokomotiva zvednuta a budou vyvázána dvojkolí. Až se tak stane, tak u toho samozřejmě nebudu chybět a tak vám z toho také přinesu nějaké fotky a informace. Dále se bude provádět oprava kotle (její rozsah není dopředu znám, uvidíme jaká „překvapení“ si pro luženské opraváře kotel přichystá. Další věcí která se bude opravovat je tendr, který jak jsem viděl na vlastní oči (ale nedal se moc kvalitně vyfotit) je hodně zkorodovaný.
 

Odkrytý skříňový kotel lokomotivy 464.202 © Martin Švancar
 
Lokomotivou, která stojí vedle rosničky, je kremák 534.0323. Na něm se provádí „pouze“ výměna trubek v kotli. Současný stav této opravy (k 1. únoru) je takový, že byli demontovány staré trubky a nové jsou připraveny na montáž.
 

„Kremák“ 534.0323 bez dýmničních dveří © Martin Švancar
 
Naproti rosničce stojí v hale další lokomotiva z plzeňské Škodovky, konkrétně štokr 556.0298. Kotel lokomotivy je zatím utěsňován a lokomotiva se tím připravuje na tlakovou zkoušku, podle jejíhož výsledku se uvidí, zda bude lokomotiva plně zprovozněna. Krom toho jsou na lokomotivu připevňovány ochozy, byla demontována budka a jsou opravovány a později dosazovány všechny komponenty, které na lokomotivu patří.
 

Příprava „štokra“ 556.0298 na tlakovou zkoušku kotle © Martin Švancar
 
Poslední lokomotivou, která stojí v luženské hale a na které se v době mé návštěvy pracovalo, je čtyřkolák 434.2218. O tom, co se opravuje na této lokomotivě bohužel nemám informace, ale můžete si všimnout, že také nemá ojnice a vedle něho jsou položeny trubky pro kremáka.
 

434.2218 © Martin Švancar
 
To je, co se lokomotiv stojících v hale týká, všechno. Na závěr mám pro vás pár fotek strojů „deponovaných“ pod širým nebem.
 

E 212.001, CS 400 a 422.062 na paprscích točny © Martin Švancar
 
Na horní fotce můžete vidět dva nové přírůstky do expozice muzea. Obě lokomotivy jsou původně pomníkové, 422.062 stála v Kolíně a CS 400 ve Zdicích. Dole si můžete všimnout ruské němky 555.0301, kterak jako jeden z mála provozních exponátů muzea stojí venku. Ostatní jsou schovány před nástrahami zimy v rotundě.
 

„Ruská němka“ 555.0301 na jednom z paprsků točny © Martin Švancar
 
Posledním novým exponátem muzea je mnou výše zmiňovaná dlouhodobě neprovozní úzkorozchodná lokomotiva 705.916-5 z Osoblahy. Ta by měla v budoucnu, až do muzea doputuje přípojný vůz Balm/u, vytvořit připomínku úzkorozchodného provozu ČSD/ČD. Rozsah, v jakém to bude zpracováno, záleží na možnostech, které budou k dispozici, až se bude záměr realizovat.
 

„Túčko“ 705.916-5 na plošinovém voze © Martin Švancar
 
Doufám, že se Vám článek líbil. Pokud ano, tak se v budoucnu budete moci těšit na další takové články (nejen) z Lužné.
 
Odkazy:

Úvodní snímek: „Rosnička“ T 334.0869 v Lužné u Rakovníka © Martin Švancar

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy